Gentse Feesten: Lochristi zendt zijn zonen en dochters uit

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Gentse Feesten: Lochristi zendt zijn zonen en dochters uit

© Dirk Van Damme

MENS!? is een multidisciplinaire kunstmanifestatie van Honest Arts Movement vzw en gaat van 15 tot 24 juli door in Hof van Rijhove in Gent.

H.A.M. is een organisatie opgericht door onder anderen Louis Paul Boon. Zij organiseert nu al een aantal jaren een tentoonstelling in de tuin van Hof van Rijhove. De rode draad is altijd de mens. Dit jaar werden gerenommeerde fotografen gevraagd om een foto te maken rond het thema 'MENS!?'. Onder meer werk van fotograaf Filip Naudts is er te zien. Leden van de Haiku-vrienden Lochristi maakten haiku's bij die foto's.

Volgens Machteld Moijson (Haiku-vrienden Lochristi) lag de moeilijkheidsgraad hier ontzettend hoog omdat ze de foto's gekregen hebben zonder enige duiding of verwijzing naar de herkomst.

‘Haikudichters proberen om een speciale ervaring om te zetten in woorden, deze ervaring maken ze fysiek mee met al hun zintuigen. In het geval van de foto's konden we alleen het visuele gebruiken en moesten we onze verbeelding en inlevingsvermogen aan het werk zetten op die basis. Het is de bedoeling om niet zuiver beschrijvend te werken, maar om meer dan één dimensie te verwerken of te suggereren. Daarom vraagt een haiku ook een inspanning van de lezer om die tweede of derde dimensie te ontdekken. Een geslaagde haiku verwijst naar iets algemeen menselijks (ook humor hoort daarbij), bevat een zekere wijsheid.’

Tegelijkertijd loopt er in de kelder van Hof van Rijhove een tentoonstelling van schilderijen en tekeningen samengesteld door curator Juanan Soria.

MENS!? - Hof van Rijhove - Onderstraat 20 Gent - Elke dag van 12 tot 18 uur

www.honestartmovement.be

 

‘Wat te verbergen

ooit worden we doorgelicht

valt alle schijn weg’ - Markus Bundervoet