Gemeenteraad op 28 maart 2022

Jean Marie
0 reactie(s)
achterzijde gemeentehuis lochristi maart 2022

Tekst - Foto JMDB ©

De raad gaat door in de raadszaal van het gemeentehuis en start om 20 uur. Subsidiereglementen voor IBA’s – beglazing en muur-, kelder-, dak- en vloerisolatie worden besproken. Er komt ook een tariefreglementering voor elektrische laadpalen. 800 jaar Zaffelare krijgt een projectsubsidie en Oekraïne wordt niet vergeten.

Mededelingen

Stand van zaken intentie tot vrijwillige fusie Lochristi-Wachtebeke

Investeringsuitgaven

Julie-palen schoolomgeving Zaffelare € 4.292,48 - bureaus Uyttenhove € 4.071,53 - vervanging en aanvulling bomen € 1.454,54 - laptops gemeenteschool € 1.135,08 via raamcontract stad Brugge

Wegen- en rioleringswerken Kapelleken, deel Schoolstraat en deel Dorpsstraat

Op 29 oktober 2018 keurde de raad het onteigeningsplan voor de Dorpsstraat en het ontwerp van de verkoopbelofte voor de wegen- en rioleringswerken Kapelleken, deel Schoolstraat en deel Dorpsstraat goed. Voor één van deze onteigeningen, met een oppervlakte van 8,44 m², wordt de waarde van het aan te kopen goed geschat op 2.300 euro. De eigenaar verklaarde zich akkoord met deze prijs, verhoogd met 24,5 % wederbeleggingsvergoeding.

brandweerkazerne Lochristi zone centrum

Vernieuwen branddetectie sporthal 't Veerleveld

Na een controle in de sporthal ’t Veerleveld oordeelde de brandweer dat de sporthal niet voldoet aan de wettelijke bepalingen inzake PTI. Door Vlampuntadvies werd een risicoanalyse en evaluatie van de behoeften van het branddetectie- en brandmeldsysteem opgemaakt waaruit blijkt dat de branddetectie van de sporthal dient te worden vernieuwd. In het kader van de opdracht “Vernieuwing branddetectie sporthal ‘t Veerleveld” werd een bestek opgesteld door de dienst openbare werken. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 58.348 excl. btw, inclusief de optie met Beam detectoren.

Goedkeuring raamovereenkomst aankoop van personal computers (Doko vzw - Signpost)

Op 31 januari 2022 nam de raad de beslissing om toe treden tot DOKO vzw. De vzw Doko ging op 3 februari 2022 akkoord met deze toetreding. Hierdoor kan de gemeente afnemen van alle raamcontracten die uitgeschreven worden door deze vzw, nadat de specifieke raamovereenkomsten goedgekeurd werden. Jaarlijks dienen de laptops en computers van de gemeentelijke basisschool die ouder zijn dan 5 jaar te worden vervangen. Een aantal smartboards op de gemeentelijke scholen zijn reeds jaren in gebruik, vertonen meerdere gebreken en zijn aan vervanging toe. De opdrachtdocumenten van Doko vzw betreffende de raamovereenkomst voorzien de aankoop van o.a. kwalitatieve chromebooks, laptops en digiborden (ter vervanging van de smartboards) voor het onderwijs en dit tegen zeer competitieve prijzen. Deze raamovereenkomst werd gegund aan firma Signpost België bvba uit Lokeren. De goedkeuring door de gemeente van deze raamovereenkomst leidt niet tot exclusiviteit. Bij de aankoop van ICT-materiaal voor het onderwijs zal steeds een vergelijking gebeuren tussen de raamcontracten van Stad Brugge en vzw Doko en gebeurlijk een eigen marktraadpleging.

Voor de dienstjaren 2022 en 2023 worden de ICT-aankopen voor het onderwijs geraamd op respectievelijk 60.000 euro en 43.000 euro, incl. btw.

Regionaal mobiliteitsplan – visienota

De Vlaamse regering heeft een studiebureau aangesteld om de Vervoerregio Gent te ondersteunen voor de opmaak van een regionaal mobiliteitsplan (RMP). Het studiebureau heeft in februari 2022 de oriëntatienota 2.0 voorgesteld. Alle gemeenteraadsleden werden uitgenodigd op de Webinar van 15 februari 2022 om geïnformeerd te worden betreffende deze nota. In functie van het verwerven van een draagvlak voor het RMP in opmaak wordt de visienota ter kennisgeving voorgelegd aan de gemeenteraad.

Subsidiereglement IBA's - Herziening

Op 28 juni 2021 nam de raad de beslissing houdende wijziging van het subsidiereglement voor de aanleg van individuele afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het huidige reglement voorziet in een verdeling a rato van de theoretische subsidiebedragen indien het in het budget voorziene bedrag wordt overschreden. Tevens dienen hierdoor aanvragen voor 15 december ingediend te worden. Aangezien in de praktijk er nooit een verdeling diende te gebeuren, kan door de afschaffing van dit systeem korter na de aanvraag tot uitbetaling overgegaan worden.

