Gentse Feesten 2016: “De langste fanfare” en het Jeugdcircusfestival

Bennie
0 reactie(s)
De langste fanfare Gentse Feesten 2016 Vertammte spielerei

Vanaf vrijdag is Gent weer in feestroes. Tien dagen lang is er een overweldigend cultureel en muzikaal aanbod. 227 organisatoren zorgen voor 4.071 evenementen. Soms eens ernstig maar veelal onderhoudend en ludiek. Lochristinaar.com geeft enkele tips om de keuze te vergemakkelijken. Deze keer het openingsevenement met “Die Verdammte Spielerei” en het Jeugdcircusfestival.

De langste fanfare Gentse Feesten 2016

Geen openingsstoet meer

Vrijdag gaat de 173ste editie van de Gentse Feesten van start. Niet meer, zoals het lang traditie was, op een zaterdag met een openingsparade. In 2014 besloot men om dit tiendaagse stadsfestival één dag vroeger te starten. De officiële openingsstoet bleef behouden op zaterdag.

De Weergaloze Brigade, een collectief rond pleinorganisator vzw Trefpunt, besloot daarom de Feesten die vrijdag te starten met een alternatieve optocht. In 2015 schafte schepen Christophe Peeters de officiële openingsstoet helemaal af. Een aantal verenigingen, die niet tevreden waren met deze beslissing, organiseerden uit protest een rouwstoet compleet met een lijkwagen en snikkende weduwen. Voor de “corbillard” de jongens van Die Verdammte Spielerei: de ludieke zeskoppige fanfare die je onmiddellijk herkent aan hun witte onderlijfjes en hun unieke frontman met zijn rood koerspetje.

Die Verdammte Spielerei en “De langste fanfare”

In 2016 bestaat deze wandelfanfare tien jaar, steeds in een bezetting van “4 saxofoons, 1 percussionist en 1 van een megafoon voorziene onnozelaar “ (dixit Die Verdammte Spielerei).
“Elke gemeente heeft een eigen harmonie of fanfare met muzikanten in een mooi pak. Die Verdammte Spielerei neemt een loopje met deze Vlaamse realiteit. Tamboer-majoor Stefaan De Winter ruilde het vaandel voor een megafoon (en onderhoudt op grappige wijze het publiek) en de muzikanten wisselden hun das in voor een marcelleken.”

Gentse Feesten 2016

Dit jaar mogen de zes van Die Verdammte Spielerei nu zelf de Gentse Feesten openen met een poging om het wereldrecord van de langste fanfare te breken. Ze deden daarom een oproep naar alle fanfares en harmonieën en iedereen die een muziekinstrument bespeelt. Inschrijven kan tot deze avond via een facebook-pagina of via de website van de fanfare. Daar zijn ook de partituren beschikbaar van de nummers die men zal spelen. Maar ook wie minder muzikaal is, kan deelnemen als majorette, vaandeldrager of gewoon mee stappen. Ondertussen schreven zich al meer dan 427 mensen in. Vrijdagavond om 18 uur verzamelt men op het St.-Baafsplein. Van daaruit gaat het dan richting stadshal, langs het stadhuis naar St. Jacobs, de Oude Beestenmarkt en zo naar de St.-Baafssite. Uiteraard is dit veel meer een ludieke actie dan een ernstige poging om het wereldrecord te verbeteren. Maar dat het een uiterst grappig en amusant spektakel wordt, staat buiten kijf.

Gentse Feesten 2016

Die Verdammte Spielerei treedt tijdens de Gentse Feesten dagelijks op aan de Duvel Delta tent (ingang NH Hotel - naast stadhuis). Ze verzorgen ook de muzikale begeleiding tijdens het vuurwerk, spelen op dinsdag 19 juli om 18.15 uur op de Vlasmarkt en geven - naar aanleiding van hun tiende verjaardag - op zondag 24 juli om 13 uur een gratis concert in de St.-Baafskathedraal.

Gentse Feesten 2016

Jeugdcircusfestival

Reeds vele jaren is het jeugdcircusfestival aanwezig op de Gentse feesten. Voor het tweede jaar op rij tovert nu Circusplaneet – de organisatie die ook de kerk van Malem kocht voor zijn opleidingen - een deel van het Baudelopark om tot een circusdorp.

Gentse Feesten 2016

Dagelijks kan me er vanaf 15 uur deelnemen aan allerlei circusworkshops en circus “beleven”: jongleren voor beginners, luchtacrobatie voor durvers, hoelahoep voor stijve harken of acrobatie voor kleuters. Deelnemen is gratis maar vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dit kan vanaf 14 uur aan de circuscaravan in het Baudelohof.

Gentse Feesten 2016

Om 17 uur start het circuscabaret en kan men de echte professionals aan het werk zien: een mix van aanstormend circustalent en (inter)nationale gevestigde waarden. Deze voorstellingen zijn gratis en, zowel voor jong als oud, een echte aanrader. Vooraf inschrijven is niet nodig maar wie een goede zitplaats wil, komt best ruim op tijd. Een zestal jaren geleden kwamen we er voor het eerst. Sindsdien werd het een vaste waarde in ons feestenprogramma.

We wensen u alvast veel kijkplezier en sluiten af met de traditionele woorden van de Belleman: “Allemaal een goeie Gentse Fieste!”

(Foto’s © Die Verdammte Spielerei en Bennie Vanderpiete)