Jonas Van de Steene heeft gezondheidsproblemen

Jonas stuurde een bericht richting zijn supporters. Omwille van gezondheidsperikelen komt hij dit jaar niet meer in actie.

Jonas: “ Met ontzettend veel spijt in mijn hart moet ik me dit jaar gewonnen geven. Na een fantastische winter met wederom sterke progressie in alle zones, verwachtte ik heel veel van dit seizoen.

De eerste opener was in Rosenau en daar toonden de waarden zich al uitmuntend (weggereden van bij de start en meteen tweede), wetende dat de opbouw – waarmee ik bezig was – dat deze waarden toen nog echt gingen klimmen richting de eerste piekperiode (wereldbeker Oostende)

Dit was ook zo, maar zoals jullie weten werd ik 11 dagen voor de tijdrit ziek en dit resulteerde in verplichte opgave. Mijn hematocriet zakte van 49,2 naar 37,8 in amper 5 dagen. IJzer en B12, B6, B1 alsook mijn hemoglobine zakten desastreus. Mijn witte bloedcellen en CT waarden waren heel hoog. De eerste 2 weken na Oostende heb ik echt heel weinig uren getraind in de handbike en daarna langzaam wat volume opgebouwd maar nog steeds geen interval/bloktrainingen.

Ondertussen steeds alle weken mijn bloed laten controleren en meer rust ingebouwd om het herstel te bevorderen en om met een fit lichaam de opbouw naar mijn 2de piek correct te kunnen aanvatten met extra rust en recuperatie. Het herstel duurde veel te lang.

Maar het is wat het is. Mijn lichaam laat de bloktrainingen, interval niet toe en dat zie je in de trainingsresultaten. Voor mezelf is dit echt een harde mentale klap. Ik moet denken aan de toekomst en als ik nu niet luister, train ik mezelf in de vernieling.

Volgend jaar en het jaar erna wil ik echt wel mijn cijfers – die ik zie klimmen in mijn trainingswaarden –  kunnen laten zien in de belangrijke wedstrijden die komen gaan en laten resulteren in zuivere resultaten. Volgend jaar dient de selectie voor de Paralympische Spelen (Tokyo 2020) gereden te worden.

De echte en harde realiteit is nu nog 2 weken rust inlassen en daarna beginnen met een nieuwe opbouw piekperiode richting Wereldbeker Oostende in mei 2019.

Het moeilijkste is dit het aanvaarden want ik ben niet ziek. Basistrainingen en fitness waren/zijn geen probleem maar om interval te trainen en wedstrijden te kunnen meedoen, moet je weken (12) aan een stuk in deze zones kunnen trainen en daarvoor heb je een 100 percent fit en gezond lichaam nodig. Het kopje en lichaam zitten jammer genoeg niet altijd op dezelfde lijn maar laten we positief afsluiten. Bedankt om er altijd voor me te zijn- dit jaar kon ik me iets minder tonen – maar dat ga ik volgend wedstrijdseizoen dubbel en dik goedmaken.”

Scroll naar boven