Handwerk is weer hip!

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Handwerk is weer hip!

Tekst Machteld Moijson - Foto's Sofie

Een aantal jaren al is handwerk aan een comeback bezig. Naailessen in het avondonderwijs, brei- en haakclubjes zijn weer populair. Ulla, een Belgisch bedrijf gevestigd in Lochristi, speelt daarop in.

In 1878 werd handwerk als les ingevoerd in het lager onderwijs om de kinderen naast het leren lezen, schrijven en rekenen, ook een praktische vaardigheid bij te brengen die ze thuis in het dagelijkse leven konden gebruiken. Voor meisjes verschilde de materiaalkeuze van die van de jongens, die houtbewerking leerden. Tot 1974 werd het vak verplicht gegeven op school, maar in 1985 is het definitief verdwenen uit het lessenrooster om plaats te maken voor handvaardigheid dat een  veel bredere keuze aan technieken wou introduceren dan alleen die welke, wat de meisjes betreft, met textiel te maken hadden. Haken, breien en naaien leek iets wat tot het verleden zou behoren in onze schoolcultuur en daarom uiteindelijk ook in onze hobby’s en bezigheden.

Dan, in het kielzog van de kookrage, verschenen nieuwe tijdschriften en boeken om zelf aan de slag te gaan met naald en draad. Stoffenwinkels en wolwinkels die op een paar uitzonderingen na, de boeken hadden neergelegd, verschenen weer in het straatbeeld. Ook via webshop Ulla gevestigd in Lochristi kan je nu wol en haak- en breinaalden kopen. Afhalen van je bestelling kan in Bioshop ’t Lang Leven in Dorp-West.

De drijvende kracht achter Ulla is Sofie De Coninck. Zij is ontzettend creatief en gepassioneerd door garen, haken en DIY. Na haar ervaringen in het onderwijs en als shopmanager is ze op zoek gegaan naar een manier om bewust en verantwoord aan een onderneming met een langetermijnvisie te beginnen.

Ze gaat met producenten in zee die ecologisch en sociaal verantwoord mooie en kwalitatieve garens aanbieden die uit 100% natuurlijke vezels bestaan. Daarom zijn deze uitermate geschikt voor mensen met huidallergieën. Sofie kiest zorgvuldig de kleuren en de kwaliteiten. De producenten van de garens moeten hun arbeiders in sociaal verantwoorde omstandigheden laten werken in het productieproces.

Ook de collectie brei- en haaknaalden werd met grote zorg samengesteld. De naalden zijn allemaal gemaakt uit bamboe en dus 100% natuurlijk. Het zijn lichtgewichten waardoor ze heel gebruiksvriendelijk zijn. Voor de haaknaalden primeerde het ergonomische aspect bij de keuze van het aanbod.

In het voorjaar van 2020 gaat Ulla van start met een reeks workshops waarin aan toffe projectjes zal gewerkt worden.

Sofie beseft dat een webshop ecologisch gezien niet de beste keuze is, maar het is wel een tendens in onze huidige maatschappij die we niet kunnen negeren. Daarom heeft ze nagedacht hoe ze de nadelen ervan kan compenseren. Per verzending, schenkt Ulla een boompje aan het Faja Lobi bebossingsproject in Congo. Op die manier probeert ze zo CO²-neutraal mogelijk te blijven. Voor haar verpakkingen werkt Sofie samen met biopack.be, een bedrijf dat een pionier is in milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal, vervaardigd uit 100% plantaardige stoffen en composteerbaar. Elke vorm van drukwerk, zoals stickers en kaartjes, wordt besteld bij groenprint.nl. Deze drukkerij werkt met gerecycleerd papier en streeft er ook naar om CO²- neutraal te zijn. Hieruit is duidelijk dat Ulla actief wil bijdragen aan een beter leefmilieu.

De webshop is bereikbaar via www.ullawol.be. Op de sociale media kan je Sofie volgen via https://www.facebook.com/ullawol; https://www.instagram.com/ulla.wol/; https://www.pinterest.com/ullawol/

Bioshop ’t Lang Leven is gevestigd in Dorp-West 1 9080 Lochristi.

Ook in ’t Fazantenhof kan je om de veertien dagen op donderdag tussen 14 en 17 uur in gezelschap haken en breien. Deze activiteit is gratis, inschrijven is niet nodig. De bibliotheek zorgt voor inspirerende boeken. De volgende data zijn 15/2, 1/3, 15/3, 29/3. Voor de aanschaf van hoogwaardige materialen kan je nu ook in Lochristi terecht en met Ulla leer je meteen je eerste woordje Noors, want ‘ulla’ betekent ‘wol’.

Succes, Sofie en veel plezier aan alle liefhebbers/liefhebsters van handwerk!