Historia Mundi - herbeleef de geschiedenis

Bennie
0 reactie(s)
Historia Mundi - © Bennie Vanderpiete

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

De festiviteiten rond 800 jaar Zaffelare kennen dit weekend een vervolg met het historisch kampement Historia Mundi in het domein Puyenbroeck.

Historia Mundi

Historia Mundi is een vzw die de verenigingen van België die actief zijn op het vlak van re-enacting en “Living history”, bij elkaar brengt. Elk jaar organiseert deze vzw een groot historisch evenement in een andere gemeente. En dit jaar slaat Historia Mundi, in het kader van de 800ste verjaardag van Zaffelare, zijn tenten op in het domein Puyenbroeck.

Historia Mundi - © Bennie Vanderpiete

“Toen in 2012 voor het eerst geopperd werd dat 8 eeuwen Zaffelare moest gevierd worden, had ik het idee om een aantal groepen van Historia Mundi uit te nodigen voor een historisch evenement. In 2019 nam ik dan contact op met Filip Haesen en indien ik voor een terrein van 5 ha kon zorgen, zou heel Historia Mundi komen“ aldus Luc Vincent van de Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021.

Historia Mundi - © Bennie Vanderpiete

Een reis door de tijd

Zo komt het dat zo’n 800 re-enactors dit weekend in het provinciaal domein verschillende geschiedkundige periodes uitbeelden aan de hand van tijdsgetrouwe klederdrachten, ambachten, kampementen, voertuigen en veldslagen.
Ieder tijdperk kreeg zijn eigen zone en zo kan u met het hele gezin doorheen de geschiedenis wandelen: van de Kelten naar de Grieken en de Romeinen, van de Vikings naar de Tempeliers en de ridders en de late middeleeuwen. Maar ook de recentere geschiedenis komt aan bod met de Frontier periode en de kolonisatie van de VS. En uiteraard de beide wereldoorlogen en ook de Vietnamoorlog. Tijdens deze tijdsreis herbeleeft men op een zeer toegankelijke en educatieve wijze de geschiedenis.

Historia Mundi - © Bennie Vanderpiete

Ridders uit Zaffelare en omgeving

Voor de deelnemers aan Historia Mundi is re-enacting een manier om de passie voor een ander tijdperk te beleven. Door in een kostuum te kruipen, worden ze een heel ander personage. Daarbij wordt nauwgezet gewaakt over de authenticiteit. Historia Mundi is geen fantasiewereld, hier ga je geen monsters of elfen en trollen vinden. Maar het is ook geen statisch gebeuren, we zorgen voor het nodige spektakel met gevechten, demonstraties van wapens, drilloefeningen enz. En spreek gerust de deelnemers aan. Elk van hen is bereid om over zijn passie te vertellen, oude gebruiken te demonstreren of de nodige toelichting te geven” vervolgt Luc Vincent.

Historia Mundi - © Bennie Vanderpiete

Hij is zelf al vele jaren actief als re-enactor. Samen met zijn echtgenote Karolien, Marc Schreyen (die u misschien kent als ridder Robrecht uit het Gravensteen), Marleen Vernaeve, Jean Vermeulen, Nicole Ledegem, Cindy Koopman en Jonathan Van Acker kan je Luc vinden bij de ridders en de jonkvrouwen.  Om 14 uur mocht Luc Vincent burgemeesters Yves Deswaene (Open VLD) en Rudy Van Cronenburg (Anders) verwelkomen. De verstandhouding was nog steeds opperbest, een vredespijp roken was niet nodig.

Historia Mundi - © Bennie Vanderpiete

Toegang

Historia Mundi kan u  morgen nog bezoeken van 10 tot 18 uur in het Domein Puyenbroeck. U gaat binnen aan “de ingang speelplein”, wandelt rechtdoor voorbij het speelplein en begint zo aan uw wandeling doorheen wereldgeschiedenis. De toegangsprijs bedraagt 10 euro voor de volwassenen, 5 euro voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis binnen.

Fotoreeks

Ons bezoek aan Historia Mundi leverde uiteraard een mooie fotoreeks op. Veel kijkplezier (klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).