Haven Gent

De haven van Gent ziet overslag via zeevaart weer stijgen, er komt een nieuwe elektriciteitscentrale en het aantal banen stijgt. Niets dan goed nieuws blijkbaar vanuit Port of Ghent.

Overslag

De Gentse haven registreerde in het tweede kwartaal van 2014 een totale goederenoverslag van 12,4 miljoen ton wat overeenkomst met vorig jaar. De overslag via zeevaart kende het beste kwartaal in bijna 2 jaar. Het tweede kwartaal van dit jaar eindigde bovendien met een grotere goederenoverslag dan het eerste kwartaal (+ 720.000 ton). In het tweede trimester kende de goederenoverslag via zeevaart een stijging van 6,3% (6.8 miljoen ton) en de binnenvaart klokte af op bijna 5,5 miljoen ton goederenoverslag en dat is een daling met 7,7%.

Voor de eerste zes maanden komt het totale goederenverkeer op 24 miljoen ton wat overeenstemt met 2013.

Elektriciteitscentrale in 2017

Pelagiaan Ecco Energy kondigt kondigde vorige week de bouw aan van een nieuwe biomassa-elektriciteitscentrale in de haven van Gent: ‘Be Power Gent’.

De centrale zal worden gebouwd op het terrein van Gent Coal Terminal (kolenterminal) aan het Kanaal Gent-Terneuzen. Bee heeft hiervoor een langetermijnovereenkomst met de stouwer SEA-invest en het Havenbedrijf Gent. SEA-invest zal de investering in de kranen, transportbanden en opslagsilo’s dragen. De nabijheid van het water is nodig omdat de biomassa (korteomloop-houtschilfers en agro-afvalstromen) wordt aangevoerd via zeeschepen, zowel via trans-Atlantisch als Europees transport. De gebruikte biomassa zou 100% duurzaam zijn en wordt om de twee jaar gecontroleerd door externe partijen. De restwarmte van de centrale zal worden gebruikt door bedrijven in de Gentse haven en naburige woningen.

Bee Power Gent zal 200 MW produceren of 2% van de totale Belgische markt (84 TWh). Dit komt overeen met het verbruik van 450.000 gezinnen, ongeveer onze provincie. De investering bedraagt 300 tot 330 miljoen euro en zorgt voor 700 tot 1.100 jobs gedurende de eerste 3 jaar, nadien permanent voor 100 tot 120 jobs. Het Milieueffectenrapport (MER) is officieel goedgekeurd en de bouw- en milieuvergunning worden verwacht tegen oktober 2014. De Vlaamse regering keurde al de groenestroomcertificaten goed. De centrale zal tegen het derde trimester van 2017 worden gerealiseerd.

Aantal jobs in haven van Gent in stijgende lijn

De tewerkstelling in de haven van Gent zit sinds 2 jaar weer in de lift en is goed voor bijna 60.000 jobs. Dit zijn er op 2 jaar tijd 2.773 meer. De directe tewerkstelling bedraagt 27.200 jobs, een groei met 1,9% sinds 2010. De indirecte tewerkstelling is goed voor 32.559 banen en blijft met +0,1% stabiel. In exacte cijfers bedraagt de tewerkstelling in en rond de haven 59.759 jobs. Deze tewerkstelling is goed voor 12,8% van de totale tewerkstelling in Oost-Vlaanderen.

De top 10 van de bedrijven in de haven van Gent met de grootste tewerkstelling bestaat uit: ArcelorMittal Gent, Volvo Car Gent, Volvo Group Belgium (met onder meer Volvo Trucks), DSV Solutions/Volvo Car Gent, Denys, Honda Motor Europe Logistics, Stora Enso, GE Industrial, Taminco en Tower Automotive. De haven staat met een toegevoegde waarde van 6,3 miljard euro in voor 15,5% van het totaal van onze provincie.

Scroll naar boven