Hang ongegeneerd de voyeur uit – Atelier in beeld

Volgend weekend gooien flink wat kunstenaars in Vlaanderen en Brussel hun atelier open. Een unieke kans om eens rond te neuzen in hun artistiek laboratorium. Ook in Lochristi kan dit.

Zelf gingen we op verkenning in Atelier Pers 13 in de Persijzerstraat, waar Griet Vangampelaere ons liet proeven van hetgeen de bezoeker zal te zien krijgen. Haar plek vanwaaruit creatieve ideeën tastbaar tot leven komen. Griet draait al geruime tijd mee in het kunstcircuit. Ook in Lochristi trok ze al kunstige sporen.

Atelier in beeld '23 - © Bennie Vanderpiete - Foto 2

Atelier Pers 13, gemakkelijk om te vinden voor ons. Jij je plek hier gevonden, Griet?
“Zeker. Ik was al een tijdje op zoek naar een geschikte ruimte waar ik me zowel op mijn gemak voel als voluit kan gaan. Bovendien ligt het provinciaal domein bijna in de achtertuin wanneer ik totale rust of herbronning wil tanken. En dit gebouw heeft een ziel. Ik liet me vertellen dat hier in vervlogen tijden een kruidenier of slager onderdak had.”

Heb je een omgeving als deze nodig om je te inspireren?
“Ik breng ervaringen en indrukken, kortom emoties, mee naar hier, waar ik ze vorm geef. Ieder werk heeft in mijn gedachten wel een bijsluiter en vertelt een verhaal. In dit atelier kan ik technisch voluit gaan met verf en mijn inspiratie alle kleuren van de regenboog geven.”

Atelier in beeld '23 - © Bennie Vanderpiete - Foto 3

Welk soort kunst ontstaat hier, wat krijgen bezoekers te zien?
“Vrije grafiektechnieken. Ik maak etsen, doe aan zeefdrukken, graffiti, lino snijden en textieldrukken. Het eindresultaat is niet altijd voorspelbaar en levert soms atypische beelden op. Ik werk graag heel gelaagd en met felle kleuren. Van de zeefdrukken kan je zeggen dat ik in de buurt van mijn eigen stijl zit. Bij het etsen ben ik nog wat zoekende naar mijn signatuur, maar dat is juist het uitdagende aan kunst. Alles is in beweging.”

Pers 13 wil een open atelier zijn, je geeft ook workshops?
“Deze zomer starten we hier met een aantal workshops, zoals zeefdruk en etsen, maar ook zo kan je hier vrij komen werken. Het atelier is klein, maar dat is meteen een troef wanneer het op gezelligheid aankomt. Zo maakt dit het ook mogelijk heel gerichte en persoonlijke begeleiding te kunnen aanbieden. In het najaar organiseren we dan workshopreeksen die dieper ingaan op één bepaalde techniek. Meer info volgt spoedig via een app of nieuwsbrief. Intussen ben ik te contacteren via Vlerksjes@hotmail.com “

Atelier in beeld '23 - © Bennie Vanderpiete - Foto 4

Hoe kijken de buren naar dit initiatief?
“Eigenlijk met een gezonde nieuwsgierigheid. Een aantal beloofde me alvast langs te komen. Dat zit dus goed! We gaan het aangenaam maken en dat is wat kunst ook dient te doen, mensen verbinden.”

                                        * * * * * * * * * * **

Rattennest, galerij en onovertroffen ceramiek.

En voor wie nu toch in de buurt is, kunnen we meteen nog een paar vaste waarden aanbevelen die eveneens hun atelier openstellen. In Galerij/Atelier Recup in de Oude Veldstraat 38 kan je je traditioneel laten verbazen door het werk van kunstenmaker Hans Van Hilst. Installaties, mixed media, schilderkunst en het woord wedijveren er om je aandacht. Maar, in tegenstelling tot de vorige edities is deze groot-groter-grootst. De bezoeker die het territorium van Professor van Naarden betreedt staat een mix van verstomming en verwondering te wachten. Onder hetzelfde dak toont Trees De Brabander je met haar tekenkunst het beste van zichzelf.

Eveneens ook een beetje verscholen in het groen, in de Oude Veldstraat 132, kan je Hilde Van Puyenbroeck haar atelier vinden. Hilde en keramiek zijn twee handen op één buik, en dat levert uniek werk op.

Alle ateliers zijn gratis en vrijblijvend te bezoeken op zaterdag en zondag. Bij Griet en Hilde is het atelier te bezoeken op zaterdag 6 mei tussen 19 en 22u. Op zondag 7 mei tussen 11en 17u.
Bij Hans en Trees is dit op zaterdag van 14 tot 18 uur en op zondag van 11 tot 17 uur. 

https://www.lochristinaar.com/nieuws/kunstenaars-achter-glas-griet-vangampelaere
https://www.lochristinaar.com/nieuws/galerij-recup-een-bezoek-dient-verplichte-kost-te-zijn
www.hansonline.be

(Foto's © Bennie Vanderpiete & Trees De Brabander)

Scroll naar boven