Gentse Feesten 2018: een eigenzinnige (Lootse) keuze

Bennie
0 reactie(s)
Vuurspuwer Gentse Feesten

De 175ste Gentse Feesten zijn sinds gisteren ten einde. Deze jubileumeditie was een succes en zal niet snel vergeten worden. Al was het maar omdat het ongetwijfeld een van de zonnigste en droogste edities was. Maar er viel uiteraard veel meer te beleven.

Heel wat hoogtepunten de voorbije 10 dagen tijdens dit Gentse volksfeest en onmogelijk om het allemaal te bekijken of te bezoeken. We zetten voor u nog even een paar bijzondere momenten of gebeurtenissen op een rijtje. Uiteraard een erg eigenzinnige keuze waarbij we ons niet concentreerden op de grote pleinen, maar vooral de nodige aandacht hadden voor artiesten uit eigen gemeente.

De draak spuwt vuur

Het was lang gissen wat dit jaar de ”openingsact” van deze Gentse Feesten zou worden. Voor de jubileumeditie mocht het ook wel iets speciaals zijn. En daar slaagde men met bravoure in.
Op de openingsavond spuwde de draak op het Gentse belfort – na 199 jaar – nog eens vuur. Hij zou dit vanaf dan elke feestenavond doen, stipt om 22.30 uur.
Het zorgde er telkens opnieuw voor dat op alle straten en pleinen rondom het Belfort, de toeschouwers tijdig samentroepten om een goed zicht te hebben op de draak en zijn vlam van maar liefst 12 meter. Niets werd zo vaak gefotografeerd en gefilmd.

Chris Corn & The Beautiful Imperfections in nieuwe bezetting op de Groentenmarkt

In 2017 richtte Chris Corn een nieuwe band op. Met “Chris Corn & The Beautiful Imperfections” mocht hij vorige zomer tijdens de Gentse Feesten al optreden op het Veerleplein en de Groentemarkt. Optredens die erg gesmaakt werden, en dus werd de band van Christophe Versaevel ook dit jaar geboekt.
Woensdag 18 juli was er het optreden van Chris Corn & The Beautiful Imperfections op de Groentenmarkt. Ondanks het vroege uur raakte het plein goed gevuld, met - zoals steeds - heel wat trouwe fans in het publiek.

Het was voor het eerst dat CC&TBI te zien waren in een nieuwe bezetting. Zangeres Erline Van Hyfte en Stephane Landtmeters verlieten de groep, toetsenman Pierre Lemmens is een (splinter)nieuw bandlid. Pierre studeerde aan het Koninklijk muziekconservatorium in Gent en komt uit Erpe-Mere. Hij speelt synthesizers en accordeon en zal ook de “backing vocals” voor zijn rekening nemen. Dat laatste deed hij nog niet bij dit optreden omdat er nog maar één keer kon gerepeteerd worden.
CC&TBI brachten op de Groentemarkt terug allemaal steengoede covers, maar de band werkt ook aan eigen nummers vertelde Christophe ons.

”Covers spelen is tof en een ideaal middel om elkaar als muzikant beter te leren kennen. Maar het kent zijn grenzen. We zijn géén “partyband” en willen dit ook niet worden. We zijn gestart met het schrijven van eigen werk – zowel Nederlandstalig werk als Engelstalige songs - en hopen tegen 2020 hiermee naar buiten te komen. We zien wel wat de toekomst brengt!”

Chris Corn &TBI speelden ook op de laatste dag van de Gentse Feesten op het Veerleplein.
 

Stix&Stuff veroveren Veerleplein

Vrijdag 20 juli was er het optreden van Stix&Stuff op het Veerleplein. Deze vijfkoppige band, met gitarist en frontman Steve Maas uit Zaffelare, staat garant voor betere blues- en rockwerk.

De groep diende op het Veerleplein te starten zonder de tweede gitarist Arne Demets, die op dat moment nog optrad met “Ed & The Gators” op het St. Baafsplein. Maar de 4 andere bandleden trokken behoorlijk hun slag en zorgden met hun muziek al voor heel wat sfeer.

Maar eens de band op volle sterkte was, barstte het feestje pas goed los. Snedig gitaarwerk, goede zangpartijen en fijne solo’s. Eigen bewerkingen van hits als “I Shot The Sherrif”, “The Letter”, “Superstition”, “Looking back” en “Sweet Home Alabama” rolden van het podium, de eerste rijen toeschouwers waren al lang aan het dansen.
Stix&Stuff veroverden het Veerleplein. Het zal niet anders zijn bij hun optreden tijdens de Zaffelaarse Belevenissen.  Maar daarover morgen meer.

