Jonas Van de Steene start nieuwe seizoen met eerste internationale overwinning!

Bennie
1 reactie(s)
Eerste zege 2017 voor Jonas Van de Steene

© Bennie Vanderpiete

Vorige week zei handbiker Jonas Van de Steene in een exclusief interview met Lochristinaar “Ik train om te winnen”. En hij voegde nu al de daad bij het woord. Zaterdag won hij de EHC-wedstrijd in Rosenau. Zijn eerste individuele overwinning op het allerhoogste niveau!

De voorbereiding op het seizoen 2017

Het nieuwe handbikeseizoen werd vorig weekend op gang geschoten met de wedstrijd in Rosenau (Frankrijk). Een race in het kader van de European Handbike Circuit. Het was eveneens de eerste wedstrijd van belang op de internationale kalender. Uitkijken dus hoe onze bronzen paralympiër Jonas Van de Steene zou presteren.
Lochristinaar bracht heel recent nog een exclusief interview met “de beer van Zaffelare”. Daarin zei hij:

“Al bij al heb ik, afgezien van een klein griepje, een heel goede winter achter de rug. Ik kon mijn trainingsprogramma afwerken zoals gepland en bleef gespaard van overbelasting of kwetsuren Tot begin februari trainde ik vooral om een brede basis te leggen. Sinds een vijftal weken doe ik nu vooral intervaltraining. De bedoeling is om zo terug hogere vermogens te kunnen draaien en deze pieken langer te kunnen aanhouden.
Dit jaar zal ik vooral een internationaal programma afwerken dat begint op 15 april met de wedstrijd in Rosenau. Dat zal een eerste test zijn. Het is de bedoeling om dan een eerste keer te pieken en die conditie zo lang mogelijk vast te houden.”

Dit weekend was er dus die eerste wedstrijd in Rosenau. Jonas wist zich gesterkt door een heel goede voorbereiding maar je weet nooit hoe de concurrentie voor de dag zal komen.

Overwinning in Rosenau

Maar die ongerustheid bleek onterecht. Want de openingswedstrijd leverde meteen ook een (eerste) klinkende overwinning op. We laten Jonas zelf het relaas van de race doen.

“Het was een hele nerveuze wedstrijd met veel ploegtactiek. Vanaf de start ging het ontzettend hard, maar we konden met een 15-tal renners wegrijden. De wind en de vele tussenversnellingen eisten hun tol en de kopgroep herleidde zich zo tot 9 man. Op 12 km van de streep waagde ik mijn kans en kon een kleine bres slaan. Toen heb ik alles of niets gespeeld. Uiteindelijk kwam ik aan met 1min 13sec voorsprong op de 8 achtervolgers die dan voor de 2de plaats gespurt hebben."

Jonas legde de 44 km af in 1u7'43" wat overeenstemt met een gmeiddelde van 38,28 km/uur.

Eerste internationale overwinning opent perspectieven

“Deze wedstrijd is mijn eerste overwinning op het allerhoogste niveau. Mooier kon het nieuwe seizoen niet beginnen. Nu moet ik blijven focussen op de belangrijke weken die komen. Er is zeker progressie t.o.v. het voorbije seizoen.

Binnen enkele dagen vertrek ik terug naar Lanzarote om een laatste intensieve trainingsblok in te lassen en zo een piek te bereiken voor de komende wereldbekerwedstrijden. Als ik geen ziekte of een blessure krijg, ziet het er alvast goed uit!”

Jonas rijdt van 11 tot 14 mei in de wereldbekerwedstrijd in Maniago (Italië) zowel de tijdrit, de ploegaflossing als de wegrit. De week nadien, van 18 t/m 21 mei, is er dan de wereldbekerwedstrijd in Oostende. Ook daar neemt hij deel aan de drie disciplines.
Jonas, alvast proficiat met je eerste grote overwinning!

Wie het interview met Jonas nog eens wil nalezen, vindt dit via volgende link www.lochristinaar.com/nieuws/jonas-van-de-steene-%E2%80%9Cik-train-om-te-winnen%E2%80%9D