Honden aan de lijn in Lochristi

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Honden aan de lijn in Lochristi

Tekst - Foto Evarist Ganzelever

Gespot in Wachtebeke, een hondenlosloopzone. Een speciaal afgebakende groene zone waar honden vrij kunnen loslopen onder het toezicht van hun baasje.

Het Agentschap voor Natuur en Bos legde, voornamelijk in bos- en natuurgebieden, intussen zo'n 40 hondenlosloopzones aan. Dat gebeurde meestal op vraag van hondenbaasjes uit de buurt. 

Een hondenlosloopzone kan in zowat alle privé- en openbare bossen, natuurgebieden en op graslanden aangelegd worden. Elke eigenaar of terreinbeheerder is vrij er eentje in te richten. Ook provincies, gemeenten en natuurverenigingen kunnen dit. Er is geen specifieke vergunning voor nodig, er zijn geen strikte regels om je ideale hondenlosloopzone aan te leggen. Een goede locatie die makkelijk bereikbaar en tussen de 500 m² en meerdere hectares groot is. Enkele voorzieningen, zoals een bankje om toezicht te houden, een hondenpoepvuilbak en enige natuurlijke landschapselementen zijn aangewezen. Hierbij denken we aan wat glooiingen, een waterpartij of een poel, wat grote bomen, heggen en struiken. Een omheining of begrenzing kan visueel en fysiek nuttig zijn. Zowel voor de veiligheid van wandelaars en honden als voor andere dieren. Dat betekent niet dat je de zone hermetisch moet afsluiten.

Grenzen kunnen afgebakend worden met natuurlijke materialen (wilgenvlechtwerk, haag), met één of meerdere klaphekkens als toegang.

In een gemeente als de onze, waar iedere morzel grond gedoemd is bedolven te worden onder het beton, lijkt het aanleggen van zo'n vrijplaats voor honden dan ook wat op een verloren suggestie!