Jonas Van de Steene: “2016 – De Olympische droom”

Bennie
0 reactie(s)
Jonas Van de Steene

© Bennie Vanderpiete

Het handbikeseizoen 2015 zit er op. Gisteren keken we samen met Jonas Van de Steene terug op zijn prestaties en de progressie die hij maakte. Vandaag de blik vooruit op zijn trainingswinter en daarna het seizoen van de waarheid, met in september de Paralympics in Rio de Janeiro.

Rust, een pintje en frietjes

“Op het einde van het seizoen 2015 behaalde ik mijn mooiste resultaat. De tweede plaats op de wereldbekerwedstrijd in Pietermaritzburg in Zuid-Afrika (Nvdr: 11-13 september 2015) was als een droom. Samen met mijn trainer – Jo Cooman – besloot ik toen om het seizoen te beëindigen en de marathon van Berlijn te schrappen. Tijd voor wat rust. Een periode waarin ik ook al eens kan genieten van zaken die anders niet mogen: een pintje met de vrienden en eens een pakje frieten. Maar lang duurt dat niet. Een drietal weken maar want eergisteren kreeg ik al mijn nieuwe trainingsschema’s. De opbouw is begonnen. ”
De trainingswinter
“Ik maakte al heel wat progressie, maar er is nog groeimarge op alle vlakken. Vooral qua snelheid en uithouding is er nog vooruitgang mogelijk. Maakte ik vorige winter al een sprong van zo’n 10 tot 20 procent, dan denken we dat er nu nog 5 procent bij kan.
Het voorbije seizoen moest ik dikwijls de duimen leggen voor Rafal Wilk, de Poolse wereldkampioen. Als ik er met mijn trainer, en de hele entourage, in slaag de verhoopte progressie te realiseren, kom ik vermoedelijk in zijn buurt. Hiervoor gaan we deze winter ook verschillende stages doen, onder andere in de Ardennen, met heel wat lange trainingsritten. In februari is er dan, net als dit jaar, nog een stage in Lanzarote met een eerste wedstrijd.”

Jonas Van de Steene
Het seizoen 2016 en de Paralympics

“Het grote doel voor komend seizoen zijn natuurlijk de paralympische zomerspelen. Die vinden plaats in Rio de Janeiro, Brazilië, van 07 tot 18 september 2016.
Ieder land mag, op basis van de punten die het behaalde in de UCI- en WB-wedstrijden, een aantal atleten afvaardigen. Het is dan aan de nationale federaties om te kiezen. Op dit moment zou België 4 slots krijgen, te verdelen over de hele discipline “paracycling” (tandem, driewieler, handbikers, 2-wielers). Ik zal dus ook goede resultaten moeten rijden, en blessurevrij moeten blijven, om geselecteerd te worden. Indien het lukt, rijd ik normaal gezien de drie disciplines: de ploegaflossing, de individuele tijdrit en de wegrit. Eigenlijk doe ik ze alle drie graag, met misschien een heel lichte voorkeur voor de wegrit.
De wereldkampioen, Rafal Wilk, en ikzelf zijn twee verschillende types atleet. Hij is zeer licht, klimt goed maar is minder sterk in de sprint. Zelf ben ik zwaarder, gespierder en snel aan de aankomstlijn. In het wielrennen zou hij eerder een klimmer zijn, en ikzelf een klassiek renner. Het parcours in Rio is me op het lijf geschreven, het is bijna volledig vlak. Ook het profiel van de tijdrit, in de wijk Copacabana met het wereldberoemde strand, bevalt me heel erg.
De Belgische ploeg zal speciaal trainen naar de Paralympics toe en last ook een aanpassingsperiode van een drietal weken in.”

Jonas Van de Steene

Wedstrijd in Lochristi en het BK

“In 2016 willen we terug een wedstrijd in Lochristi organiseren, op de terreinen van Floréac. Het is nog wachten op de kalender met de internationale wedstrijden die in november of december verschijnt. Dan zullen we samen een geschikte datum moeten zoeken.
Hopelijk kan ik dit jaar ook deelnemen aan het Belgisch kampioenschap en de tricolore trui terug veroveren.”

Jonas, heel wat doelen voor 2016. Maar we duimen vooral voor een, of meerdere, medailles!
(Foto’s © Jonas Van de Steene en Bennie Vanderpiete)