Grote Prijs actuele tekenkunst voor Hanna Hollevoet

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Grote Prijs actuele tekenkunst Hanna Hollevoet

De Ronse Drawing Prize of de Grote Prijs voor Actuele Tekenkunst van de Stad Ronse – heeft sinds jaar en dag een sterke artistieke uitstraling in de Vlaamse beeldende kunstwereld bij jonge kunstenaars én kunstenaars met een ruim artistiek parcours, curatoren, kunsthogescholen, kunstencentra, cultuurcentra, academies, galerijen, … Kunstenares Hanna Ravnsborg Hollevoet won. Zij is de dochter van Paul Hollevoet en Aste Ravnsborg uit Zaffelare.

De wedstrijd werd in 1969 opgestart als ‘Prijs Plastische Kunsten’ waarbij naast schilderijen ook tekenwerken werden ingestuurd.

Begin jaren ’80 werd beslist om de Grote Prijs specifiek te richten naar de autonome hedendaagse tekenkunst. Deze eigenzinnige keuze heeft ertoe geleid dat de ‘Grote Prijs voor Actuele Tekenkunst van de Stad Ronse’ is uitgegroeid tot de enige jaarlijkse nationale wedstrijd autonome tekenkunst van hoog artistiek niveau. Het kwaliteitspeil van de wedstrijd wordt mee bepaald door de jurysamenstelling.

De juryleden hebben stuk voor stuk bijzondere artistieke verdiensten. Voor de 49ste editie werden Mark Manders, Pjeroo Roobjee, Philippe Van Cauteren, Rinus Van de Velde en Hannelore Van Dyck gevraagd.

De beoordeling van de werken gebeurt anoniem waardoor er steeds een integere en eigenzinnige selectie tot stand komt.

Er kunnen één of meerdere eervolle vermeldingen worden toegekend aan werken die uitsteken boven de andere geselecteerde werken. Bovendien wordt een Tweede Prijs en een Eerste Prijs toegekend.

Ronse heeft zo een bijzondere collectie autonome hedendaagse tekenkunst opgebouwd. In 1993 won niemand minder dan Michaël Borremans de Eerste Prijs.

Bij de editie 2017 werden 384 tekenwerken ingediend van de hand van 147 kunstenaars, afkomstig uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Frankrijk en Duitsland. De jury was onder de indruk van de algemene artistieke kwaliteit. Ze zochten dan ook naar werken die een sterke meerwaarde hebben in de zin van authenticiteit, eigenzinnigheid, virtuositeit, innovatie, experiment, …

De Eerste Prijs ging naar een kunstenares die “zonder manipulaties en met opvallende transparantie, met de eenvoudigste middelen op de meest eenvoudige drager, een eigenzinnige wereld weet te scheppen, een wereld die uit elkaar dreigt te vallen en toch zwevend met een bijzondere dynamiek en lijnvoering opnieuw bij elkaar komt.”

Deze kunstenares is Hanna Ravnsborg Hollevoet, dochter van Paul Hollevoet en Aste Ravnsborg uit Zaffelare.

Meer werk van Hanna en enkele van haar kunstvrienden kan je zien op de tentoonstelling “Taart in de brievenbus” tot eind januari in Sint-Maria-Horebeke, Dorpstraat 80. Gesloten op woens- en weekendvoormiddagen.