Het ABC volgens corona – Deel 1

Evy Erauw heeft een passie voor taal. En dat uit zich niet alleen in haar werk als logopediste, maar ook in haar hobby’s. Het geschreven woord is één van haar grote liefdes en haar talent herken je in haar humoristische schrijfsels. Nu ook te lezen op Lochristinaar.com. Vandaag deel 1 van het ABC volgens corona.

Een nieuw schrijfsel door langdurige blootstelling aan onze corona-maatschappij (niet geschikt voor mensen voor wie – al dan niet door plastische chirurgie – lachen ondenkbaar is).

A van Afhaalmenu's

Onder het motto “steun de middenstand” werd de bevolking op grote schaal gestimuleerd om het zelf koken te verzuimen en voor het luiere alternatief te kiezen zonder het bijhorende schuldgevoel. Dit werd gretig toegepast door overwerkte ouders die inzagen dat het te hoge energiepeil bij hun kinderen te wijten was aan teveel gezonde, zelfbereide voeding.  

B van B – postverjaardag

Een verjaardag van een kind in isolement waarbij de pakjes op willekeurige tijdstippen aan huis 'gedropt' werden binnen een straal van 5 meter rond de voordeur. Hierdoor werd de term “verjaardàg” verlengd tot “verjaarmaand” gezien sommige cadeaus 6 weken na datum hun bestemming bereikten, gelukkig kwamen de nodige batterijen sneller ter plaatse. 

Maar ook B van berenjacht

Ontspanningsactiviteit voor groot en klein in open lucht waarbij zoveel mogelijk knuffelberen (die achteraf uit hun soms benarde situaties bevrijd werden door GAIA) onderweg gespot en geteld werden, in het leven geroepen om beweging te stimuleren, zowel in de steden als gemeenten. 

C van Coronakilo's

Menig Vlaming sloeg aan het bakken, koken en aperitieven (in willekeurige volgorde wat niet altijd bevorderlijk was voor het resultaat) zodat de site van Dagelijkse Kost al snel crashte. De bevolking  spaarde spontaan coronakilo's als waren het gezinsbondzegeltjes. 

D van @RealDonaldTrump alias “The Donald”

Amerikaanse president die zich ten tijde van corona compleet incapabel bewees door de coronacrisis zwaar te onderschatten en zijn bevolking te adviseren het virus te bestrijden door bleekwater te injecteren en zijn narcistische aard liet zien: terwijl de “black lives matter' – beweging zich massaal liet horen liet hij immers het park ontruimen met traangas om foto's te laten maken die mooi stonden in zijn race voor de volgende presidentsverkiezing. 

E van Eénrichtingspijlen 

Ter bevordering van de lichaamsbeweging werden in winkels, scholen, MFC's , enzo… éénrichtingstrajecten aangelegd waarbij het individu zo snel mogelijk naar buiten geleid werd zodat het foeteren voornamelijk in open lucht plaats kon vinden. Onderliggend motief was om de werknemer die geruime tijd “in zijn kot verbleef” terug te mobiliseren en de gemiste dagelijkse 10 000 – stappen zo snel mogelijk te laten inlopen. Letterlijk dan.  Zonder aanwezigheid van een leerling durfden de verborgen anarchisten aan deze richtingregels te zondigen, vandaar dat zij ten allen tijde dienden begeleid te worden door een minderjarige. 

F van  FaceTime – stalking  

Gebeurde meestal door kinderen die met sterke overredingskracht naïeve ouders zover kregen dat ze een groepje aanmaken met andere ouders van medeleerlingen. Vervolgens ontvreemdde het kind het G.S.M. – toestel ongemerkt van de ouder en stalkte de oudergroep op alle uren van de dag tot de gefrustreerde slachtoffers zichzelf uit de groep verwijderden. 

Of F van Faceshield

Populair bij ziekenhuispersoneel en fans van sciencefiction. Gebruikers getuigden achteraf dat ze maanlandingsensaties ervaarden bij het opzetten van de helm. “May the force be with you” bleef hun credo, lang na het afkicken van het faceshield.

