Haiku’s op Toast Literair Davidsfonds Lochristi-Zeveneken

Bennie
0 reactie(s)
Toast Literair Lochristi 2016 Haiku

© Bennie Vanderpiete

Zondag vond in de bibliotheek de jaarlijkse Toast Literair van het Davidsfonds Lochristi – Zeveneken plaats. Deze zesde editie was geheel gewijd aan de Haiku.

Ondertussen al voor de zesde keer vond zondag de jaarlijkse Toast Literair van het Davidsfonds plaats. Om en bij de 200 afdelingen namen deel en ontvingen in het totaal bijna 12.000 literatuurliefhebbers. De afdeling Lochristi-Zeveneken organiseerde voor de derde keer de Lootse gedichtendag. In samenwerking met de “Haiku-vrienden van Lochristi” bracht men wereldberoemde haiku's, Oosterse muziek en een Loots blokfluitensemble.

Toast Literair Lochristi 2016

Voorzitter Jan Boone mocht in de bibliotheek van Lochristi bijna 60 geïnteresseerden verwelkomen.
Daarmee was de polyvalente zaal van de bibliotheek helemaal gevuld. Na de verwelkoming lichtte Machteld Moyson de haiku-dichtvorm en het ontstaan toe.
Een haiku is een rijmloos vers met zeventien lettergrepen. Deze worden netjes verdeeld over drie regels van 5-7-5 lettergrepen. Het is echte volkspoëzie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Deze Japanse dichtvorm ontstond eigenlijk uit de hokku, die de eerste strofe was van een kettinggedicht.
In de 19de eeuw nam het contact tussen Japan en de westerse wereld toe en groeide de belangstelling voor de Japanse Kunst. Iets wat men bijvoorbeeld ook kan zien in een aantal schilderijen van Vincent Van Gogh.  In die periode ontstond in onze regio dan ook de belangstelling voor de Japanse dichtkunst.

Toast Literair Lochristi 2016

In de 20ste eeuw werd de haiku populair in Nederland, Vlaanderen en de Engelstalige wereld. Een populariteit die nog groeide onder invloed van Herman Van Rompuy, de eerste Europese president en voormalig premier van België, die zelf twee haiku-dichtbundels schreef.

De Haiku-vrienden Lochristi brachten daarna elk een aantal van hun favoriete verzen. En, zoals aangeleerd door hun stichter Freddy Taghon, werd elke haiku twee maal gelezen.
Aki Sato besloot dit eerste deel met een stukje muziek. Zij speelde “Black Hair” op de shamisen, een traditioneel Japans snaarinstrument met drie snaren.

Toast Literair Lochristi 2016

Machteld Moyson stelde bij aanvang van het tweede deel eerst even de Haiku-vrienden Lochristi voor. Opgericht in juli 2006 door Freddy Taghon en na diens overlijden in 2007 overgenomen door Markus Bundervoet. Nu nog komen ze maandelijks samen om voor te lezen uit eigen werk en dit ook te bespreken. Elk van hen bracht nadien een aantal van de eigen haiku’s.

Markus Bundervoet besloot het literaire gedeelte met de wens dat iedereen eens zou proberen een haiku te schrijven. Geen gemakkelijke opdracht maar, zo gaf Markus Bundervoet de toehoorders nog mee, “het is daarbij belangrijk om twee woorden in het achterhoofd te houden: verbinding en verrassing”.

Toast Literair Lochristi 2016

En dat waren dan ook twee woorden die pasten bij het afsluitende optreden van het Loots blokfluittrio Lena. Zij brachten een stukje klassieke muziek van Bach en maakten de verbinding met de Japanse cultuur.

En de verrassing kwam van Leopold Van Beneden, de oudste haiku-vriend. Hij vierde zondag nota bene zijn 93ste verjaardag en begeleidde het blokfluitensemble op zijn cajón (een houten handtrommel waarop men kan zitten).

Een zeer aangename Toast Literair die ook bij de toehoorders in de smaak viel. Mooi gedoseerd en vol afwisseling.
Onderaan het artikel nog een kleine fotoreeks van deze derde Lootse gedichtendag.
Maar afsluiten doen we deze keer met een gedicht in haiku-vorm van de Zeeuwse dichter Johan Christiaan Jacob van Schagen (Vlissingen, 11 december 1891 - Deventer, 17 april 1985).

Ergens moet het zijn

ergens moet het zijn

een soort verwilderde tuin

van oude stilte

 

de boom voor het huis

zacht wazelt hij zijn verhaal

niemand begrijpt het

 

het heeft geregend

de tuin dampt goede geuren

aarde die verlangt

 

Meer haiku met deze fotoreeks van Bennie Vanderpiete

Geplaatst door Lochristinaar.com op maandag 25 januari 2016