Hier PerFluorOctaanSulfonaten (PFOS) aan de haak slaan?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
PFOS Zuidlede? © Evarist Ganzelever

© Tekst & Foto's Evarist Ganzelever

Vakantie, niks meer relaxed dan een hengeltje werpen in de vrije natuur, ook al is je vangst een toxische paling of baars! Maar laat het vooral je pret niet bederven, ook dit stroomt voorbij. Is het niet in de media dan wel naar zee.

Ook de Zuidlede, die voor een deel de grens tussen Lochristi met Mendonk en Wachtebeke  vormt, en zowat de enige waterloop binnen onze gemeente waar je –  wanneer in het bezit van  een visverlof – met grote kans op succes terecht kan om een vis boven te halen, ontsnapt niet aan de pollutie. Het is gemeten en geweten dat verschillende stoffen in het visweefsel regelmatig de milieunorm overschrijden. Algemeen staan onze oppervlaktewateren en aquatische ecosystemen onder constante druk van chemische verontreiniging. Deze zijn in grote mate veroorzaakt door menselijke activiteiten. Dat diezelfde mens hiermee de tak afzaagt waarop hij zit, bewijzen de resultaten van de meetcyclus. Geen enkele van de 19 Vlaamse oppervlaktewaterlichamen in het bekken van de Gentse Kanalen heeft trouwens een goede fysico-chemische toestand.

PFOS Zuidlede? © Evarist Ganzelever

Niks is wat het lijkt

Een blik op het lijstje met de aanwezige chemicaliën staat bijna haaks op hetgeen je waarneemt wanneer je langs de oever van de Zuidlede wandelt of ziet tijdens het kanoën. Helder water dat de geheimen van de bodem blootgeeft, een school vissen die wegschiet en een waterhoen die het zich allemaal niet aantrekt. Pastoraal allemaal, waardoor we geneigd zijn het grotere plaatje uit het oog te verliezen. Maar zolang 'ze bijten', de vis en de recreant, is er geen vuiltje in het water!