Inner Wheel Reinaert-Scheldeland schenkt 5.000 euro aan Luien

Bennie
0 reactie(s)
Inner Wheel Luein © Bennie Vanderpiete

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Luein kreeg gisteren een cheque van 5.000 euro. Inner Wheel schonk de opbrengst van een afterwork party aan het centrum in Lochristi.

Inner Wheel

De serviceclub Inner Wheel ontstond in 1923 in Manchester. De dames van de leden van de Rotary Club hielpen hun echtgenoten in het verwezenlijken van het sociaal engagement van hun club. Veel van deze vrouwen kwamen ook regelmatig onderling samen. En dus besloten ze om een eigen club op te richten, maar ze mochten de naam Rotary niet gebruiken. In 1948 zag de eerste Belgische afdeling - “Inner Wheel club Namur” – het levenslicht. Inner Wheel groeide uit tot een niet-confessionele en niet-politieke vrouwelijke serviceclub die wereldwijd meer dan 100.000 leden telt, waaronder ook 2.000 leden in België en Luxemburg. In april 2017 volgde dan de oprichting van de afdeling Inner Wheel Reinaert-Scheldeland met 22 leden uit Heusden, Destelbergen en ook Lochristi.
Districtsafgevaardigde Laurence De Kerpel (wijndomein Nobel) en Joke De Vos (Feestzaal De Rozelaar) zijn de dames uit Lochristi.

Inner Wheel Luein © Bennie Vanderpiete

Luein

Luein is een Onthaal- Orientatie- en Observatie- Centrum (OOOC) voor 12 tot 18-jarige meisjes die in moeilijke situaties beland zijn en waarvoor de hulp ingeroepen werd van de bijzondere jeugdzorg. In Vlaanderen zijn er een 17-tal dergelijke OOOC, waarvan 5 in onze provincie. Luein werd in 1973 opgericht door de Zusters Kindsheid Jesu op vraag van het toenmalige Jeugdbeschermingscomité. Het bood opvang en ondersteuning aan minderjarige meisjes. In tegenstelling tot andere centra maakte het nooit de overgang tot een gemengd centrum. Het is vandaag daarom het enige centrum dat enkel meisjes opvangt. Momenteel is er plaats voor 16 jongeren en 1 crisisopvang (kan in noodgevallen uitgebreid worden tot 2 crisisopvangen). Er werken een 30-tal personen in Luien, gaande van psychologen en maatschappelijk assistenten tot keukenpersoneel en een klusjesman

Inner Wheel Luein © Bennie Vanderpiete

Schenking 5.000 euro

Inner Wheel Reinaert-Scheldeland probeert jaarlijks een project te helpen dat vrouwen ondersteunt. In 2019 schonken ze al eens de opbrengst van een kaarsenverkoop, toen 2.500 euro, aan Luein. Maar ook de voedselbedeling van de Sint Vincentiusvereniging werd financieel gesteund en tijdens de eerste Coronaperiode werd vzw Fiola (de Oost-Vlaamse begeleidingsdienst voor mensen met een beperking) voorzien van mondmaskers en ontsmettingsmateriaal.

Dit jaar organiseerde Inner Wheel op 22 april een afterwork party (“After Booster Party”) in Zwijnaarde. De opbrengst van die avond – de mooie som van 5.000 euro – werd gisteren geschonken aan Luein. Anne-Sophie Desimpel, Magali De Vreese, Laurence De Kerpel, Sandrine Bostoen en Laurence Haverbeke kwamen in naam van Inner Wheel Reinaert-Scheldeland de cheque overhandigen. Ook in 2023 zal er een afterwork party georganiseerd worden waarvan de opbrengst naar een goed doel zal gaan.

Inner Wheel Luein © Bennie Vanderpiete

Renovatie

Momenteel wordt het gebouw van Luein, dat al aardig wat jaartjes op de teller heeft, gerenoveerd. Onder meer de muren worden geïsoleerd, er worden zonnepanelen geplaatst en ook een nieuwe verwarmingsketel.

De 5.000 euro die we krijgen komt in een “sponsorpot” die we aangelegd hebben om aan dringende behoeften te voorzien. We hebben de intentie om na de renovatiewerken ook de kamers van de meisjes aan te pakken. Die hebben nood aan een heropfrissing en aan nieuw meubilair. Het geld dat we vandaag krijgen kan daarvoor ingezet worden” klonk het bij Luein.  En dat die kamers toe zijn aan een heropfrissing kon de delegatie van Inner Wheel Reinaert-Scheldeland vaststellen tijdens een rondleiding.

Door die renovatiewerken wordt ook de opendeurdag van Luein uitgesteld tot in 2023. Na de zomervakantie, eind september, kan u deelnemen aan de 4de muzikale sneukelwandeling van het OOOC. Ook de opbrengst van die tocht gaat integraal naar de werking van het Lootse centrum.  

Inner Wheel Luein © Bennie Vanderpiete