G van coronaGek

Spuwde na ongepast sociaal gedrag uitdagend om zich heen bij elke dreiging tot vrijheidsbeperking na verbalisatie door politiediensten of opvoeders (in geval van minderjarigen op internaat).

H van hamsterhysterie

Bij de aankondiging van de sluiting van de scholen werden de supermarkten overspoeld door een hysterisch hamsterende menigte. Om de overdaad achteraf weg te werken bleken mensen genoodzaakt hun voorraden creatief te verwerken tot vb. koffietaart. Zelfs tot een eeuw later werden kelders teruggevonden vol w.c. – papier, koffie, bloem, pasta en rijst. 

Of H van Helden van de Zorg:

De vrouwen en mannen die zich dag in dag uit in het zweet werkten om het coronavirus volledig ingepakt te lijf te gaan.  Ook andere groepen als vuilnisophalers en leerkrachten kregen later de status van Held voor hun onafgebroken inzet gedurende de lockdown. Na corona gingen stemmen op  haarkleuring gratis ter beschikking te stellen voor leerkrachten in een poging de opgedane grijze haren ten gevolge van de wispelturige overheidsrichtlijnen te compenseren.

I van ICT – foeteraar

Jan of Jeanine Modaal die al foeterend probeerde deel te nemen aan een videocall voor eigen werk, schoolwerk van de kinderen of recreatieve doeleinden en gaandeweg een uitgebreide woordenschat aanlegde die niet geschikt was voor onderontwikkelde kinderoren én mogelijk de grenzen van zijn of haar geduld overschreed, spijtig genoeg soms opnieuw in bijzijn van kinderen.

J van Joggers

Werden op alle uren van de dag massaal gesignaleerd in het straatbeeld en op landweggetjes, tot grote frustratie van de passief uitziende omwonenden die gegijzeld werden door hun coronakilo's. 

K van Ken – je – kind – quiz

Ultieme test bedacht door een toen nog zevenjarig meisje tijdens de eerste lockdown-week om haar ouders' liefde en ouderlijke kennis te testen.  De test werd bekroond met zelfgemaakte kunst, de twee verliezers kregen een troostprijs om het gedeukte ego te sussen. De test was echter zo'n groot succes dat de situatie volledig uit de hand liep: verliezende ouders gingen in crisis, eisten een rematch waardoor uiteindelijk het volledige gezin om de beurt het onderwerp werd van de quiz. Deze methodiek werd later in de psychologie gebruikt om ouders te leren omgaan met falen.

L van katje Lee

Liet diplomatische deuren opengaan die gestrande en andere hulpbehoevende Belgen niet open kregen. Dankzij weldoenster Selena Ali en de steun van dierenorganisaties werden kosten noch moeite gespaard om het onschuldige dier te repatriëren naar Peru, wat zuur smaakte bij zelfstandigen die wanhopig het hoofd boven water probeerden te houden en werklozen ten gevolge van corona. Een boete wegens het overtreden van de regels was goedkoper geweest.    

Of L van Lockdownfeestjes 

Populair onder (partners van) politici bij de dreiging van en gedurende de lockdown, uit vrees voor een drooglegging? Frequent stilgelegd door politie waarna de betreffende politieker struisvogelpolitiek hanteerde in de media.

M van Maggie De Block

bedenkster van de coronaslogan “Blijf in uw kot” die pas ernstig toegepast werd van zodra de veiligheidsraad besliste de scholen te sluiten.

Of – tot voorlopig slot – M van Mondkapje

de light – versie van de boerka, ideaal om puistjes te verbergen, essentiële besparing op foundation ten tijde van economische crisis, tevens zeer efficiënt om non-verbale communicatie te censureren, wat spontaan daten voor singles in Colruyt zo goed als onmogelijk maakt, zeker gezien de gratis drankproeverij stopgezet is (alias 'de coronadrooglegging')

Evy heeft een eigen “my feel good “ blog, vol met leuke teksten. Surf zeker eens naar https://fishsticksonthewall.jimdofree.com/. Binnenkort krijgt u hier deel 2 van haar ABC volgens corona.

Scroll naar boven