Hans Kitslaar – kunst in een perfect kader

Als de grauwe winter plaats maakt voor de frisse kleuren van de lente, als het dorre hout in de tuin plaats moet ruimen voor het nieuwe groen en de eerste bloesems, dan trekt kunstminnend Vlaanderen weer naar de Hoekskensstraat in Lochristi.

Het is onderhand al een traditie dat kunstschilder Hans Kitslaar, samen met echtgenote Anne-Marie Van Pachterbeke, in de maand mei hun prachtige villa met atelier en tuin open stellen voor een expositie met ook nog werken van gastkunstenaars.Dit jaar al voor de vijftiende keer.

Hans Kitslaar, de man wordt 70 lentes jong, voorstellen hoeft niet meer. In 1966 keek het Gentse publiek, dat toen eerder met gevestigde namen dweepte, nog met verwondering naar die jonge uitgeweken Nederlandse kunstenaar. Tien jaar later werd hij beschouwd als belangrijkste nieuwkomer in de hedendaagse Belgische kunstwereld.


 

 

 

 

 

 

Vandaag herkent iedereen in een oogopslag een kunstwerk van de hand van hem. Zelfs al schildert hij iets anders dan de typische prachtige macro-opname van bloemen, uit de eigen tuin of ontdekt op een van zijn reizen, dan zullen stijl en kleurgebruik onmiddellijk vertrouwd aanvoelen.

Gastkunstenaars dit jaar zijn Patrick Villas en Annette Defoort.
Patrick Villas is een 53-jarige Antwerpse kunstschilder, maar vooral beeldhouwer, met een uitgesproken voorliefde voor katachtigen. Niet toevallig is de levensgrote jaguar in de Zoo van Antwerpen ook van zijn hand. Zijn beelden van panters, luipaarden en andere soortgenoten, zitten vol leven en details.
Ondertussen kent hij vooral veel succes in Frankrijk. In de galerie Bayart te Parijs kan men permanent zijn werk bewonderen.Verleden jaar nog had hij een succesvolle tentoonstelling in de Orangerie van de Senaat – Jardin du Luxembourg. Schrijver en dichter Marc Pairons schrijft over Villas:

“Patrick Villas is inmiddels de meest toonaangevende Belgische dierenbeeldhouwer van zijn generatie.” “Hij laat de geaardheid van de katachtige zien. Hun karakter, de innerlijke merken, het instinctieve van hun gemoed. Zo krijgt elk dier zijn unieke signatuur, niet meer te herkennen aan de huid van soortgenoten.”

 

 

 

 

 

 

De prachtige tuin van Anne-Marie en Hans vormt een perfect kader voor deze meesterwerken. Een unieke kans voor de bezoekers.

Annette Defoort is, net als Patrick Vilas, niet voor het eerst gastkunstenaar. En volledig terecht. Want deze Belgische kunstenares oogst ook internationaal heel wat succes en sleepte ook al tal van prijzen in de wacht. Annette maakt haar kleisculpturen van binnenuit, met allemaal kleine plaatjes van verschillende soorten klei,zonder vooraf goed te weten welke de kleuren zullen zijn als de sculptuur uit de oven komt.

En als extraatje zijn er dit jaar nog een drietal beelden van het grote Franse talent  Christophe Charbonnel te bewonderen. Deze 47-jarige kunstenaar begon zijn carrière bij de Disney-studio's, maar is ondertussen gekend en geprezen om zijn monumentale sculpturen.

 

 

 

 

 

 

Op 01 mei was er de vernissage. Anne-Marie en Hans, mochten samen met Patrick Villas, de talrijk opgekomen gasten ontvangen. Annette Defoort kon niet aanwezig zijn, daar ze op dat moment in Toscane verbleef. Lochristinaar tekende uiteraard present. Later volgt nog een uitgebreide fotoreportage op de facebookpagina.

De expositie kan nog bezocht worden tot 09 juni, in de Hoekskensstraat 126 te Lochristi, op vrijdagen (14.00 -19.00), zaterdagen (14.00-19.00), zon- en feestdagen (10.00-19.00) of op afspraak. Meer informatie op www.kitslaar.be.

Een aanrader voor wie wil genieten van kunst en een prachtige locatie, of de combinatie van beiden.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven