Het veldritweekend van Florian Vermeersch en Alicia Franck

Bennie
1 reactie(s)
Het veldritweekend van Florian Vermeersch en Alicia Franck

© Bennie vanderpiete

Het veldritseizoen loopt op zijn laatste benen. Het voorbije weekend werden de slotmanches gereden van de Superprestige en de Brico Crossen. Zaterdag stonden Florian Vermeersch en Alicia Franck aan de start in Middelkerke, zondag in het Nederlandse Hulst. Lochristinaar was erbij in Middelkerke.

Florian 33ste in Noordzeecross in Middelkerke

Het voorbije weekend vond in Middelkerke de 8ste en laatste, wedstrijd van de superprestige plaats. Een unieke gelegenheid voor wie onze beide Lootse veldrijders – Florian Vermeersch bij de U23 en Alicia Franck bij de Elite dames – nog eens aan het werk wou zien.
De veldrijders kregen er een erg mooi parcours voorgeschoteld dat - door het mooie weer - heel wat minder lastig was dan de voorbije jaren. Enkel voor een paar venijnige hellingen, de balkjes of de zandbak moest je van de fiets. Stipt om 12 uur weerklonk het startschot voor de 46 Beloften U23.

Sieben Wauters, die nog kans maakte op de eindzege in dit regelmatigheidscriterium, schoot het snelst uit de startblokken. Wereldkampioen Eli Iserbyt trok mee in de aanval, samen met Toon Vandebosch. Florian Vermeersch, met het rugnummer 34, had een slechte start en passeerde na een paar honderd meter in 37ste stelling. 
Het duurde een 2-tal ronden voor supertalent Thomas Pidcock bij de kopgroep kon aansluiten. “Erop en erover” was zijn leuze, en hij muisde er vanonder. Florian kon, naarmate de koers vorderde, een beetje opschuiven en enkele plaatsjes goed maken.

Eli Iserbyt kreeg - ondanks een lekke band van de koploper - het gat op Pidcock niet meer gedicht. Hij moest vrede nemen met de tweede plaats. De Nederlander Jens Dekker mocht mee op het podium. Sieben Wauters had aan een 10de plaats voldoende om zijn eindzege in het SP-klassement veilig te stellen. Florian kon nog enkele plaatsjes goedmaken en finishte uiteindelijk 33ste, op 4’21” van de winnaar. “Ik had duidelijk geen goede dag” was zijn eerlijke analyse achteraf.

Alicia Franck in Middelkerke genekt door pech

Daarna was het de beurt aan de dames elite. We spraken vooraf met Alicia Franck terwijl ze bezig was met de opwarming op rollen.

“Middelkerke is een erg mooi parcours en dit jaar erg goed berijdbaar. Ik ga mezelf geen druk opleggen door een bepaald resultaat te beogen. De breuk in mijn kuitbeen en mijn enkel zijn goed genezen. Ik doe alles om zo goed mogelijk te presteren, maar de resultaten laten nog op zich wachten.“
De Nederlandse Maud Kaptheijns had slechts 1 puntje achterstand in het klassement op wereldkampioene Sanne Cant. Ze schoot als een hazewind uit de startblokken en koos resoluut voor de aanval, maar Sanne Cant nestelde zich in haar wiel.

Alicia Franck werd eens te meer genekt door pech. Bij de start brak een stukje in haar kettinggeleider. Fietsen was niet meer mogelijk. Alicia vertrok dus als allerlaatste en moest – met de tweewieler op de schouder – helemaal lopen tot aan de materiaalpost. Na 1 ronde had ze al 4’30” achterstand op Sanne Cant en Maud Kaptheijns. Die reden weg van alle andere dames en vochten een beklijvend duel uit. Ondertussen fietste Alicia op grote afstand helemaal alleen in allerlaatste positie.

Na drie rondjes moest ze de wedstrijd staken, haar achterstand was te groot geworden. Door een handig maneuver kon Sanne Cant bij het ingaan van de laatste ronde de koppositie terug innemen, net voor de passage in de zone met hellingen. Maud Kaptheijns maakte een paar foutjes en moest het wiel lossen. Dag- en eindzege waren voor de wereldkampioene Sanne Cant. Laura Verdonschot, ploeggenote van Alicia Franck eindigde heel erg knap derde. Op dat moment was Alicia al terug aan de camper en bezig met de cooling down.


Knappe prestatie Alicia in Hulst, Florian kent pech

Het verging Alicia zondag in Hulst heel wat beter. In het Nederlandse grensstadje wachtte terug een heel technisch en berijdbaar parcours. De Nederlandse Manon Bakker vertrok als een raket, Laura Verdonschot en Ellen Van Loy gingen onmiddellijk in de achtervolging. Alicia Franck startte erg goed en dook als tiende het veld in.
Manon Bakker kleurde de eerste 2 ronden, maar toen ze bijgehaald werd door Laura Verdonschot en Ellen Van Loy, ging het licht bij haar uit. Sanne Cant had nog “dikke benen” en kende een offday. Daar had Laura Verdonschot duidelijk geen last van. In de allerlaatste ronde wist ze Ellen Van Loy van zich af te schudden en mocht met de bloemen huiswaarts keren. Een opsteker na een moeilijk seizoen door gezondheidsproblemen. Alicia Franck eindigde heel knap tiende, net na Sanne Cant.
“Ik had lang uitzicht op de achtste plaats, maar verloor teveel tijd op de steile loopstukken. Maar als ik namen in de uitslag bekijk, mag ik toch tevreden zijn met mijn prestatie”.

De beloften reden in Hulst samen met de elite heren. Zo stonden ze met 74 aan de start en dat op een parcours met heel wat smalle passages. Deze keer had Florian pech. Hij reed rond met een veel beter gevoel dan in Middelkerke. In een peloton met profs kon hij zich handhaven rond de 30ste positie maar moest opgeven door kettingproblemen.

Volgend weekend is er nog de Kleicross in Lebbeke en op zondag de sluitingsprijs in Oostmalle, het officiële einde van het veldritseizoen.
Lochristinaar was in Middelkerke om onze Lootse veldrijders aan te moedigen. U ontdekt hen ook in onze fotoreeks op onze facebookpagina. Veel plezier.