Jonas Van de Steene: Afspraak in Rio

Bennie
3 reactie(s)
Jonas Van de Steene handbiker Paralympics 2016

Het handbikeseizoen 2016 trekt zich op gang. Was 2015 al een succesvol jaar voor onze kampioen Jonas Van de Steene, 2016 begon zo mogelijk nog beter. Lochristinaar.com ging op de koffie bij onze Lootse handbiker om eens te praten over het Olympisch seizoen.
 
De trainingswinter

“Midden september, het seizoen 2015 liep op zijn einde, beslisten mijn trainer Jo Cooman en ikzelf om de marathon van Berlijn links te laten liggen en ons te focussen op het komende jaar. De eerste week was “platte rust” en dan heb ik twee weken rustig getraind. Daarna, dat was dus begin oktober, zijn we begonnen met onze trainingen en de opbouw voor 2016.
Dit seizoen voorzien we 2 pieken: een eerste keer eind mei met onder meer de wereldbekerwedstrijd in Oostende en dan - uiteraard- een tweede piek midden september voor de Paralympics in Rio.

Het trainingsschema bleef in grote lijnen hetzelfde als de voorbije jaren. Toch voerden we het volume nog even op en gemiddeld train ik nog eens twee uur meer dan verleden jaar. De winter verliep zeer goed, ik bleef gespaard van ziekte en kwetsuren en de testen waren zeer hoopgevend. Ik heb terug zo’n 5% progressie gemaakt.” (Nvdr: Jaarlijks traint Jonas meer dan 20.000 km met zijn handbike).

Jonas Van de Steene handbiker Paralympics 2016

Het seizoen 2016

“Het seizoen start elk jaar met onze stage en een wedstrijd (een tijdrit) op Lanzarote. Daar versloeg ik onder meer meervoudig wereldkampioen Joel Jeannot en behaalde de overwinning. Op 26 maart eindigde ik dan tweede in mijn eerste wegrit in Rosenau, met ruime voorsprong op de dichtste achtervolgers. Bij mijn derde wedstrijd, de wegrit in Rotterdam begin april, verging het me minder goed. Mijn ketting brak bij de start en mijn wedstrijd was voorbij. Vorig weekend nam ik deel aan de marathon in Hamburg. Na een spannende sprint, waarin ik met enkele centimeters verschil geklopt werd, behaalde ik de derde plaats.
We stippelden een druk programma uit voor 2016 omdat we gemerkt hebben dat ik die competitiekilometers nodig heb om écht goed te zijn. Dit seizoen rijden we een twintigtal wedstrijden alvorens af te reizen naar de Paralympics. Daarvan (voorlopig) slechts vier in eigen land. Op 8 mei rijd ik in Dendermonde en van 20 tot 22 mei is er de wereldbeker in Oostende, een eerste hoogtepunt van het seizoen. Op 12 juni neem ik deel aan het Belgisch kampioenschap in Overpelt en hoop daar terug de driekleur te mogen aantrekken. De wedstrijd in Zwevezele - op 28 augustus - is dan een allerlaatste test voor we naar Rio vertrekken. Al bij al een heel intensief programma. Daarom besloten we toch geen eigen wedstrijd te organiseren in 2016. Maar we doen dit zeker terug de komende jaren. “

Het materiaal

“Het voorbije seizoen kreeg ik ook een nieuwe, op maat gemaakte, bike uit Zwitserland. Die nieuwe fiets is nog aerodynamischer en heeft een grotere stijfheid. Het zal ook de fiets zijn waarmee ik deelneem aan de wedstrijden in Rio. Sinds deze week heb ik nu ook een volledig individuele schaal, die gemaakt is als een afdruk van mijn rug. Daardoor zal ik steeds een ideale zitpositie hebben en gaat hier ook geen kracht meer verloren. “

Jonas Van de Steene handbiker Paralympics 2016

De Paralympics in Rio

“Van 7 tot en met 18 september zijn er dan de Paralympics in Rio de Janeiro, Brazilië. België mag 4 handbikers afvaardigen. Eind mei worden de selecties bekend gemaakt, maar de kans is groot dat ik deel zal uitmaken van het Belgische team. De wedstrijden voor handbikers vinden plaats op 16 (individuele tijdrit), 17 (de wegrit) en 18 september (teamrelay – ploegaflossing).

De Belgische handbikers vertrekken op 8 september naar Rio, de openingsplechtigheid zullen we dus missen. Maar daags na onze laatste wedstrijd is er de slotceremonie die we wel kunnen meemaken.
We reizen eigenlijk vrij laat naar Rio maar slecht is dit niet. Zo kunnen we hier in alle rust onze trainingen afwerken. De week voor de wedstrijden verblijven we in Rio en dan staat er veel rust op het programma, afgewisseld met een paar kleine intervaltrainingen. Ondertussen passen we ons aan aan het klimaat en het tijdsverschil van 5 uur.
Mijn ouders weten nog niet wat ze gaan doen. Enerzijds is dit een unieke kans. Maar anderzijds gaan ze me toch niet zo dikwijls kunnen zien in Brazilië.
Samen met de Belgische ploeg reizen er twee teams van Sporza en van de RTBF naar Rio. Onze wedstrijden zullen dus vermoedelijk op TV en/of in livestream te volgen zijn. Het zou kunnen dat mijn ouders thuis blijven en hier iets organiseren voor de fans, vrienden en familie.

“Samen een ongelooflijke weg afgelegd”

 Langs deze weg zou ik toch eens mijn trainer willen bedanken. Ik heb heel veel geluk gehad onmiddellijk een trainer te ontmoeten met wie het zo goed klikte en waarin ik zoveel vertrouwen heb. Wat Jo voor me doet is uitzonderlijk. Niet alleen op het vlak van de trainingen, want hij is ook op vrijwel alle wedstrijden aanwezig. We hebben samen al een ongelooflijke weg afgelegd.”

Jonas Van de Steene handbiker Paralympics 2016

 Campagnebeeld Belgian Paralympic Comittee

Met nog drie andere atleten werd Jonas uitgekozen door het Belgian Paralymic Committee (BPC) voor de campagne voor Rio. Kunstenaar Dominique Lobbestael maakte van elk van de 4 sporters een prachtig kunstwerk van 85x110cm.

“De atleten zijn op de afbeeldingen “powered by Rio”. De kleuren van Brazilië borrelen uit hun lijf op, Rio spat uit hun lichamen en aderen” aldus Dominique Lobbestael.

Deze werken zullen geveild worden ten voordele van het BPC. Een beeld met de 4 atleten zal gebruikt worden voor de campagne die eerstdaags gelanceerd wordt. De afbeelding van Jonas mochten we gebruiken als titelfoto. Kunstenaar Dominique Lobbestael kan u ook ontdekken op zijn website http://www.dominiquelobbestael.com/ of via zijn facebookpagina “Footballheroes.be”.
Het Belgian Paralympic Committee heeft ook een eigen Facebook-pagina en website  http://www.paralympic.be/nl

Lochristinaar.com blijft Jonas uiteraard volgen en een volgende bijdrage mag u verwachten voor het vertrek naar de Paralympics!

(Foto’s © Bennie Vanderpiete – Afbeelding © Dominique Lobbestael)