Huldiging Florian Vermeersch: staande ovatie met 480 handen!

Bennie
0 reactie(s)

Gisteren werd Florian Vermeersch voor zijn heroïsche prestatie in Parijs-Roubaix gehuldigd in sportzaal ’t Veerleveld.

Iedereen vond gisteren de weg naar Zaffelare: de lokale, de regionale en de nationale pers. AVS, VTM en VRT hadden zelfs filmploegen gestuurd. Het illustreerde hoe groots de prestatie was die Florian Vermeersch zondag in Parijs-Roubaix geleverd had. Maar zo’n prestatie had ook zijn prijs. Want na een slapeloze en pijnlijke nacht moest hij gisteren eerst een bezoek brengen aan de osteopaat. De kasseiklassieker is niet goed voor de rug.

Florian Vermeersh huldiging - © Bennie Vanderpiete

’s Avonds stonden dan zo’n 240 supporters, vrienden en kennissen in ’t Veerleveld te wachten op de kampioen uit Zaffelare. Eén jonge fan wachtte hem buiten op om zijn drinkbus te laten signeren. En toen Florian daarna op de tonen van “Bicycle Race” van Queen de sportzaal betrad, barstte een groot applaus los. 

Florian Vermeersh huldiging - © Bennie Vanderpiete

Burgmeester Yves Deswaene

Welkom op deze unieke en snel geïmproviseerde huldiging” opende burgemeester Yves Deswaene toen de jonge wielerheld eindelijk op het podium geraakt was. “We wilden niet te lang wachten met de huldiging, want dan zou het momentum voorbij geweest zijn. En we staan hier niet voor het eerst. Zaffelare heeft wel wat grote sportfiguren: Gijs Van Hoecke, Evi Van Acker, Elena Dhont, Ruben Scheire, Dries Van den Broecke, Jonas Van de Steene en nu Florian. Ik weet niet wat er in Zaffelare in de lucht hangt, in het water of misschien in de grond zit. Maar het moet goede specie zijn” aldus de burgervader. Hij herinnerde ook aan de andere schitterende prestaties van de jonge renner zoals de bronzen plak op het WK tijdrijden voor U23. Maar ook een speciaal woord van dank van de burgemeester voor zijn communicatiedienst om deze feestelijke huldiging zo snel in mekaar te boksen.

Florian Vermeersh huldiging - © Bennie Vanderpiete

Interview met schepen Sandro Di Nunzio

Schepen van sport Sandro Di Nunzio mocht aansluitend een gesprekje hebben met Florian Vermeersch over zijn heroïsche prestatie.
Hij herinnerde hem eerst aan de woorden van vader Noël Vermeersch. Die vertoefde zondag als mecanicien bij de ploeg Alpecin-Fenix op de SP-cross in Gieten en had daar in een emotioneel televisie-interview gezegd “ik wist dat hij op iets zat te broeden, maar dit had ik niet verwacht”.

“Dat was ook niet wat ik in gedachten had. Ik was vertrokken met het idee om misschien top-20 te rijden“ bekende Florian die ook aangaf dat het voordeel dat veldrijders zouden hebben in Parijs-Roubaix, fel overschat wordt.

Florian Vermeersh huldiging - © Bennie Vanderpiete

Op de vraag aan wat hij allemaal gedacht had in de finale antwoordde Florian “Na 240 km door de Hel van het Noorden was mijn hoofd eigenlijk meer een lege doos. Ik heb dus vooral naar de ploegleider geluisterd en uitgevoerd wat hij me zei”.

Toen hij daarna aangaf dat de teleurstelling ondertussen plaats gemaakt had voor (terechte) fierheid, barstte er een spontaan applaus los. Na het relaas van de sprint waarin hij een klepper als Matthieu van der Poel achter zich liet, volgde een tweede applaus. “Ik had al een tijdje gezien dat hij à bloc zat en had dus meer schrik van Colbrelli” aldus Florian. En dat bleek dus terecht.

Florian Vermeersh huldiging - © Bennie Vanderpiete

Foto’s en schouderklopjes

Waarna de ouders en de zussen uitgenodigd werden om ook het podium te beklimmen. Mama Isabelle vertelde dat ze de koers alleen en zenuwachtig wandelend door het huis beleefd had. De zussen Ine en Febe waren ’s namiddags bij de Chiro, maar hadden de laatste 10 km toch live op tv gezien.

Florian Vermeersh huldiging - © Bennie Vanderpiete

Het officiële gedeelte werd besloten met een aantal geschenken. Behalve over een fles champagne en een bloemenruiker – in rood en wit, de kleuren van de Lotto-Soudal ploeg – mocht Florian zich ook over een boek verheugen. Niet zomaar een boek want “De Bourgondiërs” van Bart Van Loo sluit aan bij de studies geschiedenis die Florian met burgmeester Yves Deswaene volgt aan de UGent.

Florian Vermeersh huldiging - © Bennie Vanderpiete

Vooraan aan het podium een erg mooie collage van het 2de leerjaar van GBS Lochristi, de klas van juf Caroline Vermeersch. Inderdaad, familie van onze kampioen die dan ook aan Caroline vroeg om alle kindjes hartelijk te bedanken.

Florian Vermeersh huldiging - © Bennie Vanderpiete

Na de foto met alle andere aanwezige gemeenteraadsleden, volgde het bad in de menigte. Iedereen wou wel een knuffel of een schouderklopje geven of met de 22-jarige renner op de foto.
We kijken nu al uit naar het volgende wielerseizoen. Wie weet volgt dan de eerste grote zege? Ten slotte, binnen 6 maanden is er al de volgende tocht door de “Hel van het Noorden”.

Fotoreeks "Huldiging Florian Vermeersch"
(klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).