IDM en Mooimakers belonen scholen & verenigingen

Jean Marie
0 reactie(s)
IDM en Mooimakers belonen scholen & verenigingen

Tekst JMDB - Foto IDM

Meer dan 27.000 euro aan cheques en stickers werden uitgedeeld. Corona zorgde ook voor meer afval binnen de schoolmuren. Meer dan ooit werden er mondmaskers, wegwerpdoekjes en individueel voorverpakte voeding of voorwerpen gebruikt. In Lochristi engageerden zich 2 scholen.

Geen zelfgebakken cake of taart in de klas, maar liever een individueel verpakte traktatie. Geen katoenen handdoeken, maar wegwerppapier aan de spoeltafels voor de handjes. Het kon helaas niet anders.

Toch zijn er blijkbaar heel wat scholen in het IDM-gebied die zich ook in deze moeilijk periode blijven inzetten op het vlak van afvalpreventie, door deel te nemen aan het digitaal scholenplatform ‘Proper Nest’. Omdat corona een normale schoolwerking uitsloot, bundelden ze op het uitreikingsmoment twee schooljaren.

Sommige scholen gingen nog een stap verder in de strijd tegen zwerfvuil en engageerden zich ook in ‘Operatie Proper’ van Mooimakers. Vandaag worden ze daarvoor beloond.

Al vele jaren begeleidt IDM scholen in Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate om jongeren bewust te maken van afval binnen de schoolmuren en hun impact hierop. Via het digitaal scholenproject Proper Nest, dat 3 jaar geleden werd opgestart, kunnen scholen jaarlijks kiezen uit meer dan 25 acties voor verschillende leeftijden: lespakketten, educatief materiaal, workshops, rondleidingen, enz. Zo bouwen ze elk jaar verder aan hun ‘proper nest’.

Alle scholen, die de afgelopen twee schooljaren, minstens 5 acties uitvoerden voor het digitaal scholenproject Proper Nest, maken nu aanspraak op een nieuwe nestlaag, in de vorm van een sticker op het schoolpoortbord. 10 scholen behielden of behalen hun eerste nestlaag en 38 scholen behalen hun tweede.

26 scholen en 6 verenigingen gingen nog een stapje verder en engageerden zich ook in het project ‘Operatie Proper’ van Mooimakers. Op regelmatige basis hielden zij de eigen terreinen en de nabije omgeving proper. Daarnaast werden ook acties opgezet om de buurt te mobiliseren. Dat zorgt ervoor dat IDM en Mooimakers vandaag maar liefst 27.462 euro aan geldcheques mogen verdelen.

Lochristi

Weinig deelnemende scholen hier maar 2 lagere afdelingen behaalden hun tweede laag binnen Proper Nest en zijn geslaagd voor Operatie Proper.

GO! BS Eikenkring – Sticker laag 2 – 528 euro en Vrije basisschool Sint-Jozef – Sticker laag 2 – 1.500