Jonas Van de Steene: “Ik train om te winnen”!

Bennie
1 reactie(s)
Jonas Van de Steene: “Ik train om te winnen”!

© Bennie Vanderpiete

Op 15 oktober 2016 vertrok Jonas Van de Steene al terug naar Lanzarote om er het nieuwe seizoen voor te bereiden. Vorige maand - aan de vooravond van de eerste wedstrijden - was hij even in het land en mocht op 24 maart de Oost-Vlaamse SportRingen in ontvangst nemen. We gingen op de koffie om te praten over zijn programma en ambities voor 2017.

Veel rust gunde Jonas zichzelf niet na zijn Olympische medaille in Rio. Op 21 september was er die geweldige thuiskomst waar zo’n 120 mensen “de beer van Zaffelare” verwelkomden met een erehaag. Op 10 oktober volgde de huldiging in de sportzaal van Zaffelare en op 15 oktober vertrok onze paralympiër weer naar Lanzarote om er het nieuwe seizoen voor te bereiden.

“Vroeger zat ik daar - met een aantal andere atleten - samen in een woning. Nu huur ik er zelf een huisje en kom af en toe voor een paar dagen, of voor de wedstrijden, naar België. Het grote voordeel is dat ik nu mijn materiaal ginds kan laten staan. Al bij al heb ik, afgezien van een klein griepje, een heel goede winter achter de rug. Ik kon mijn trainingsprogramma afwerken zoals gepland en bleef gespaard van overbelasting of kwetsuren.”

Enig idee hoeveel progressie je geboekt hebt?

“Het is moeilijk daar nu als een cijfer op te plakken. Tot begin februari trainde ik vooral om een brede basis te leggen door heel wat kilometers af te leggen. Sinds een vijftal weken doe ik nu vooral intervaltraining. De bedoeling is om zo terug hogere vermogens te kunnen draaien en deze pieken langer te kunnen aanhouden. Sinds 15 oktober trainde ik per week zo’n 15 à 20 uren met de bike, aangevuld met 3 fitnesstrainingen van anderhalf uur.

Is er ook een evolutie op het vlak van het materiaal?

“Ja inderdaad, het is ongelooflijk welke ontwikkelingen daar nog allemaal gebeuren. Onlangs kreeg ik al een nieuwe vork voor mijn op maat gemaakte carbonbike. Het nieuwe kader ontvang ik ook nog voor de eerste wedstrijd.
Twee weken terug hadden we ook een afspraak bij Bioracer, de producent van innovatieve (fiets)kledij. Men gaat me nu een pak maken met een verschillende stof voor de romp en voor de armen. Het materiaal op de romp moet vooral de luchtstromen langs het lichaam geleiden. Het materiaal dat gebruikt wordt voor de armen (die tijdens het biken dus vol “in de wind zitten”) moet de luchtstromen eerder breken. Ongelooflijk, maar in topsport kunnen details beslissend zijn. “

Je staat scherper dan de voorbije jaren en brandt van ambitie?

“Veel atleten doen het, in een postolympisch jaar, wat rustiger aan. Maar ik wil op hetzelfde hoge niveau verder doen om te blijven groeien. En ook de motivatie om te trainen is aanwezig.
Dit jaar zal ik vooral een internationaal programma afwerken dat begint op 15 april met de wedstrijd in Rosenau (Frankrijk). Dat zal een eerste test zijn. Het is de bedoeling om dan een eerste keer te pieken en die conditie zo lang mogelijk vast te houden. Van 11 tot 14 mei is er dan de wereldbekerwedstrijd in Maniago (Italië) waar ik zowel de tijdrit, de ploegaflossing als de wegrit zal rijden. De week nadien - van 18 t/m 21 mei - is er dan de wereldbekerwedstrijd in Oostende. Ook daar neem ik aan de drie disciplines deel.
Mijn goede vorm hoop ik, zo goed mogelijk, vast te houden tot de wereldbekerwedstrijd in Emmen (Nederland) van 29 juni t/m 02 juli. Vanaf dan begin ik terug met basistraining en de opbouw naar een tweede piek voor de wereldkampioenschappen in Pietermaritzburg (Zuid-Afrika) van 31 augustus t/m 3 september. De selecties voor dat WK gebeuren op basis van de resultaten in Maniago en Oostende.”

Wat hoop je te bereiken in 2017?

“Ik hoop zoveel mogelijk progressie te maken en een overwinning te boeken. Eigenlijk start ik in elke wedstrijd met de intentie om te winnen. Het WK 2017 wordt gereden op een parcours dat me ligt en waar ik in het verleden al goed presteerde. Ik train om te winnen en probeer dus wereldkampioen te worden. Maar je moet ook tevreden kunnen zijn met de plaats die je behaalt, als je er alles voor gedaan hebt. Dus zal ik ook blij zijn met een podiumplaats. Op het WK start ik terug in de drie disciplines.”

Stel je wint volgend seizoen één wedstrijd, welke overwinning zou je liefst behalen?

Als ik er één moet uitkiezen dan ga ik voor het allerhoogste, de wereldtitel individueel!”

Een internationaal programma in 2017, zien we je dan niet in België?

“ In 2017 rijd ik minder wedstrijden. Maar het is een erg internationaal programma met - in het totaal – toch 22 wedstrijddagen. Gelukkig is de racekalender mooi gespreid.
Vermoedelijk zal ik in België maar vier keer starten: in de drie disciplines op de wereldbekerwedstrijden in Oostende en dan op 04 juni tijdens het individueel Belgisch kampioenschap in Deurne.”

Nog even terugblikken naar vorig jaar. Heel wat huldigingen uiteraard. Maar waaraan heb je de mooiste herinneringen?

“De twee mooiste herinneringen zijn toch wel de beide momenten in Zaffelare. De thuiskomst met al die mensen die me stonden op te wachten, dat had ik helemaal niet verwacht en was heel ontroerend. Een ongelooflijk toffe avond. Maar ook de huldiging in de sporthal was heel erg mooi. Vooral omdat we er alle drie (Nvdr. ook de Olympiërs Evi Van Acker en Ruben Scheire) aanwezig konden zijn. De gemeente maakte er een heel mooie avond van met een professionele presentatie, een receptie enz. “

Jonas rijdt volgend weekend zijn eerste wedstrijd in Rosenau. We duimen alvast voor een geweldig 2017 met hopelijk een wereldtitel!