Gemeenteraad op 25 oktober 2021

Ook deze keer moet je om 20 uur in Uyttenhove zijn. Het kan ook virtueel via you tube https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi. De fietspaden langs N449 komen er misschien toch nog. Een nieuw klaslokaal voor GBS Beervelde is noodzakelijk, de start wordt gegeven voor een toekomstige sociale woonmaatschappij en in Zaffelare start een sociaal project.

Mededelingen

Dubbelklinkers Dekenijstraat € 3.388,81

Eenpersoonslift/hoogtewerker voor Lodejo en Uyttenhove € 17.545,00

Berekening stabiliteit fietsenstalling parking Uyttenhove € 1.034,55

Oude Slagmanstraat Lochristi

Aanleggen fietspaden en riolering langs N449

In het oorspronkelijk ontwerpdossier voor de aanleg van fietspaden langs de N449 (tussen N70 en grens met Wachtebeke) werden een aantal gebreken vastgesteld, waardoor het volledige project enorme vertraging opliep en ervoor geopteerd werd om de opdracht van het aangestelde studiebureau te verbreken. Het is derhalve nodig een nieuwe ontwerper aan te stellen. In het kader van de opdracht ‘Aanleg van fietspaden en riolering langs N449 (tracé tussen N70 en de gemeentegrens met Wachtebeke) – aanstelling ontwerper’ werd een bestek opgesteld door de technische dienst. Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid is bereid de nieuwe opdracht te splitsen tussen Wachtebeke en Lochristi. Er werd hiervoor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst opgemaakt tussen het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid en de gemeente Lochristi.

Verder wenst het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid de Oude Slagmanstraat over te dragen aan de gemeente. De raming om de kasseiverharding van de Oude Slagmanstraat in goede staat van berijdbaarheid te brengen bedraagt 95.018,69 euro, incl. btw. Het is aangewezen om de kasseiverharding niet te laten herstellen maar het herstelbedrag te gebruiken in functie van de financiering van de totale renovatie. De uitgave voor de volledige ontwerpopdracht wordt geraamd op 360.000 euro, excl. btw, waarvan het gemeentelijk aandeel 180.000 euro, excl. btw bedraagt. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van een openbare procedure met voorafgaande nationale en Europese bekendmaking.

Gemeenteschool Beervelde GBS Lochristi

Leveren en plaatsen met bijbehorende werken modulaire unit als klaslokaal GBS Beervelde

Het aantal leerlingen in de lagere afdeling in Beervelde stijgt en er wordt gekampt met een tekort aan lokalen. Het aantal leerlingen per klas is vrij hoog, waardoor het aangewezen is om voor belangrijke lessen te kunnen opsplitsen. Hiervoor ontvingen we van de directie van de gemeentelijke basisschool de vraag om een bijkomende klascontainer te plaatsen. Er werd reeds een aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning ingediend op 17 augustus 2021. In het kader van de opdracht “Leveren, plaatsen met bijbehorende werken van modulaire unit als klaslokaal voor de gemeentelijke basisschool Beervelde” werd een bestek met nr. 2021/947 opgesteld door de technische dienst. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 122.520,03 euro, excl. btw (25.729,21 euro btw medecontractant).

Sint Vincentius Zaffelare

Zorgzame Buurt project Zaffelare

Het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (Vlaamse overheid) lanceert een projectoproep rond zorgzame buurten. Het WZC Sint-Vincentius wenst een projectvoorstel in te dienen (Thuis in Zaffelare) en wil dit doen samen met gemeente/OCMW Lochristi, buurtbewoners, verenigingen en tal van zorg- en welzijnspartners (LOGO Gezond+, ELZ Scheldekracht, thuiszorgdiensten, school De

Weg-Wijzer, Ferm/Femma, Okra, Landelijke Gilde, Samana, Lokaal netwerk mantelzorg, …).

De Vlaamse overheid, die een 100-tal projecten zal selecteren en subsidiëren, stelt 3 pijlers voorop:

Participatie in de buurt en inclusie, het verbinden van informele en formele zorg en intersectorale samenwerking tussen welzijns- en zorgpartners en partners uit andere domeinen. Het project duurt 2 jaar (van 1.3.2022 tot 29.2.2024) en kadert in beleidsdoelstelling 5 ‘Lochristi evolueert verder naar een zorgzame samenleving waar we samenbouwen aan een inclusieve samenleving’.

Er wordt voorgesteld dit projectvoorstel te ondersteunen met een (jaarlijkse) toelage van 15.000 euro (aan WZC Sint-Vincentius) gedurende de 2 jaar dat het project loopt. Het WZC Sint-Vincentius zal als trekker fungeren en het projectvoorstel indienen, met het oog op subsidiëring.

Na afloop van deze 2 jaar zal het project geëvalueerd worden. Indien blijkt dat het nuttig en haalbaar is dit verder te zetten en eventueel uit te breiden naar de andere deelgemeenten, zal besproken worden of de gemeente een halftijdse projectmedewerker kan financieren.

Wonen – afbakening werkingsgebied vorming toekomstige woonmaatschappij

Naar aanleiding van de indeling van steden en gemeenten in referentieregio’s werden de lokale besturen Laarne, Lochristi, Wachtebeke en Wetteren toebedeeld aan de referentieregio Gent. Eén van de eerste zaken die die Vlaamse Regering voor ogen heeft om binnen die referentieregio’s te laten passen is het vormen van een woonmaatschappij. Elke woonmaatschappij moet in een uniek, niet-overlappend werkingsgebied opereren. Om deze werkingsgebieden te bepalen krijgt het lokaal bestuur een trekkersrol. De Vlaamse Regering beoogt met de vorming van een woonmaatschappij de dienstverlening te verhogen, de complementaire werking van het sociaal verhuurkantoor en de sociale huisvestingsmaatschappij te verenigen, de transparantie te verhogen, de regierol van het lokaal bestuur te doen primeren en de lokale betrokkenheid en zeggenschap te waarborgen.

