Jonas Van de Steene 9de in de Olympische tijdrit

De Paralympics zijn ondertussen een week bezig. En de Belgische delegatie deed het tot nu toe erg goed. Maar Lochristi keek vooral uit naar de handbikewedstrijden met Jonas Van de Steene aan de start. De voorbije nacht was het dan zover en werd de tijdrit verreden; de discipline waarin de beer van Zaffelare zichzelf de meeste kansen toedichtte op een olympische medaille.

Gisteren besliste men dat de wedstrijd 3 uur vroeger zou verreden worden dan oorspronkelijk voorzien.  Daardoor mocht de Zuid-Koreaan Yeokeun Yoon om 09.25 uur (02.25 uur Belgische tijd) als eerste van 12 deelnemers de baan op. Vanaf dan vertrok elke minuut een volgende rijder. Jonas mocht als 8ste van het startpodium rijden. Na hem vertrokken nog 4 kleppers: de Oostenrijkers Gritsch, Fruehwirth, de Nederlander Jetze Platt en tot slot de Pool en uittredend Olympisch kampioen Rafael Wilk.
De rijders moesten 3 rondjes van 8km afleggen op het Fuji Speedway circuit. Op het parcours een helling van zo’n 500m. Maar er stond ook een zeer strakke wind.

Jonas, met rode helm en nummer 14, kwam na 1 ronde door op een 5de plaats op 10 seconden van de 3de stek. Dat liet het beste verhopen.
De beste tussentijd was toen al voor de grote favoriet Jetze Platt. Hij reed met opvallend grote, open wielen. Een goede keuze bij die weersomstandigheden.
Na een sterke start moest Jonas Van de Steene in de 2de ronde heel wat terrein prijsgeven. Na 16 kilometer noteerde hij de 9de tijd. En dat zou uiteindelijk ook het resultaat zijn na 24 km. Jonas finishte in een tijd van 44:07:03. Jetze Platt kroonde zich tot Olympisch kampioen in een tijd van 37:28:92. Zilver en brons waren voor de Oostenrijkers Fruehwirth en Gritsch.

Een 9de plaats levert natuurlijk geen medaille op. Maar laat ons vooral niet vergeten dat Jonas tot het selecte kransje van 12 atleten behoort die vannacht hun land mochten vertegenwoordigen in de categorie H4. In 2016 jaar, op de Olympische Spelen in Rio, eindigde Jonas 10de in de tijdrit. Nadien pakte hij nog een bronzen plak in de ploegaflossing. Uitkijken dus hoe hij het er morgen (wegrit) en donderdag (ploegaflossing) vanaf brengt.