Jonas Van de Steene hoopvol vlak voor vertrek naar Tokio!

Dinsdag a.s. starten de Paralympics in Tokio. Zorgt Jonas Van de Steene opnieuw voor een medaille? Lochristinaar.com sprak, net voor hij afreisde naar de Japanse hoofdstad, nog eens met de beer van Zaffelare.

Op het moment dat u dit leest, hangt Jonas Van de Steene misschien al in de lucht, op weg naar Tokio. Daar vinden vanaf dinsdag 24 augustus de Paralympics 2020 plaats. Zij werden, net als de Olympische Spelen, een jaartje uitgesteld omwille van corona. Op zondag 5 september is er dan de slotceremonie. 4.400 atleten nemen deze keer deel. Heel Lochristi, maar Zaffelare in het bijzonder, duimt terug voor Jonas. Hangt er binnenkort een tweede, of zelfs derde, medaille naast die bronzen plak van Rio? Lochristinaar.com ging vandaag – enkele uren voor zijn vertrek naar de luchthaven – nog eens langs bij onze paralympiër. En hij oogt bijzonder scherp en is ook zeer hoopvol.

Jonas, je moest omwille van een schouderblessure begin mei afzeggen voor de WB-wedstrijd in Oostende. Hoe verliep de verdere voorbereiding?

“Begin mei speelde een schouderblessure me nog steeds parten, waardoor het niet opportuun was om in Oostende aan de start te verschijnen. Gelukkig presteerde ik daarna goed op het WK in Cascais (Portugal), al kende ik er ook de nodige pech. Toch kon ik mijn plaats voor de Paralympics in Tokio afdwingen. Ondertussen is de schouderblessure volledig genezen. Ik reed geen wedstrijden meer, maar kon pijnvrij mijn conditie opbouwen. Zo maakte ik de voorbije maanden wel een erg mooie progressie, wat ook te merken is aan de wattages die ik duw.“
(Zie ook  https://www.lochristinaar.com/nieuws/breaking-news-jonas-van-de-steene-naar-paralympics-tokio).

Je rijdt de 3 disciplines in Tokio?

“Inderdaad. Op 31 augustus (om 05.20 uur, Belgische tijd) rijd ik de tijdrit. De dag erna (om 07.15 uur Belgische tijd) volgt al de wegrit en op 2 september (om 08.15 uur Belgische tijd) gaan we er vol voor in de team relay.

Het is zeer warm en vochtig in Tokio?

“Ik deed een “hoogtestage” van een maand (nvdr. In een speciale tent) en kwam ook even een weekje naar België. Maar de verdere voorbereiding deed ik volledig in Lanzarote, waar ik ook verblijf. De hitte en vochtigheid op het eiland zijn vergelijkbaar met die van Tokio. Heel wat ploegen zakten dan ook naar Lanzarote af voor een trainingsstage. Ik ben die omstandigheden gewoon en de hitte van Tokio kan dus een bondgenoot zijn.”

Jonas Tokio - © Bennie Vanderpiete

Ken je het parcours al?

“De tijdrit vindt plaats op het Fuji Speedway circuit, net als de ploegaflossing. Er zitten hoogteverschillen in het circuit, maar die zijn relatief beperkt. De helling van zo’n 500m kan ik op de grote versnelling naar boven rijden. Voor de wegrit breide men aan het circuit een lus met daarin een zeer lastige klim van 2,5 km. Dat is echt iets voor kleine, lichte renners. Zij kunnen dan, door hun geringe massa, hogere wattages per kilogram lichaamsgewicht duwen. Voor de wegrit ben ik dus, met mijn lichaamsbouw, in het nadeel.”

Wat zijn je verwachtingen voor de 3 disciplines?

“Tijdens de voorbereiding heb ik alles gedaan wat maar mogelijk was, ook qua voeding. Ik ga nu voor het hoogst haalbare en dat zijn dan liefst medailles.
In de tijdrit acht ik een medaille realistisch. Ook in de ploegaflossing zijn we zeker niet kansloos. Een team bestaat altijd uit 3 rijders uit verschillende categorieën. Wij reden in het verleden met 3 mannen (uit H1, H3 en ikzelf uit H4). Met Laurence Vandevyver hebben we een nieuw lid in ons team. Laurence is een vrouw in de categorie H3 en mag, voor de team relay, de plaats innemen van een man H1/H2. Zij maakte de voorbije maanden erg veel progressie en met Jean François Deberg (H3) erbij hebben we zo een heel sterk trio om die ploegaflossing te bestrijden.
De wegrit is een ander verhaal door die klim. Die dag zullen de waardeverhoudingen wel duidelijk worden. Maar ik ga alles geven en mijn vel duur verkopen. We zien dan wel waar ik uitkom. “

Weet je al wanneer je terugkomt?

“Op 4 september landen we terug in Zaventem en dan kom ik naar Zaffelare.  En dan mag de pees er even af met een biefstuk-friet en wat pintjes met de vrienden.”

Tot 4 september Jonas! Hopelijk mogen we je terug begroeten met een medaille Jonas! Veel succes!
 

Scroll naar boven