Jonas Van de Steene: “Meer progressie in 2015 dan verwacht”.

Bennie
2 reactie(s)
Jonas Van de Steene

Het handbikeseizoen 2015 zit erop. Vandaag blikken we even terug met Jonas Van de Steene op zijn resultaten en de progressie die hij maakte. Morgen kijken we vooruit op zijn trainingswinter en het seizoen van de waarheid, met in september de Paralympics in Rio de Janeiro.

De aanloop naar het seizoen 2015

Trouwe lezers herinneren zich ongetwijfeld ons artikel – begin maart van dit jaar - waarin Jonas Van de Steene al zei dat 2015 een sleuteljaar zou worden. Hij werd in 2014 Belgisch kampioen, verkreeg het paralympisch statuut en mocht zo ook een carbonbike op maat laten maken bij Deba-fietsen in Wachtebeke. In de winter 2014/2015 trainde hij heel veel kilometers om een zo groot mogelijke conditionele basis te leggen. Testen in de Bakala-academy toonden toen al een progressie van zo’n 10 à 20 procent aan. Jonas begon dus met hoge verwachtingen aan het seizoen 2015. Een seizoen waarin hij heel graag zijn Belgische titel wou verdedigen. Maar hij wilde zich ook laten zien in de internationale wereldbeker- en UCI-wedstrijden. Het zou het Belgische team punten opleveren, waardoor ze ook meer handbikers mogen afvaardigen naar de Paralympische zomerspelen 2016. Dat zou ook zijn kansen vergroten om deel te mogen uitmaken van de Belgische delegatie voor Rio.

Eens een top-5 plaats behalen in zo’n WB-wedstrijd was een stille droom.

Ondertussen zijn we een half jaar verder en vond het voorbije weekend de laatste wedstrijd plaats. Tijd om eens achterom te kijken.

Jonas Van de Steene

Het seizoen 2015

“Het voorbije seizoen is ongelooflijk goed verlopen” vertelt Jonas vol enthousiasme. “Ik bleef gespaard van kwetsuren en kon de progressie uit de testresultaten ook omzetten in de wedstrijden. Vroeger was ik na 45 minuten door mijn beste krachten heen, dit jaar kon ik “blijven geven” tot aan de eindmeet. Het leverde een aantal puike resultaten op. Ik won verschillende wedstrijden in België. Ook internationaal ging het erg goed met verschillende ereplaatsen in UCI-wedstrijden. Op het WK in het Zwitserse Notwill (29 juli – 02 augustus 2015) behaalde ik een vierde plaats in de aflossingsrace met de Belgische ploeg, een achtste plaats in de individuele tijdrit en een zesde plaats in de individuele wegrit.

Maar mijn mooiste resultaat boekte ik op het einde van het seizoen, in de Wereldbeker in Pietermaritzburg (Zuid-Afrika) op 11, 12 en 13 september. In ploegverband behaalden we een tweede stek, en in de tijdrit en de wegrit kaapte ik de zilveren en bronzen plak weg. Vooral de tweede plaats in de individuele wegrit stemde me heel gelukkig. Ik eindigde achter de wereldkampioen van dit jaar, en voor de wereldkampioen van vorig jaar.

Het toont ook aan dat ik het hele seizoen lang progressie ben blijven maken, zelfs meer dan verhoopt. Niet onbelangrijk met het oog op de Paralympics die ook pas op het einde van het seizoen 2016 plaats vinden.

Samen met mijn trainer - Jo Cooman - besloot ik toen dat dit mijn laatste wedstrijd van het seizoen zou zijn en we niet meer zouden deelnemen aan de marathon van Berlijn (Nvdr. : het voorbije weekend). Het zou ons toelaten rust te nemen en de voorbereiding op het Olympische jaar iets vroeger aan te vatten. We sloten zo een heel erg mooie campagne af.”

Jonas Van de Steene

Nieuwe Bike en geen BK

“Het voorbije seizoen kreeg ik ook een nieuwe, op maat gemaakte, bike uit Zwitserland. Mijn nieuwe fiets is nog aerodynamischer en heeft een grotere stijfheid. Met deze “Carbonbike” beschik ik nu over hetzelfde materiaal als de absolute wereldtop. Het zal, als alles goed verloopt, ook de fiets zijn waarmee ik deelneem aan de wedstrijden in Rio. 

Jammer dat ik dit seizoen mijn Belgische titel niet kon verdedigen. Door allerlei strubbelingen, was het zeer lang onduidelijk waar en wanneer dit BK zou gereden worden. Het resultaat was dat er in het totaal slechts een 5-tal handbikers aan de start stonden. Dat is ongeveer een achtste van het normale deelnemersveld. In mijn categorie, H4, slechts één deelnemer. Daarom rijdt ook geen enkele van de kampioenen met de tricolore trui. Maar in 2016 probeer ik terug de driekleur te veroveren. “

Morgen kijken we met Jonas vooruit op het nieuwe seizoen. Wie nog eens het artikel wil nalezen dat we in maart publiceerden, kan dit via volgende link:

www.lochristinaar.com/nieuws/jonas-van-de-steene-%E2%80%9C2015-wordt-een...