GentseFeesten Tip: Place Musette en “Le temps d’une chanson”.

Bennie
0 reactie(s)
Place Musette gentse Feesten Beverhoutplein

© Bennie Vanderpiete

Eergisteren brachten we een eerste tip voor de Gentse Feesten: CHURCH in de kerk aan St Jacobs. Vandaag een tweede en laatste tip voor deze 172ste editie van de Gentse Feesten: de “Place Musette”.

Het Beverhoutpleintje en de Place Musette
Het Beverhoutpleintje is een gemoedelijk klein pleintje, in de schaduw van de kerk van St. Jacobs. Het moet zowat 10 jaar geleden zijn dat het Uitbureau ineens “pleinloos” was. Ze kregen voor de Gentse Feesten een “lapje grond” toegewezen, het Beverhoutplein. Klein en onhandig omdat er elke avond opnieuw op- en afgebouwd moest worden en bovendien voorzien van een aantal grote bomen. Toen kwam het idee om op dit pleintje om te vormen tot de “Place Musette” en er heel rustig, bescheiden en sfeervol het Franse chanson te brengen.

Place Musette gentse Feesten Beverhoutplein

Geen groot podium, maar een houten planken vloer met daarop een plooitentje voor de artiesten. Geen grote PA- en lichtinstallatie, maar enkele luidsprekers op staander. Tussen de grote platanen een slinger van kleurige lampjes en voor de toeschouwers houten plooitafels en –banken. Bier uit een glas en eerlijke biologische hapjes. Een pleintje waar men de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wil houden.
Elke avond nodigt Derek er, in samenwerking met het Uitbureau, steengoede bevriende artiesten uit (Les amis de Derek) die keer op keer het publiek in vervoering brengen. De formule blijkt een schot in de roos. En hoewel dit pleintje het qua bekendheid moet afleggen tegen de grotere pleinen en hun programmatie, is het er toch maar één boodschap: “als je een zitplaats wil, moet je zeker op tijd komen”.

Place Musette gentse Feesten Beverhoutplein

Sinds 2013 is er niet enkel een kwaliteitsvol muzikaal optreden dat start om 22 uur, maar is er ook elke avond een kunstschilder. Hij krijgt een uurtje voorsprong en begint al om 21 uur. Na het optreden, kort na middernacht, is het kunstwerk van die dag dan te koop.
De programmatie van de Place Musette kan u terugvinden op via volgende link: http://www.derekmusic.be/place

Place Musette gentse Feesten Beverhoutplein
Le temps d’une chanson

Het programma voor de laatste vier dagen van deze Gentse Feesten op de Place Musette, oogt nog veelbelovend. Op donderdag treden Derek&Vis op, vrijdag is er Mich Walschaerts (van Kommil Foo) en zondag is er als afsluiter een Bal Musette met Rony Verbiest en orkest.
Maar onze tip ishet optreden van Gudrun Roos en Rein De Vos op zaterdag.
Gudrun Roos is een steengoede zangeres die u misschien kent van bands als Angström en Café Con Leche, waarmee ze eerder tijdens deze Gentse Feesten op het podium van Polé Polé stond.

Samen met Rein De Vos, een accordeonvirtuoos, deelt ze de liefde voor het Franse Chanson. Net als verleden jaar kan u hen tijdens de Gentse Feesten regelmatig zien optreden in de straten van de Gentse binnenstad. Dan kruipt Gudrun in de huid van Edith Piaf en brengt, door Reinbegeleid op de accordeon, de “mus van Parijs” weer tot leven. En steeds is een daverend applaus hun deel.
Zaterdag brengen ze dan “Le temps d’une chanson”, een muzikale reis in de tijd, walsend doorheen de straten en langs de rivier van Parijs, naar het Montmartre van de jaren '40 en '50.
Te bewonderen dus op Place Musette, waar het Franse Chanson herleeft.

In afwachting, hier alvast Gudrun Roos, in 2010 in het Fakkeltheater te Antwerpen, als Edith Piaf met “Non, je ne regrette rien”.