Jonas Van de Steene: brons, zilver en … huldiging door GAPH Lochristi!

Bennie
3 reactie(s)
Jonas Van de Steene: brons, zilver en … huldiging door GAPH Lochristi!

© Bennie Vanderpiete

Het voorbije weekend was er de WB-manche Para-cycling in Oostende. Eén van de weinige keren dat Jonas dit jaar in ons land vertoeft. Een uitstekende gelegenheid dus voor de GAPH Lochristi (Gemeentelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap) om onze paralympiër te huldigen.
Lochristinaar blikt terug op de WB en de huldiging, met – onderaan het artikel – een uitgebreide fotoreeks.

Jonas Van de Steene WB Oostende Handbiken

De Wereldbekerwedstrijden in Oostende

Het voorbije weekend scheurden de paralympische wielrenners door het stadscentrum van Oostende. Voor het tweede jaar op rij organiseerde de koningin der badsteden een wereldbeker.
Ieder jaar vinden er een zestal WB-wedstijden plaats, waarvan een drietal in Europa.
Vrijdag was er de tijdrit. Een lus van 7,5 km op de zeedijk in Mariakerke diende tweemaal afgelegd.
Jonas reed een heel erg sterke eerste ronde en klokte de snelste tussentijd. In de ene richting was vechten tegen de strakke – en zeer gure – wind. Na het keerpunt werden dan weer topsnelheden tot 55km/u gehaald. De winnaar – Jetze Platt – klokte af na 23min55sec. Jonas behaalde brons op 21” van de overwinnaar.

WB Oostende handbike

Zaterdag was er dan de wegrit die in heel andere omstandigheden gereden werd: de zon was van de partij. Na één ronde had zich een kopgroep van 15 renners gevormd, die kort nadien uitgedund werd tot 7 handbikers. Zij bleven samen tot aan de finish en in de sprint wist Jonas beslag te leggen op een – schitterende – tweede plaats.
De overwinning was terug voor de Nederlander Jetze Platt. Een hele schare fans van Jonas - veelal familie en vrienden uit Zaffelare – genoten met volle teugen en vierde mee met de Beer van Zaffelare.

Supporters WB Oostende Jonas

Zondag was er dan de team relay, een aflossingswedstrijd tussen landenploegen. 8 teams aan de start. Deze keer geen medaille voor Jonas en zijn maats Christophe Hindricq en François Deberg. Ze zouden - na een inhaalrace - als vierde finishen. De overwinning was voor Team USA 1. Italië eindigde een trapje lager. België kwam verdienstelijk als vierde over de streep, 7 seconden na USA 2.
Maar dus een zeer succesvolle WB-manche voor Jonas met twee schitterende podiumplaatsen. Oostende zal ook in 2018 en 2019 als gaststad voor de wereldbeker fungeren. In 2020 mag de kuststad dan het WK organiseren.

Tom De Grauwe en Jonas Van de Steene GAPH Lochristi

Huldiging in Orphanimo

Gisterenavond was er dan de huldiging van Jonas door de GAPH. Iets meer dan 100 sympathisanten en geïnteresseerden hadden vooraf ingeschreven, waardoor er moest uitgeweken worden van het zaaltje in de bibliotheek naar de grote ruimte in Orphanimo.
Na een korte inleiding door sportfunctionaris Peter Geers, was het de beurt aan – moderator van dienst – Tom De Grauwe.

interview Tom De Grauwe Jonas Van de Steene

Hij had het met Jonas over de podiumplaatsen in Oostende om dan nog eens terug te keren naar die noodlottige avond in 2012. Jonas - een sterke sportieve jongeman - werd toen plots getroffen door een trombose met een blijvende motorische verlamming van de benen. Er volgden 6 maanden revalidatie en pas na drie maanden mocht hij een eerste keer naar huis. Toen nog steeds met de gedachte “ooit loop ik terug”.

“Ik heb eerst een klik moeten maken. En pas toen ik langs ging bij Ivan Van De Vyvere (ook handbiker en woonachtig in Laarne) wist ik welke sport ik ging beoefenen.”
“Want”, aldus Jonas op de vraag van Tom of hij een speciale boodschap heeft: “iemand in een rolstoel moet zeker aan sport doen. Het versterkt niet alleen de spieren die nog goed werken, maar het is ook mentaal erg belangrijk”.

Gemeentelijke adviesraad personen met handicap Lochristi

Uiteraard ook een terugblik op de Paralympische Spelen

“Een Olympisch dorp, dat kan je je nauwelijks voorstellen. Dat is zo groot als… Lochristi! De eetzaal moet je je voorstellen als een grote vertrekhal van een luchthaven. Als je aan het begin van het buffet stond, zag je het einde niet.”

We leerden ook dat de handbike van Jonas zo’n 13,5 kg weegt en zo’n 12.000 à 15.000 euro kost. Elk jaar wordt de bike verkocht en vervangen door het nieuwste model. Ondanks de financiële steun, die Jonas krijgt van bv. Parantee, zijn sponsors absoluut noodzakelijk. Anders is G-sport op dit niveau niet mogelijk.

Jonas Van de Steene erelid GAPH Lochristi

Tot twee keer toe lof vanwege onze paralympiër voor de gemeente Lochristi. Enerzijds voor de vrij goede toegankelijkheid van gebouwen, de goede wegen en voetpaden. Anderzijds voor alles wat de gemeente al voor de Beer van Zaffelare deed.

“Maar het enthousiasme en de steun die ik van vrienden en familie mag genieten, dat is pas gek!”.

erelid GAPH Jonas Van de Steene

Een uur vloog voorbij. Janine Stadeus -  schepen van sociale zaken – mocht daarna aan Jonas een mand met “krachtvoer” overhandigen en de oorkonde dat hij sinds 26 januari erelid is van de GAPH.
Tom De Grauwe – die zich prima uit de slag trok als moderator - werd bedankt met een applaus en een paar lekkere flessen wijn.

interview GAPH Lochristi

Jonas neemt nog deze nacht het vliegtuig naar Lanzarote, om er terug te gaan trainen en zich voor te bereiden op de komende wedstrijden. Groot respect!

Zoals beloofd hierbij ook onze uitgebreide fotoreeks, met foto’s van de huldiging en van de WB-wedstrijden in Oostende. Veel kijkplezier.(Foto’s © Bennie Vanderpiete)