De premie bedraagt 50% van de bewezen kosten met een maximum van 750 euro en kan slechts eenmaal per gebouw worden verleend.

Subsidiereglement beglazing

Op 30 maart 2015 keurde de raad de ondertekening van het Burgemeestersconvenant (Convenant of Mayors) waarbij een CO2-reductie nagestreefd wordt van 20% tegen 2020 goed. Vervolgens keurde de raad op 27 april 2020 de ondertekening van het nieuwe Burgemeestersconvenant goed waarbij een CO2-reductie nagestreefd wordt van 40% tegen 2030 en CO2-neutraliteit tegen 2050, en werd op 30 augustus 2021 de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact goedgekeurd.

Binnen de kredieten van het uitvoerbare budget wordt voorgesteld een subsidie te verlenen voor het plaatsen van hoog rendementsglas of driedubbel glas bij een bestaand gebouw. De U-waarde van het glas mag maximaal 1,0 W/m²K bedragen. De subsidie bedraagt 8 euro/m² glas met een maximum van 100 euro per adres.

Met dit subsidiereglement willen ze de inwoners aanzetten om minder energie te verbruiken en minder CO2 uit te stoten. De gemeentelijke milieuadviesraad gaf op 13 januari 2022 een gunstig advies.

Subsidiereglement dak- en zoldervloerisolatie

Op 30 maart 2015 keurde de raad de ondertekening van het Burgemeestersconvenant (Convenant of Mayors) waarbij een CO2-reductie nagestreefd wordt van 20% tegen 2020 goed. Op 27 maart 2017 stelde de raad het subsidiereglement lage-energiewoningen vast. Vervolgens keurde de raad op 27 april 2020 de ondertekening van het nieuwe Burgemeestersconvenant goed waarbij een CO2-reductie nagestreefd wordt van 40% tegen 2030 en CO2-neutraliteit tegen 2050, en werd op 30 augustus 2021 de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact goedgekeurd.

Binnen de kredieten van het uitvoerbare budget wordt voorgesteld een subsidie te verlenen voor het plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie bij een bestaand gebouw. De subsidie bedraagt 2 euro/m² met een maximum van 200 euro per adres.

Met dit subsidiereglement willen ze de inwoners aanzetten om minder energie te verbruiken en minder CO2 uit te stoten. Bovendien gaat de meeste warmte van een gebouw verloren via het dak. De gemeentelijke milieuadviesraad gaf op 13 januari 2022 een gunstig advies.

Subsidiereglement muurisolatie

Op 30 maart 2015 keurde de raad de ondertekening van het Burgemeestersconvenant (Convenant of Mayors) waarbij een CO2-reductie nagestreefd wordt van 20% tegen 2020 goed. Op 27 maart 2017 stelde de raad het subsidiereglement lage-energiewoningen vast. Vervolgens keurde de raad op 27 april 2020 de ondertekening van het nieuwe Burgemeestersconvenant goed waarbij een -reductie nagestreefd wordt van 40% tegen 2030 en CO2-neutraliteit tegen 2050, en werd op 30 augustus 2021 de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact goedgekeurd. Binnen de kredieten van het uitvoerbare budget wordt voorgesteld een subsidie te verlenen voor het plaatsen van buitenmuurisolatie, binnenmuurisolatie en spouwmuurisolatie bij bestaande gebouwen. De subsidie bedraagt 2 euro/m² met een maximum van 200 euro per adres.

Met dit subsidiereglement willen ze de inwoners aanzetten om minder energie te verbruiken en minder CO2 uit te stoten. De gemeentelijke milieuadviesraad gaf op 13 januari 2022 een gunstig advies.

Subsidiereglement vloer- en kelderisolatie

Op 30 maart 2015 keurde de raad de ondertekening van het Burgemeestersconvenant (Convenant of Mayors) waarbij een CO2-reductie nagestreefd wordt van 20% tegen 2020 goed. Op 27 maart 2017 stelde de raad het subsidiereglement lage-energiewoningen vast. Vervolgens keurde de raad op 27 april 2020 de ondertekening van het nieuwe Burgemeestersconvenant goed waarbij een CO2-reductie nagestreefd wordt van 40% tegen 2030 en CO2-neutraliteit tegen 2050, en werd op 30 augustus 2021 de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact goedgekeurd.

Binnen de kredieten van het uitvoerbare budget wordt voorgesteld een subsidie te verlenen voor het plaatsen van vloer- of kelderisolatie bij een bestaand gebouw. De subsidie bedraagt 2 euro/m² met een maximum van 100 euro per adres.

muziekschool lochristi

VZW Muziekschool Lochristi

Muziekschool vzw Lochristi maakt sinds enkele jaren gebruik van een aantal lokalen van de gemeentelijke basisschool Lochristi. Dit omvat het exclusieve gebruik van de klascontainers, alsook gedeeld gebruik van enkele klaslokalen. Om rechten en plichten voor beide partijen vast te leggen werd met de betrokken een ontwerp van huurovereenkomst opgesteld. De raad dient dit ontwerp goed te keuren, waarna de overeenkomst kan ondertekend worden.

