Jonas Van de Steene met vertrouwen naar WB in Oostende

Handbiker en paralympiër Jonas Van de Steene uit Lochristi begon erg sterk aan het nieuwe seizoen. “De beer uit Zaffelare” won zowel de tijdrit als de wegrit in de categorie MH4 in de openingswedstrijd in Lanzarote. In de WB-wedstrijd in Maniago, goed anderhalve week terug, behaalde hij brons in de tijdrit en zilver in de wegrit. En afgelopen zondag kwam hij als derde over de meet in de Ronde van Vlaanderen voor G-wielrenners (MH4).

Dit weekend is er een volgende WB-wedstijd in Oostende. Vanuit Belgisch oogpunt elk jaar opnieuw één van de hoogtepunten van het seizoen en een unieke gelegenheid voor de vele fans van Jonas om hem eens live aan het werk te zien. Vorig jaar won Jonas trouwens de wegrit in Oostende.

Uiteraard zal Lochristinaar.com terug aanwezig zijn in Oostende. Maar we polsten vooraf al eens bij Jonas naar zijn goede vorm en zijn verwachtingen.
 
Jonas, eerste en vooral proficiat. Een succesvol seizoenbegin! Hoe verklaar je die goede vorm?  

“Ik heb een hele goede winter achter de rug, zonder blessures. Verder beschik ik nog steeds over uitstekend materiaal. Sinds 2 jaar werk ik ook met een nieuwe trainer – Remko Meeusen – en zijn aanpak zorgde ervoor dat ik de voorbije 2 jaar nog progressie gemaakt heb. Dat is ook zichtbaar in mijn waardes en ik zit blijkbaar nog niet aan mijn top. Bovendien ben ik terug 3 kilo lichter wat vooral bergop een wereld van verschil maakt.”

Jonas Van de Steene - © Bennie Vanderpiete

Wat zijn je hoofddoelen voor dit seizoen?

“Dit seizoen wil ik zoveel mogelijk podiumplaatsen behalen in de WB-wedstrijden. Dat levert de nodige punten op voor een selectie voor de Paralympics in Parijs 2024. Het resultaat in Maniago was dus al een ferme opsteker. Ook omdat het parcours in Maniago vergelijkbaar is met dat van de Olympische wedstrijd in Parijs 2024. In augustus rijden we het WK in Glasgow en ook daar zou ik graag een podiumplaats behalen om zo veel punten te sprokkelen. “

Dé grote concurrent de voorbije jaren in de MH 4 was Jetze Platt. Hij zocht en vond een nieuwe uitdaging en schakelde over naar het triatlon en het wheelen. Merk je dat verschil in de wedstrijden?

“Jetze was inderdaad een topper in het handbiken maar had nood aan een nieuwe uitdaging. We weten nog niet of hij er bij zal zijn op het WK. Maar feit is dat Jetze Platt de voorbije jaren dikwijls op het hoogste schavotje eindigde. Dat hij er nu niet meer bij is heeft dus wel een invloed op het verloop van de wedstrijden. Anderzijds neemt het niveau in het handbiken elk jaar toe en ik had de indruk dat de kloof tussen Jetze en de rest toch beetje bij beetje kleiner werd.

Jonas Van de Steene - © Bennie Vanderpiete

Mathieu Bosredon won zowel in Maniogo als in Brussel. Hij lijkt in de vorm van zijn leven. Ook Josef Fritsch en “veteraan” Rafal Wilk eindigen steevast vooraan. Worden zij ook je grootste concurrenten in Oostende?

“Mathieu, Josef en Rafal zijn inderdaad mijn grootste concurrenten maar voeg aan dat rijtje ook maar de Oostenrijker Thomas Frühwirth en de Nederlander Geert Schipper toe. Wie de bovenhand heeft wordt dikwijls bepaald door het parcours en de omstandigheden. Mathieu Bosredon is op dit moment in zeer goede doen. Maar ik denk dat ik van niemand bevreesd moet zijn en dat het parcours in Oostende mogelijkheden biedt. De omloop voor de tijdrit is erg vlak en veelal rechtdoor. Het wordt dus een race op de power en de uitslag zal dus niet liegen. Ik ben in zeer goede vorm en wil in Oostende, toch zowat een thuiswedstrijd, hoog eindigen!”

Welke wedstrijden rijd je in Oostende?

“Donderdag is er de tijdrit en op zaterdag de wegrit. Maar we verschijnen zondag ook met het Belgische team aan de start van de team relay. Dat zullen we ook doen in de WB-wedstrijd van Alabama en op het WK in Glasgow. Onze bedoeling is zo om zo punten te sprokkelen en ons te kwalificeren voor de ploegaflossing op de Paralympics in Parijs.”

Jonas Van de Steene - © Bennie Vanderpiete

Welke wedstrijden rijd je nog na de WB in Oostende?

“Na Oostende volgen nog 2 wedstrijden in eigen land: op 14 mei in Dendermonde en op 18 en 19 mei in De Panne. Eind mei is er de WB in Huntsville (Alabama – VS) waar ik zowel de tijdrit, de wegrit als de ploegaflossing rijd. De week nadien, op zaterdag 3 juni, vindt dan het BK plaats in Mol.

Tijdens de zomer volgt dan de opbouw voor het tweede gedeelte van mijn seizoen. Dat start met het wereldkampioenschap in Glasgow (10-13 augustus) waar ik ook terug deelneem aan de 3 wedstrijden. De week erna is er dan het Europees kampioenschap met op 17 augustus de tijdrit en 2 dagen later de wegrit.“

Veel succes, Jonas!
 

Scroll naar boven