Het vormen van een woonmaatschappij gaat stapsgewijs. In eerste fase (tegen 31.10.2021) moeten de lokale besturen laten weten met welke andere steden en gemeenten ze een afgebakend werkingsgebied willen vormen waarbinnen de woonmaatschappij zal opereren. In latere fase zal verder worden gekeken en gewerkt om de woonmaatschappij vorm te geven. De oefening die bij ons lokaal bestuur werd gemaakt (begeleid door een facilitator) voor de afbakening van een werkingsgebied vertrok dus niet vanuit een bestaande sociale huisvestingsmaatschappij, maar vanuit een visie met speerpunten waaraan de woonmaatschappij minimaal dient te voldoen. Het gaat o.a. om: stevige politieke verankering, nabijheid in al haar facetten, open en transparante communicatie, aandacht voor behalen van het BSO (bindend sociaal objectief) maar ook voor renovatie van bestaand patrimonium vanuit een duurzame en innovatieve visie, financiële stabiliteit, ….

Van bij aanvang werd duidelijk dat er een goede verstandhouding en connectie was tussen de lokale besturen van Laarne-Lochristi-Wachtebeke en Wetteren met eenzelfde gedragen visie voor het afbakenen van het werkingsgebied en de verdere inhoudelijke vorming van de woonmaatschappij (visie en speerpunten) en een bewust keuze, vanuit de regierol van de lokale besturen, om kleinschaligheid aan de dag te brengen met ingebouwde garanties. Met slechts 4 lokale besturen hebben we 1.541 sociale woningen en 120 SVK-woningen op ons grondgebied en voldoen we ruimschoots aan alle voorwaarden zoals gesteld door de Vlaamse Regering om tot een afbakening werkingsgebied woonmaatschappij te komen.

In de colleges (en gemeenteraden) komt eenzelfde voorstel en afsprakenkader naar voor namelijk 1 duidelijk en bewust scenario – de afbakening van het werkingsgebied met de lokale besturen van Laarne, Lochristi, Wachtebeke en Wetteren. Misschien klein ogend in aantal participerende lokale

Verdeling toelagen ontwikkelingssamenwerking 2021

Voor subsidies ontwikkelingssamenwerking werd in het meerjarenplan een (jaarlijks) budget van 22.500 euro opgenomen. In het gemeentelijk infoblad werd een oproep gepubliceerd waarin geïnteresseerde hulpverleners werd gevraagd een subsidieaanvraag in te dienen.

De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking bundelde de aanvragen en formuleerde volgend voorstel:

11.11.11 comité Lochristi € 3.600 – Zuster Agnes Verbrugghen, project Nyamasheki in Rwanda € 2.362,50 – vzw Zusters van Liefde, Solidariteitsprojecten Noord-Zuid, Zuster Erna De Wulf, project in Rwanda € 2.362,50 – vzw Vrienden Kasongo Lunda, Zuster Ria Van Der Sype, project in Congo € 2.362,50 – vzw Abhaya India, project in India € 2.362,50 – vzw Lisanga, project in Congo € 2.362,50 – vzw Martin De Kegel, project in Sri Lanka € 2.362,50 – Fv Danywad India, project in India € 2.362,50 en Fv Waka Waka for Africa, project in Ivoorkust € 2.362,50

Hulpverleningszone Centrum. Goedkeuring gemeentelijke dotatie 2022

De brandweerzone wordt gefinancierd o.m. door dotaties van de aangesloten gemeenten. Op 15 september 2021 heeft het zonecollege van de hulpverleningszone Centrum het ontwerp van begroting 2022 vastgesteld. Voor Lochristi wordt gevraagd volgende dotaties goed te keuren voor 2022: exploitatie: 725.604,53 euro – investeringen: 80.475,58 euro en bijdrage pensioenen: 2.463,04 euro.

Aanwijzing bijkomende gemeentelijke omgevingsambtenaren

In uitvoering van het decreet omgevingsvergunning moet de gemeenteraad minimaal één omgevingsambtenaar aanduiden. De aangewezen omgevingsambtenaren moeten over voldoende kennis beschikken inzake ruimtelijke ordening en milieu. Momenteel beschikt de gemeente over twee gemeentelijke omgevingsambtenaren, één ambtenaar met specialisatie in ruimtelijke ordening en één ambtenaar met specialisatie in milieu.

Om de continuïteit en de kwaliteit van onze dienstverlening binnen het omgevingsbeleid te blijven waarborgen, is het aangewezen om bijkomende gemeentelijke omgevingsambtenaren aan te wijzen.

Aan de raad wordt derhalve voorgesteld om bijkomend de recent in dienst getreden stafmedewerker ruimtelijke ordening als gemeentelijke omgevingsambtenaar gespecialiseerd in ruimtelijke ordening aan te wijzen, en de milieuambtenaar als gemeentelijke omgevingsambtenaar gespecialiseerd in milieu. Beiden voldoen aan de criteria uit het uitvoeringsbesluit, horend bij het decreet omgevingsvergunning.

OCMW-RAAD

Mededelingen

Zonnewering appartement Dorp-West € 5.808,80 – Architectenbureau woondienst, 2de vordering € 3.630,00 en whiteboard en beamer LDC € 13.644,94

Zorgzame Buurt project Zaffelare

Principiële goedkeuring (zie punt op agenda GR)

Scroll naar boven