Goed gespeeld: zonnige buitenspeeldag lokt 1.610 bezoekers

De 15de editie van de buitenspeeldag in Lochristi was terug een toppertje. Schitterend weer, een prima organisatie en maar liefst 1.610 bezoekers.

Gisteren vond in 216 Vlaamse en Brusselse gemeentes de 15de buitenspeeldag plaats. Die wordt traditioneel op de eerste woensdag na de Paasvakantie georganiseerd. Na 2 magere coronajaren kon er weer een “normale” editie doorgaan. Geen smartphones, computers of televisies dus gisterennamiddag – jeugdzenders zonden van 13 tot 17 uur zelfs niet uit – want het was de bedoeling dat kinderen maximaal buiten zouden spelen.

Buitenspeeldag 2022 - © Annick Gentier

Topeditie in Lochristi

Schitterend lenteweertje gisteren en dat zorgde in Lochristi voor een erg mooie opkomst. Het was gezellig druk op de verkeervrije speelzone aan Orphanimo en de Koning Boudewijnlaan. Omstreeks 14.30 uur rondde men al de kaap van 1.000 bezoekers en uiteindelijk werd er afgeklokt op 1.610 aanwezigen. Uiteraard vooral kinderen maar ook heel wat ouders en grootouders die gezellig iets kwamen drinken of genieten van een lekkere versnapering.

Buitenspeeldag 2022 - © Annick Gentier

Radio Orphanimo en VROB en Herman “Marcske” Verbruggen
 

Aan de ingang van het speelterrein was er dit jaar een samenwerking van evenementenradio VROB met “radio Orphanimo”. De live uitzending werd gepresenteerd door het gelegenheidsduo Geert en Simon Bonne, vader en zoon. Zij haalden o.m. schepen van Jeugd Frederic Droesbeke en publiekstrekker Herman Verbruggen (Marcske Vertongen uit FC De Kampioenen) voor de micro. Die laatste signeerde vanaf 14.30 uur en de kinderen schoven massaal aan om een boodschap in hun favoriete strip van FC De Kampioenen te laten schrijven. Lore had voor de gelegenheid zelfs haar “Gij kieken” T-shirt aangetrokken. “Ze wou niet gaan spelen voordat haar strip gesigneerd was” aldus mama Karen. “Dus hebben we maar eerst aangeschoven”.

Buitenspeeldag 2022 - © Annick Gentier

Florian Vermeersch

Ook lokale wielerheld Florian Vermeersch kwam langs en ging gewillig op de foto met heel wat jonge fans. Hij fietste zelfs een wedstrijdje op rollen tegen Victor (11 jaar, GBS Lochristi), Tiben (13 jaar, Edugo Lochristi) en Xander (12 jaar, GBS Lochristi). Hoe sneller je fietste, hoe sneller je een ballon – die op een staander voor de fiets gemonteerd was – kon opblazen en tot ontploffing kon brengen. Victor beschikte duidelijk over de beste benen. De ballonnen van Tiben en Xander knalden kort nadien ook. En toen ontdekte men dat er in de ballon van Florian een klein gaatje zat. Maar beter dat dan een lekke band in een grote wedstrijd.

Buitenspeeldag 2022 - © Annick Gentier

25 attracties

Er waren maar liefst 25 attracties voor de kinderen. Daarbij uiteraard terug een aantal traditionele activiteiten zoals de go-karts, de Banana Bungeerun en de BMX-demo en workshop. Maar deze keer ook een vleugje retro met een ouderwetse draaimolen en en het Blinde Blote Voetenpad. 

Buitenspeeldag 2022 - © Annick Gentier

Dans met Arabesk en Muziekschool Lochristi zorgden voor het muzikale luik. Mira (9) en Daylena (9) zongen samen “Afscheid nemen bestaat niet” en bewezen dat er in GBS Lochristi muzikaal talent rondloopt.

De “Afvalknaller” en de stand van VVS (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) – waar met een VR-bril de dode hoek gesimuleerd werd en je in tuimelende wagen het nut van de gordel kon ervaren – bewezen dan weer dan spelen ook educatief kan zijn.

Buitenspeeldag 2022 - © Annick Gentier

De vrijwilligers waren de echte kampioenen

Een pluim voor de Jeugddienst, maar ook voor de ca 100 vrijwilligers die gisterennamiddag aanwezig waren. Hoofdzakelijk jongeren van speelplein Joepla maar ook een 30-tal leerlingen van het 5de jaar Verzorging van Edugo Lochristi kwamen helpen om alles in goede banen te leiden. Zij waren de echte kampioenen van deze buitenspeeldag.

Buitenspeeldag 2022 - © Annick Gentier

Ook lof voor alle leden van de jeugdverenigingen die snacks verkochten, JH Lodejo en de externe organisaties die in de weer waren om de kinderen een fijne (en veilige) namiddag te bezorgen.

Fotoreeks

Op naar editie 2023, maar kijk gerust even in de mooie fotoreportage van Annick Gentier. (Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)

 

Scroll naar boven