Jonas Van de Steene verlengt Belgische titel in Deurne

Bennie
0 reactie(s)
Jonas Van de Steene Belgisch kampioen 2018 Derune

© Bennie Vanderpiete

Zaterdag vond in Deurne het Belgisch kampioenschap G-wielrennen plaats. In de wedstijd voor de handbikers ook Jonas Van de Steene aan de start die er – met succes – zijn Belgische titel verdedigde.

Eerste wedstrijd na ziekte

Net als vorig jaar werd vond het Belgisch kampioenschap G-wielrennen plaats in Antwerpen. Een en ander kaderde in ”Deurne Beleeft”, een erg leuk tweedaags evenement in en rond het vernieuwde Bosuilstadion. Op een vlakke omloop van 4,26 km, waarop 9 rondjes dienden afgelegd, zou Jonas terug een gooi doen naar het Belgisch kampioenschap handbiken in de categorie MH4.
Kort voor de WB-wedstrijd in Oostende, begin mei, werd onze paralympiër ziek. Niet zomaar een verkoudheid of een griepje, maar echt goed ziek. Erg hoge koorts en 5 kilo gewichtsverlies in evenveel dagen. In Oostende bleek dat hij onvoldoende hersteld was, staakte noodgedwongen de wegwedstrijd en gaf verstek voor de andere races.
Zijn basisconditie – die uiteraard geleden had onder de ziekte – diende terug op peil gebracht. De deelname aan een aantal wedstrijden werd geschrapt. Het BK in Deurne – de eerste race voor Jonas na Oostende – zou een test zijn.

De wedstrijd

Bij de handbikers en de driewielers reden de 5 categorieën (MH 1 tot MH5) samen hun wedstrijd. In totaal 25 deelnemers. Onmiddellijk na de start nam “de beer van Zaffelare” de leiding. Enkel Nico Felies (MH3) en Ivan Van De Vyvere (MH4) - beiden ploeggenoten van Jonas in het Feniks-team - konden het hoge aanvangstempo volgen. Jonas nam het leeuwendeel van het kopwerk voor zijn rekening en het drietal liep steeds verder uit.

Na 1 uur 6 minuten en 15 seconden reed Jonas als eerste over de eindmeet en werd zo terug Belgisch kampioen in de categorie MH4. In zijn zog volgden Nico Felies - de nieuwe kampioen in de categorie MH 3 – en Ivan Van de Vyvere die zo zilver veroverde in MH4. De eerste achtervolgers hadden meer dan 5 minuten achterstand.
Christophe Hindricq – die samen met Jonas en Jean-Francois Deberg brons veroverde op de Paralympics in Rio – werd opnieuw kampioen in de categorie MH2.
Maxime Hordies was de snelste in de categorie MH 1 voor Frank Van Linden. Wannes Martens werd de kampioen MH5.


Reactie Jonas

“Ik zat voor de wedstrijd toch met een aantal vraagtekens” aldus onze kersverse kampioen.

”Sinds Oostende werkte ik vooral aan mijn basisconditie en wist dus niet goed hoe ik nu zou reageren tijdens de race. Maar het gevoel was goed. Eens we voorop geraakten met drie ploegmaats, zijn we samengebleven.
De komende weken zal ik nu meer op intensiteit trainen in het vooruitzicht van de WB-wedstrijd in Emmen (Nederland, 6-8 juli).

Het volgende grote doel wordt dan het wereldkampioenschap in Maniago (Italië, 2-5 augustus).
Dan vlieg ik naar Canada om er van 16-19 augustus deel te nemen aan de wereldbekerwedstrijd in Baie-Comeau. Op 26 augustus rijd ik de wedstrijd in Zwevezele. In september staat dan de EHC-race in Lugano (Zwitserland, 23 september) op het programma. Afsluiten doe ik dan met de EHC-wedstrijd in San Remo (Italië, 7 oktober).”

Iedereen is een winnaar!

Een Belgisch kampioenschap gaat natuurlijk over winnaars en titels. In onze fotoreeks zal u zien dat niet bij alle huldigingen de winnaar een tricolore shirt kreeg uit handen van Elke Brydenbach, districtschepen Sport & Jeugd Deurne. Een Belgische titel – en trui – worden maar uitgereikt als er minimum vier renners in een categorie van start gingen.
Maar voor alle deelnemers tonnen respect! Eigenlijk was iedereen een winnaar.
Op naar een volgende en geniet in afwachting van onze fotoreeks.

(Foto’s © Bennie Vanderpiete)