Jonas Van de Steene presteert puik op WK paracycling

Bennie
1 reactie(s)

Begin juli stelden we hier op Lochristinaar Jonas Van de Steene voor. De jongeman bij wie een tweetal jaar geleden het noodlot onfortuinlijk toesloeg en die sindsdien een volledige motorische verlamming in de benen heeft. Jonas, voordien ook al zeer sportief, bleef niet bij de pakken zitten en legde zich sindsdien toe op het handbiken. Op 08 juni kroonde hij zich- in Deurne- tot Belgisch kampioen in zijn klasse. Op 05 juli organiseerde hij dan, op de terreinen van Floréac, de eerste handbikewedstrijd Lochristi waar hij ook als overwinnaar over de eindmeet rolde.

De voorbije twee maanden nam hij nog aan verschillende wedstrijden deel. Een overwinning leverde het niet op, maar wel enkele puike prestaties. Of zoals hij het zelf verwoordt: “ Er is nog werk aan de winkel, maar ik maak progressie.”

Van 27 augustus tot en met 01 september was er dan het hoogtepunt van het seizoen: de wereldkampioenschappen paracycling in Greenville (USA). Jonas nam er met de Belgische ploeg deel aan drie wedstrijden: de team-relay (een estafettewedstrijd), de tijdrit en de (individuele) wegrit.

Op 28 augustus vond, op het BMW performance circuit, de estafettewedstrijd plaats. Ieder landenteam, bestaande uit 3 handbikers, diende 9 rondjes van 2,5km af te leggen. De Belgische ploeg strandde op een zucht van het podium. Italië en de Verenigde Staten waren oppermachtig en behaalden respectievelijk goud en zilver. Maar de Zwitsers hadden slechts 26 seconden voorsprong op een zeer verdienstelijk Belgisch team. Er namen elf landen deel aan de wedstrijd.

Zaterdag dan was er de individuele tijdrit. Twee rondjes van 8,3km dienden afgelegd op een heuvelachtig parcours. Jonas werd veertiende op 16 deelnemers. Toch was hij tevreden over zijn prestatie. “ Mijn indeling was goed, bijna geen verval in de tweede ronde en ik kan vermogens duwen waarvan ik vroeger alleen kon dromen”, liet hij weten via zijn website.

Gisteren dan de laatste dag met de individuele wegwedstrijd. Er dienden 6 ronden afgelegd op een omloop van 10,2 kilometer. Jonas volgde aanvankelijk de kopgroep die de eerste ronden aflegde met een gemiddelde van meer dan 40 km/hr. Een moordend tempo dat hij later in de wedstrijd moest bekopen. Uiteindelijk had hij 1u49'15'' nodig voor de afstand van 61,2km. Hij werd daarmee veertiende, op iets meer dan 11 minuten van de winnaar, de Fransman Joelle Jannot. Die behaalde ook al een tweede plaats in de individuele tijdrit.

Daarmee zit het WK erop en niets dan bewondering voor de prestaties van onze handbiker. Dat iemand mag deelnemen aan een wereldkampioenschap is al uitzonderlijk. Dat Jonas dit mag doen in een sporttak die hij nog maar 15 maanden beoefent, is een grootse prestatie die aangeeft over welke wilskracht en welk potentieel hij beschikt.
Het laat ons het beste verhopen voor de Paralympics 2016 in Rio de Janeiro.

Wie het relaas van Jonas wil lezen kan dit op zijn website http://handbikejonas.wordpress.com

Eerder verschenen: www.lochristinaar.com/blog/jonas-van-de-steene-topsport-handbiker