Huis kopen dit jaar?

Jean Marie
0 reactie(s)
Huis te koop immo everaert lokeren

Tekst - Foto JMDB ©

Wat staat er kopers te wachten nu de prijzen al fors zijn en quasi alleen tweeverdieners, investeerders of zij met een steuntje in de rug kunnen en durven denken aan die baksteen in de maag?

Bij het begin van het nieuwe jaar blikken we vooruit naar de belangrijkste wijzigingen op vlak van vastgoed. De prijzen gaan nog steeds de hoogte in. Huizen en appartementen worden nog steeds heel vlot en snel verkocht.

De registratierechten dalen van 6 naar 3% en dat is uiteraard goed nieuws. Heb je  geen recht op deze vermindering. Dan wordt het 12 in plaats van 10%. Wie zijn woning in 2022 “ingrijpend energetisch renoveert”, sloopt en (gedeeltelijk of volledig) herbouwt geniet dan weer van een tarief van 1%.

De verplichte schatting door de bank bij de aankoop van een woning is ook nieuw, al zal men niet noodzakelijk ter plaatse komen kijken.

Huis te koop immo everaert lokeren

Vermindering van de onroerende voorheffing bij nieuwbouw als men een bepaald E-peil haalt. Ze wordt gehalveerd voor E20 en zelfs kwijtgescholden voor E10. De vermindering wordt toegekend gedurende vijf jaar.

EPC’s of energieprestatiecertificaten moeten recent zijn. Ze steken sinds 2019 in een ander jasje en nog tot eind dit jaar kunnen beide gebruikt worden. Nadien alleen deze vanaf 2019. Zie www.energiesparen.be

Nieuwe stookolietanks kunnen niet meer als er in de straat een gasaansluiting mogelijk is. Herstellingen aan een bestaand toestel blijven wel kunnen. Er is een uitzondering voor wie uiterlijk op 18 november 2021 een ketel had besteld. Wordt deze uiterlijk op 31 maart 2022 geplaatst, dan volgt er geen boete. Er werden er nog 17.000 verkocht en dat is een significante stijging ten opzichte van 2020 met 12.600.

Wie een tweede verblijf in het buitenland heeft, moet zijn buitenlands onroerend goed ook in zijn jaarlijkse belastingaangifte opnemen. Vanaf 1 januari 2022 wijzigde de belastbare basis voor onroerende buitenlandse inkomsten. Net zoals voor een Belgische woning zal de eigenaar het buitenlands kadastraal inkomen moeten aangeven. De in het buitenland betaalde belastingen zullen niet langer aftrekbaar zijn. Wordt het pand echter verhuurd aan iemand die het professioneel gebruikt of aan een vennootschap, dan wordt wel nog altijd de werkelijke huur belast.

Om komaf te maken met de vele, verschillende premieaanvragen, komt er vanaf 1 juli 2022 een vereenvoudigde renovatiepremie. De bestaande renovatie- en energiepremies van Fluvius worden gebundeld in een eengemaakte premie, de Verbouw Premie. Zie ook hiervoor naar www.energiesparen.be

Tegen 2040 moet Vlaanderen ‘asbestveilig’ worden. De eerste stappen worden al gezet. In de loop van 2022 zal een asbestattest verplicht zijn bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar over een asbestattest beschikken. OVAM zal hierover meer informatie verspreiden.

(Bron: www.notaris.be)