Jerusalema, dé zomerhit 2020

Een heel eigenaardige zomer loopt op zijn einde. Staycation en coronacijfers beheersten deze vakantie. En toch leverde dat alles ook een zomerhit op. “Jerusalema” zal de komende weken niet weg te branden zijn uit onze hitparades.

Jerusalema” – van de Zuid-Afrikaanse dj en producer Master KG met de Zuid-Afrikaanse zangeres Nomcebo Zikode – bestormt op dit moment de charts over de hele Westerse wereld. Niet verwonderlijk, want het nummer heeft alles wat een echte zomerhit nodig heeft:  een aanstekelijk deuntje, een lekker zomers ritme én een meeslepend dansje.

Master KG maakte van de originele gospelsong een lichte houseversie en bracht het nummer al op 29 november 2019 uit. De officiële videoclip volgde een maand later. Maar bij een echte zomerhit hoort ook een catchy dansje, denk maar de “Macarena” van Los Del Rio, “Gangnam style” van PSY of Las Ketchup met hun “Ketchup song”.
En daarom begon de opmars van het nummer pas écht toen in februari van dit jaar een groepje Angolese jongeren een leuk dansje verzonnen bij “Jerusalema” en ze hun filmpje online plaatsten. Terwijl ze allen – mooi in de maat en met een bord eten in de hand – vlotjes heupen en benen bewegen, nemen ze geregeld nonchalant een hap. Hun filmpje ging viraal en werd ondertussen –  alleen al op youtube – meer dan 9,5 miljoen keer bekeken.

Hun voorbeeld werkte aanstekelijk en je mag gerust van een hype spreken. Op het internet circuleren er al honderden filmpjes van groepjes met dezelfde dans moves. Van een paar Ghanese legereenheden tot enkel tientallen Italiaanse broeders en zusters. Van het verplegend personeel van een Frans hospitaal tot een Curaçao-versie. Of zelfs als openingsdans op een Zimbabwaans trouwfeest.

Ondertussen woedt er ook volop een Jerusalema Challenge die ook Lochristi bereikte. Het team van café Picasso werd recent uitgedaagd door Slagerij Van de Velde – Van Tomme uit Sint-Amandsberg om het dansje in te studeren en het filmpje van het resultaat online te zetten. Iets wat Ben, Martin en Dorien – samen met hun medewerkers – donderdag met bravoure deden. Op hun beurt daagden ze het Bowlingpaleis en Kapsalon Pascal uit.  

De tekst van vrolijke nummer is nochtans vrij ernstig, religieus geïnspireerd en gaat eigenlijk over Jerusalem dat het huis is van vele gelovigen. Het nummer staat ondertussen symbool voor wat hoop en vreugde in deze moeilijke coronatijden.

Jerusalema is nu al het meest succesvolle Zuid-Afrikaanse nummer ooit. Het nummer verscheen ook op de gelijknamige tweede langspeler die Master KG begin dit jaar uitbracht. Het officiële filmpje op youtube werd al meer dan 93 miljoen keer aangeklikt. Maar daar ziet u het leuke dansje niet.

Daarom vandaag, bij onze Music on Sundays, niet minder dan 5 filmpjes.
Onder het eigenlijke – officiële – clipje van Master KG laten we u ook genieten van  het dansje van de Angolese jongeren, de moves van het Ghanees leger, de pasjes van de Italiaanse broeders en zusters en het Picasso-filmpje. Fijne zondag.
 

“Jerusalema” – Master KG ft. Nomcebo Zikode

Het dansje van de Angolese jongeren

De danspasjes van de Italiaanse Broeders en Zusters

Eenheden Ghanees leger

 

Het team van café Picasso

 

Scroll naar boven