Ann Cardinael met perspectieftekening

Ann Cardinael, directrice van het WZC Sint-Pieter in Lochristi, is al enkel jaren artistiek bezig met potlood, penseel en krijt. In 2011 zette ze haar eerste stappen op het vlak van grote perspectieftekeningen. Eerst als assistente, daarna met eigen werk.

In 2013 mocht ze een eerste keer een tekening maken tijdens de Gentse Feesten. Dit jaar mocht ze het overdoen, terug aan de oude bibliotheek aan het Zuid (Woodrow Wilsonplein).

“Vrijdag 13 juli, de eerste dag van de Gentse feesten, begon ik met de tekening. Daarna hebben we er dagelijks zo’n 6 uren aan verder gewerkt. Ook de kinderen mochten meehelpen, wat met zeer veel enthousiasme gebeurde.

Deze keer kreeg ik een erg mooie locatie, net achter de fontein en vlakbij de weg naar het kinderdorp in het Zuidpark. Ideaal!” aldus Ann.

Op het meer dat Ann tekende, twee verliefde zwanen. Het vormde het ideale decor voor koppeltjes om eventjes te poseren. In het “water” ook twee rotsen waarop men plaats kon nemen. Erg mooi en het bewijs dat de Gentse Feesten veel meer zijn dan muziekoptredens en straatartiesten.

De herbruikbare bekers

Het idee was goed: geen wegwerpbekers meer op de Gentse Feesten. Daarom werden 500.000 herbruikbare bekers – in drie formaten – gemaakt. Die werden op 9 pleinen gebruikt. Bij je drankje betaalde je 1 euro statiegeld.

Maar het blijft vreemd aandoen, bier of wijn drinken uit een soepel plastieken bekertje bedrukt met felle kleurtjes. Dat dachten ongetwijfeld ook enkele andere pleinorganisatoren en brouwers, en ze boden een eigen alternatief aan. Stevige plastieken drinkbekers die bijna perfecte replica zijn van de originele glazen. Heel wat aangenamer om uit te drinken, maar ook duurder. Op de Groentenmarkt betaalde je bijvoorbeeld 2 euro statiegeld voor dergelijk “glas”.
Het zorgde er uiteindelijk voor dat er een grote diversiteit aan bekers was en inruilen dikwijls slechts mogelijk was waar je de beker gekregen had.
Kortom, een heel gedoe. Het idee was goed, de uitwerking kan beter.
 

En verder nog….

Op deze Gentse feesten nog heel wat andere artiesten uit Lochristi: Semper Pie, UltraVioolet, Carine Stevens. Maar het aanbod was dit jaar weer overweldigend en er dienden keuzes gemaakt.
En als we dan toch even terugblikken op de concerten die we bezochten herinneren we ons vooral Willem Vermandere op het Luisterplein.
Een man van 78 jaar die met zijn liedjes en gedichten zijn publiek regelmatig een spiegel voorhoudt, eens uithaalt naar Trump en ook naar de top van Vlaams Belang die eigenlijk uit West-Vlaanderen komt en dus eigenlijk “migrant” is in Antwerpen.
Het Luisterplein was veel te klein voor een publiek met – opvallend – ook heel wat jongeren.

“We herhalen onszelf niet” is het motto van het Luisterplein. Maar organisator Dirk Schockaert kondigde nu al aan dat Willem Vermandere er volgend jaar terug optreedt. Voor het vierde jaar op rij!

Ook Trefpunt kon ons met zijn programmatie op het podium bij St.-Jacobs bekoren. We herinneren ons vooral de feeststemming bij “De fanfare van de propere gasten”. Geen seconde verveling, ogen en oren tekort. Genieten pur sang.

En zaterdag was er het optreden van Buurman. We hadden het concert voordien met stip aangeduid en dat bleek terecht. De Leuvense band bekoorde het publiek, dat zeer talrijk aanwezig was, met zowel recent werk als oude hits.

Op naar een volgende Gentse Feesten. Ondertussen kan u nog eens optredens van CC&TBI en Stix&Stuff herbeleven met onderstaande fotoreeks.