Gentse Floraliën… eens anders

Vanaf vandaag kunnen de Floraliën bezocht worden door het grote publiek. Lochristinaar.com bracht gisteren al een overzicht, met uitgebreide fotoreeks, van wat u mag verwachten in het ICC. Maar de Floraliën hebben veel meer te bieden dan dat.

Floralien 2022 anders - © Bennie Vanderpiete

Tijdens de Floraliën valt er ook heel wat te ontdekken op cultureel en op culinair vlak. Dat was ook de  boodschap van de Gentse schepenen Sofie Bracke en Sami Souguir toen ze woensdag de pers verwelkomden in het Stadspaleis d'Hane Steenhuyse. Waarna er al eens kon geproefd worden van al hetgeen je kan ontdekken op de “florale degustatietoer”.

Floralien 2022 anders - © Annick Gentier

Florale degustatietour

De “florale degustatietour” neemt je culinair op sleeptouw doorheen de Gentse binnenstad. Patissiers, chocolatiers, ijsmakers en zelfs bierbrouwers stellen tijdens de Floraliën producten voor die met bloemen te maken hebben. Bij hen krijg je, op vertoon van je toegangsticket voor de Floraliën, bij aankoop/verbruik ook een gratis degustatie. Enkele voorbeelden.Dok Brewing Company (Hal 16, Dok Noord) brouwde voor de gelegenheid ”Yuzual Suspects”, een speciaal witbier met de citrusvrucht yuzu en drie soorten bloemen in verwerkt (Goudsbloem/ Klaproos/ Passiebloem). Het bier wordt verdeeld in blikjes.

Floralien 2022 anders - © Bennie Vanderpiete

Het Rabot Dumpling House (Wondelgemstraat 13A, Gent) serveert dumplings in de vorm van rozen en afgewerkt met een kleurig randje.

Floralien 2022 anders - © Annick Gentier

Ijsster (Boskeetstraat 19, 9031 Drongen) pakt uit met een erg smakelijk ijsje van oranjebloesem roomijs met vanille bourbon en vegan chocoladesorbet met infusie van rozenblaadjes. En ook het bloempje op het ijsje is eetbaar. Het ijsje wordt in verschillende restaurants aangeboden en Ijsster heeft ook een online shop (https://www.ijsster.be/)

Floralien 2022 anders - © Bennie Vanderpiete

Een overzicht van de Gentse ambachtelijke foodmakers die zich lieten inspireren door de Floraliën vindt u op deze site (hier klikken).

Een 11-tal restaurants in de Arteveldestad pakken tot 8 mei ook uit met een speciaal Floraliënmenu. Alle deelnemende restaurants kan terugvingen op deze site (hier klikken). 

Floralien 2022 anders - © Annick Gentier

Restaurant Mokja! serveert de Koreaanse keuken via catering aan huis. Maar sinds kort hebben ze ook een “eetkamer” – MOKJA BANG! – op de voormalige Eskimo-site (Wiedauwkaai 23, Gent). Op zaterdag 30/04 en zondag 1/5 bieden zij een Koreaans plantaardig menu aan in het thema van de Floraliën met wildplukkruiden en eetbare bloemen.

Floralien 2022 anders - © Bennie Vanderpiete

Floraliën ook in de Veldstraat – Stadspaleis d'Hane Steenhuyse

Zelfs wie eerstdaags eens gaat shoppen in Gent kan de Floraliën beleven. Bloemendecorateur Frederiek Van Pamel en een aantal Gentse floristen en telers toverden de majestueuze woning van de adellijke familie d'Hane Steenhuyse in de Veldstraat om tot een bloemenparadijs. Een echte aanrader en gratis te bezoeken tijdens de Floraliën, elke dag tussen 10 tot 18 uur.

Ook cultuur

Deze Floraliën hebben ook een aantal culturele hoogtepunten in petto. Kunstenaar Arne Quinze liet zich inspireren door de tienduizenden planten in zijn tuin in Sint-Martens-Latem. In het ICC hangt een installatie van de kunstenaar en op de Kouter kan u (in de buurt van de Blauwe Kiosk) “Lupine Flower” bewonderen. Het kunstwerk blijft er tot 15 mei staan.

In het Huis van Alijn vindt van 29 april tot 8 mei een tentoonstelling plaats over bloemen en planten.  De bloemenkrans in je haar tijdens je eerste communie, je trouwboeket of de sanseveria’s op je vensterbank. Het Huis van Alijn vertelt tijdens de tiendaagse tentoonstelling de symboliek achter planten en bloemen (meer info als u hier klikt)

Tijdens de Floraliën loopt in Liberas de tentoonstelling Paradijselijke Orchideeën. Deze toont prachtige, negentiende-eeuwse botanische tekeningen uit de bibliotheek van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde. U leest er hier alles over.  

Tot en met 8 mei bezichtig je in het Provinciehuis (Gouvernemenstraat 1, 9000 Gent) de tentoonstelling “Twee eeuwen van vernieuwing en innovatie”. Je duikt tijdens deze tentoonstelling onder in 250 jaar geschiedenis van bloemen en planten van de stad. (Meer info hier). 

Floralien 2022 anders - © Annick Gentier

Een bezoekje aan de Plantentuin van de UGent

En tot slot nog een aanrader. Recht tegenover de ingang van het ICC, aan de overkant van Ledeganckbaan en naast het GUM (Gents Universiteitsmuseum), vind je de Plantentuin van de universiteit Gent. Deze groene wetenschapsparel midden in de stad is zeker ook een bezoekje waard. Voor het eerst werken er zorginstellingen, de groensector, onderwijsinstellingen en natuurverenigingen samen in een project “Natuur maakt gezond”. Het doel is enerzijds mensen te informeren over wat natuur voor hun gezondheid kan betekenen en hoe de planeet gezonder kan worden. Anderzijds wil men mensen te tonen hoe ze natuur concreet kunnen inzetten voor hun eigen gezondheid. Maar ook thema’s zoals (bio)diversiteit, milieu, klimaat, duurzaamheid, innovatie en circulariteit komen aan bod.

Floralien 2022 anders - © Annick Gentier

Gedurende de Floraliën is een bezoek aan de serres met tropische planten (o.m. de reuzearonskelk of “penisplant”) eveneens mogelijk. In het park ontdekt u een piano waarop u naar hartenlust mag tokkelen. Want 1-2-3 piano is ok aanwezig tijdens de Floraliën.

Fotoreeks

Onderstaande fotoreeks geeft u alvast een indruk van de bloemenpracht in het stadsmuseum d'Hane Steenhuyse, van de plantentuin van UGent en van een aantal producten van de florale degustietour.
Veel kijkplezier (klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).

(Foto's © Annick Gentier en Bennie Vanderpiete)
 

 

Scroll naar boven