Het tweede restjeskookboek met Vlaco

Jean Marie
0 reactie(s)
Het tweede restjeskookboek met Vlaco

Tekst JMDB - Foto Heikki Verdurme/JMDB ©

Vlaco vzw geeft ons in dit nieuwe restjeskookboek meer dan 60 verrassende en super lekkere oplossingen om drankrestjes om te toveren tot heerlijke, nieuwe gerechten. We geven ook 2 exemplaren weg, als je de vraag onderaan correct oplost.

Het is al het tweede boek. Ook nu werden de gerechten in Zaffelare bereid bij ‘De Keyser en de Kok’ van Klara Libert. Het accent lag deze keer volledig op vloeibare overschotjes.

De Keyser en de Kok Klara Libert

Onderzoek wijst uit dat 1/3de van wat huishoudens in Vlaanderen aan voedsel verspillen, bestaat uit vloeibaar voedsel zoals koffie, thee, zuivel, soepen, alcoholische en niet-alcoholische koude dranken. Als je weet dat de gemiddelde Vlaming ongeveer 37 kg voedsel per jaar weggooit, dan is dat veel te veel.

De Keyser en de Kok Klara Libert Zaffelare

Je hoeft geen top chef te zijn om heerlijk te verrassen met je drankrestjes. Het 2de Restjeskookboek is meer dan een oplossing tegen drankverspilling. Het is ook een ontdekkingstocht naar andere smaken, een knipoog naar grootmoeders keuken of misschien wel een kleine bocht buiten onze comfortzone? Inventiever omgaan met vloeibaar teveel verkleint je watervoetafdruk.

Vlaco vzw deelde drankrestjes op in 7 verschillende productgroepen, die het meest worden gebruikt en ook het meest worden verspild. Zo gingen de makers aan de slag met koffie en thee, melk en melkvervangers, fruit- en groentesappen, frisdrank, bier, wijn/schuimwijn en sterkedrank.

Het resultaat omvat ruim 60 heerlijke en uiterst verrassende smaakbommetjes. Hartige ovengerechten, marinades, slimme ontbijttips, heerlijke desserts en pittige dipsausjes stelen de show. Ontdek bijvoorbeeld de walnotenport, koffielikeur, gin confituur uit het deel met sterke drank. Ook wijnazijn en rode wijnsaus staan er in. Of wat dacht je van een heerlijke cola-dressing?

Wist je dat je van thee en olie zeep kan maken, met koffie kan verven, melk kan gebruiken om bloed weg te poetsen en bier kan inzetten om hout schoon te maken? Je vindt het allemaal ‘tot de laatste druppel’.

Het eerste restjeskookboek verscheen in 2018 onder het motto ‘Red de Restjes’ en bevat ook 60 recepten om meer uit je eten te halen. Ook dit boek maakt deel uit van de 2 winnaarspakketten.

Het 2de Restjeskookboek ligt in de Vlaamse boekhandel en kost 19.99 euro - Uitgeverij Lannoo -  ISBN 978 94 014 7174 9

Vraag: Wat wordt gebruikt om bloed weg te poetsen? Stuur je antwoord uiterlijk op 19 januari 2021 naar info@lochristinaar.com Wie in Lochristi woont, krijgt de twee boeken thuisbezorgd. Wie verder af woont, kan ze afhalen.

Meer info? www.vlaco.be - https://dekeyserendekok.be/