(Inter)nationale Vrouwendag

Marleen Rogiers
0 reactie(s)

Tekst Marleen - Cartoon MP Mullie

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en op 11 november is het nationale vrouwendag. Hoe kan het dat er tweemaal actie wordt gevoerd?

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en gevoel van solidariteit tussen vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Het is in de twintigste eeuw ontstaan toen vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder meer op het vlak van arbeid en vrouwenkiesrecht. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd.

Voor info over de internationale versie kan je terecht op https://www.internationalwomensday.com/ .  Ook Furia vzw, de Vrouwenraad, RoSa … besteden er aandacht aan

In België wordt sinds 1972 de Nationale Vrouwendag georganiseerd op 11 november. Dan vindt er een centraal event plaats via Furia. Zie https://www.furiavzw.be/vrouwendag voor wat 2021 betreft.

Alleen in 2005 was dat anders. De viering ging toen door op 16 oktober. Deze traditie gaat terug tot de eerste Vrouwendag, die het toenmalige Vrouwen Overleg Komitee op Wapenstilstand organiseerde omdat de Franse Simone de Beauvoir en de Australische Germaine Greer die dag in Brussel kwamen spreken.

In 2003 diende Gents senator Fatma Pehlivan (sp.a) een voorstel in om ook in België 8 maart aan te houden en officieel tot nationale feestdag te verklaren. De behandeling van dit wetsvoorstel sleept al 18 jaar aan.

De Nationale Vrouwendag valt dus op Wapenstilstand, de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Op beide datums worden in België activiteiten georganiseerd. Dit jaar is het thema de solidariteit tussen vrouwen en mannen en de kracht voor verandering.