Jonas Van de Steene “Vol vertrouwen naar Rio”

Bennie
1 reactie(s)
Jonas Van de Steene handbiker Paralympics 2016

© Bennie Vanderpiete

Zondag won Jonas de handbikewedstrijd in Zwevezele. Lochristinaar.com was erbij en sprak met Jonas over zijn voorbereiding en zijn ambities voor Rio.

Winst in Zwevezele

Zondag werd in Zwevezele het “Open provinciaal kampioenschap” handbike gereden. Niet onbelangrijk want het was de laatste wedstrijd van Jonas Van de Steene voor hij afreist naar de Paralympics. Aan de start stonden 32 handbikers voor een wedstrijd van een uur plus één ronde op een biljartvlak parcours. Ook in Zwevezele was onze Belgische kampioen de grote favoriet hoewel hij pas zaterdag terugkeerde van een lange trainingsperiode in Lanzarote.

De organisatie had Belgisch hardloopster Veerle Dejaeghere - zelf drie maal Olympisch atlete - uitgenodigd om de wedstrijd op gang te fluiten. Al van bij de start ontwikkelde Jonas een hoog tempo, waardoor er slechts twee rijders konden volgen. Twee ronden later volgde enkel nog Stefaan Vanhaverbeke, die een thuiswedstrijd reed, in zijn spoor. Stelselmatig bouwden ze hun voorsprong op de achtervolgers uit. Met nog twee ronden te gaan versnelde Jonas nog een keer en kon een kleine kloof slaan. Voldoende voor een mooie en geruststellende overwinning. Stefaan Vanhaverbeke en Arifi Tawfiq bezetten de dichtste ereplaatsen.

Net terug van een maand in Lanzarote

“Ik kwam zaterdag pas terug van een langer verblijf in Lanzarote” vertelt Jonas ons achteraf. “Het was een trainingsperiode van één maand in volledige afzondering: geen radio, geen televisie of wifi. Dagelijks moest ik me naar het dichtstbij gelegen dorpje begeven om via het internet mijn training door te sturen naar mijn trainer Jo Cooman. Toeristisch gezien is Lanzarote zeker geen aanrader, maar om te trainen is het er ideaal. Ik deed er zeer intensieve en lange trainingen en kon er al gewoon worden aan de hitte die ook in Rio zal aanwezig zijn.
Mijn verdere voorbereiding zal bestaan uit intervaltrainingen, achter de wagen rijden en vooral veel rusten. Als alles verloopt zoals gepland, zal ik in Rio in topvorm zijn en er kunnen profiteren van de supercompensatie.”

Vertrek naar Rio

“Op 8 september neem ik, samen met een andere paralympiër, het vliegtuig naar Brazilië” vervolgt Jonas. “Het grootste deel van de atleten vertrekt al een week vroeger, maar ik verkoos om nog even hier te blijven om in alle rust mijn trainingsschema af te werken. Er blijft me dan nog een week in Rio om het parcours te verkennen, de hitte terug gewoon te worden en me aan te passen aan het tijdsverschil van 5 uur.

Op 14, 15 en 16 september rijd ik dan respectievelijk de individuele tijdrit, de wegrit en de ploegaflossing. Als alle puzzelstukjes goed in elkaar vallen, is alles mogelijk. In alle drie de disciplines! Ik heb er alleszins vertrouwen in.”

Iets wat we graag geloven want Jonas, scherp en afgetraind, oogde in Zwevezele nog fris na een wedstrijd van een uur.

Wedstrijden te bekijken in sporthal Zaffelare

In Rio zal Jonas kunnen rekenen op de steun van zijn ouders, zijn zus en schoonbroer en een paar vrienden. Zij vertrekken op 12 september naar de voormalige Braziliaanse hoofdstad.
Maar ook voor de fans uit Lochristi is er goed nieuws. De wedstrijden van onze handbikekampioen zullen live te zien zijn in de cafetaria van de sporthal van Zaffelare. Wie het liever thuis op de PC volgt, vindt een livestream op de website www.paralympic.org. Jonas’ terugkeer is voorzien voor 20 september.

Go for Gold Jonas!

Uiteraard namen we ook heel wat foto’s tijdens de wedstrijd in Zwevezele. Veel kijkplezier met onderstaande fotoreeks.