Jonas Van de Steene snelt naar winst in WB in Hunstville

Dit (verlengd) weekend vindt in Huntsville (Alabama) de Amerikaanse manche plaats van het UCI Para-cycling World Cup-circuit. Het is na Maniago en Oostende de derde wereldbekerwedstrijd van het jaar. Onder de 350 atleten uit 40 landen ook Jonas Van de Steene uit Zaffelare.

Huntsville dat is het zuiden van de VS. Dat betekent niet enkel een tijdverschil van 7 uur, maar vooral warmte, vochtigheid en een lastig, heuvelachtig parcours.

Zaterdag vonden de individuele tijdritten plaats. Net als in Maniogo toonde de Fransman Mathieu Bosredon (00:19:25,09) zich in de categorie MH4 de sterkste in dit onderdeel. De Nederlander Geert Schipper, die begin deze maand de tijdrit in Oostende won, was nauwelijks trager (00:19:25,51) en legde beslag op de tweede plek. Jonas Van De Steene deed 26 sec langer over de 14,6 km. Hij veroverde zo de bronzen plak en onderstreepte zo de goede vorm die hij te pakken heeft.

Afgelopen nacht was er dan de individuele wegrit waarbij 6 rondjes van 12,1 km moesten afgelegd worden. Kort na de start ontstond er een kopgroep met 9 renners. Maar de warmte en het zware parcours eisten hun tol. Met nog 2 ronden te gaan bleef er vooraan nog een vijftal over: de Oostenrijker Thomas Frühwirth, de Fransman Joseph Fritsch, Geert Schipper uit Nederland, de Pool Rafal Wilk en Jonas Van de Steene. Opvallende afwezige in die kopgroep, t.g.v. pech, was Mathieu Bosredon.

Net voor de laatste ronde versnelden Jonas en Geert Schipper. Rafal Wilk probeerde te volgen maar moest toch de rol lossen. Het werd dus een duel der lage landen. En de beer uit Zaffelare klauwde weer! Jonas toonde zich na 72,6 km de snelste en pakte de overwinning in Huntsville. Aan de finish had hij 2 sec voor op Geert Schipper. Rafal Wilk legde beslag op de derde plaats. Mathieu Bosredon snelde na een sterke inhaalrace nog zijn landgenoot Joseph Frits voorbij en kwam, 2 min 44 sec na Jonas, als 4de over de meet. De gemiddelde snelheid van Jonas was 41,7 km/u!
Vandaag worden er nog enkele wegritten gereden met daarbij ook Belgen aan de start. Maar voor Jonas wordt het ongetwijfeld een dagje nagenieten van deze mooi overwinning.

Scroll naar boven