Gentse Feesten Tip: CHURCH – Met een Duvel in de kerk

Bennie
0 reactie(s)
Sint Jacobskerk Gentse feesten 2015 Church

© Bennie vanderpiete

“De kerken lopen leeg”, maar dat kan niet gezegd worden van de kerk aan het St.-Jacobsplein te Gent. Deze kerk, gewijd aan de heilige Jacobus en gebouwd voor de pelgrims op hun tocht naar Santiago de Compostela, is tijdens de Gentse Feesten “the place to be”.

Iets drinken, iets eten, een tentoonstelling bezoeken, een concert of een misviering bijwonen. Het kan er allemaal tijdens de Gentse feesten. Onze tip voor een unieke Gentse Feesten-ervaring. Want met een Duvel in de kerk, het is eens wat anders.

Zelf zegt de organisatie “Church is een culinair én cultureel initiatief in de majestueuze Sint-Jacobskerk tijdens de Gentse Feesten: een uniek rustpunt op het parcours, met een onvervalste bar all day long, rustgevende cultuurconcerten, een expo en florale versiering. “

Sint Jacobskerk Gentse feesten 2015

Elke dag, van 17 t/m 26 juli, tussen 11 en 23 uur kan je er dus terecht voor bijvoorbeeld een glaasje bubbels of wijn, een gin-tonic, een biertje of een frisdrank.
Honger hoef je er ook niet te lijden want ook een kaart met (biologische) snacks. Op de kaart onder meer Frans stokbrood belegd met Breydelham en Tierenteyn mosterd, bellie of américain, allerlei salades, fruit of taart. En geloof ons, eten of drinken in de schaduw van het preekgestoelte, het is een unieke ervaring die u niet snel zal vergeten.

Sint Jacobskerk Gentse feesten 2015

Dagelijks - om 14 uur - een gegidste rondleiding en ook de tentoonstelling “Te Voet” van de hand van Willem Hoet. Deze kunstenaar, geboren in Wilrijk maar al 19 jaar woonachtig in Bottelare, deed in 2009 de voettocht naar Compostella. Bij zijn thuiskomst stelde zijn vrouw hem voor al zijn mooie herinneringen toch vast te leggen. Schrijven zag hij niet zitten, dus werd het een geschilderd verslag. Hij is nooit meer gestopt. Bijna 70 van zijn werkjes zijn nu te bezichtigen in de kerk.
Kunstenaar zijn en zo’n familienaam hebben? Het zal wel in de genen zitten, want “Jan Hoet was de zoon van de kozijn van mijn grootvader “ licht Willem ons toe.
De kunstwerkjes hangen op een centrale wand die opgesteld werd in de kerk, zijdelings van het altaar. Op de ene kopzijde een zelfportret, op de ander kopzijde een labyrint.

“Een labyrint is iets anders dan een doolhof” geeft Willem ons mee. “Een labyrint heeft een begin, en een einde en je kunt niet missen”.

Een verwijzing naar het leven een de tocht naar Compostela.
Veel van de werkjes van Willem Hoet zijn ook al te bewonderen op zijn openbare Facebook-pagina.

Sint Jacobskerk Gentse feesten 2015

Vorige zondag haalde de kerk van St. Jacobs ook het VTM-nieuws. Er werd, n.a.v. de Gentse Feesten, een mis opgedragen in het Gents dialect. Een uniek concept en de kerk zat afgeladen vol. Na de misviering werd de bar terug geopend, konden de dorstigen een frisse pint bestellen en poseerde pastoor Guy Claus zelf even voor de foto voor Lochristinaar.

“Niet iedereen is gelukkigmet dit concept” horen we van de mensen van de security aan de uitgang. “Heel wat mensen vinden het ongepast, voor hen moet een kerk nog een kerk blijven. “

Toch overwegen de positieve reacties en vinden de meeste mensen dit een onvergetelijke en unieke ervaring. Eén ding is zeker, deze kerk is tijdens de Gentse Feesten een plaats waar mensen elkaar ontmoeten!
Met een Duvel in de kerk, het is eens wat anders.

Sint Jacobskerk Gentse feesten 2015

Het programma van Church vind je op de website van de Gentse Feesten of via deze link http://gentsefeesten.gent/en/activiteit/church-cultureel-en-culinair-rustpunt-maandag-20-juli-van-1030-tot-2300?page=2

Het verslag van de misviering in het Gents, kan u hier terugvinden.

http://nieuws.vtm.be/cultuur-media/150569-speciale-misviering-op-gentse-feesten