Toekenning projectsubsidie Reuzenproject Manten en Kalle

De cultuurdienst ontving een projectsubsidieaanvraag voor het Reuzenproject Manten en Kalle, een luik van de viering van 800 jaar Zaffelare. De cultuurraad bracht een gemotiveerd gunstig advies uit en stelt een subsidiebedrag van 1.500 euro voor. Het college stelt voor dit advies te volgen en een projectsubsidie van 1.500 euro toe te kennen, in toepassing van de artikelen 19, 23 en 29 van het huishoudelijk reglement van de cultuurraad.

laadpaal elektrische auto's lochristi koning boudewijnlaan

Vaststelling tariefreglement voor het gebruik van de elektrische laadpalen

Naar aanleiding van het actieplan van Vlaanderen om het gebruik van elektrische wagens te ondersteunen, besliste het college om hierin mee te stappen door elektrische laadpalen aan te bieden. Er werden 2 laadpalen geplaatst op de site Uyttenhove die deels door de gemeente beheerd zullen worden. Voor het beheer is er nood aan een tariefreglement dat de prijs per kilowattuur vastlegt. De aanpassing van de prijs wordt gedelegeerd naar het college van burgemeester en schepenen zodat er snel kan ingespeeld worden op de marktprijs. Er wordt voorgesteld de initiële prijs vast te stellen op 0,375 euro/kWh.

Kohierbelasting op het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen

Naar aanleiding van nieuwe overeenkomst tussen Recupel en IDM, stuurde IDM op 24 januari 2022 een brief naar de gemeente om een aantal wijzigingen door te voeren in het belastingreglement huishoudelijke afvalstoffen. De wijzigingen van dit reglement zijn tweeledig.

Enerzijds wordt artikel 4 aangepast met extra categorieën en wijzigingen van tarieven (gratis aanvoer van matrassen). Een tweede wijziging betreft artikel 5, waar alle combinaties van afvalcontainers worden opgesomd.

Waarderingsvergoeding voor de verzorging van personen met een handicap

Het huidige reglement inzake de waarderingsvergoeding voor verzorgers van personen met een handicap, vastgesteld door de gemeenteraad op 2 mei 2011, is niet meer actueel naar aanleiding van gewijzigde wetgeving (invoering BEL-RAI) en het overhevelen van het zorgbudget naar het Vlaamse niveau. Er wordt voorgesteld het reglement te actualiseren.

Toekenning toelage (noodfonds 2022) ten voordele slachtoffers oorlog in Oekraïne

Ten gevolge van de invasie in Oekraïne zijn veel inwoners op de vlucht en worden grote materiële verliezen (tot verlies van de woning) geleden. Er worden grote solidariteitsacties opgezet om goederen en financiële middelen te verzamelen.

De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking stelt o.m. voor dat de gemeente een steentje zou bijdragen door een gift te doen uit het noodfonds 2022, aan het Belgisch Consortium voor Noodsituaties 12-12. Het college stelt voor om dit advies te volgen en een storting te doen van 1.500 euro. Daarnaast onderneemt het lokaal bestuur uiteraard nog andere initiatieven in het kader van de opvang en de huisvesting van een aantal vluchtelingen.

Gemeentelijk basisonderwijs. Goedkeuring aangepast arbeidsreglement

Het arbeidsreglement voor het personeel van de gemeentelijke basisschool werd laatst goedgekeurd door de gemeenteraad op 4 september 2017, en is om een aantal redenen aan herziening toe. In het bijzonder is de regelgeving met betrekking tot functioneren en evalueren aangepast.

Het door OVSG aangereikte modelreglement werd op niveau van de scholengemeenschap aangepast voor de eigen scholen, en dit resulteerde in een nieuw arbeidsreglement. Dit ontwerp werd zowel besproken in het OCSG van de scholengemeenschap Reinaert (4 gemeenten) als in het afzonderlijk bijzonder onderhandelingscomité van het gemeentelijk basisonderwijs Lochristi, en werd eveneens toegelicht aan de raadsleden.

Toetreding van de gemeente Lierde tot de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen

Op 28 februari 2022 besliste de gemeenteraad van Lierde om (onverwijld) uit te treden uit de hulpverleningszone Zuidoost en toe te treden tot de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen, om verschillende redenen die zijn opgesomd in het raadsbesluit. Per e-mail van 2 maart 2022 van het kabinet van de provinciegouverneur wordt gevraagd dat elke gemeenteraad van de provincie over dit punt beraadslaagt in de eerstvolgende zitting en het standpunt van de gemeenteraad bezorgt aan het provinciaal raadgevend comité, dat samenkomt op 30 maart 2022. De raad kan over het besluit van de gemeente Lierde zijn advies formuleren.

OCMW

Mededelingen

Aankoop 2 USB poorten en 10 schermen € 2.030,50