Jupiter en Saturnus in één bubbel

In de loop van de volgende dagen is een bijzonder verschijnsel te zien aan de hemel: Jupiter en Saturnus die uitzonderlijk dicht bij elkaar zullen zitten. De afstand tussen de 2 wordt de komende dagen kleiner en kleiner en bereikt zijn hoogtepunt op 21 december.

Momenteel zitten de 2 planeten zo’n 1,5 booggraden, dit is 3 keer de schijnbare grootte van de maan, uit elkaar. Op 21 december zal dat herleid zijn tot een luttele 0,1 booggraden, wat overeenstemt met 1/5 van de schijnbare diameter van de maan.

Jupiter en Saturnus komen om de 20 jaar dicht bij elkaar. Zo een samenstand – ook conjunctie genaamd – zoals we deze keer kunnen zien is vrij uitzonderlijk. De laatste keer dat de afstand zo kort was als op de 21ste dateert van 5 maart 1226. De volgende keer zal het op 15 maart 2080 zijn en daarna pas in augustus 2417.

Om dit verschijnsel te kunnen zien in zuidwestelijke richting is een vrij zicht op de horizon onontbeerlijk gezien de planeten vrij laag aan de horizon zullen zitten, namelijk op een hoogte van slechts een graad of 10 of minder, afhankelijk van het tijdstip. Het beste tijdstip zal tussen 17:15 en 18:15 uur zijn. Hoe later op de dag hoe lager de planeten zullen zitten.

Foto 1 is een overzichtkaart op de opgegeven datum, foto 2 geeft een detail weergave met als inleg de maan in dezelfde grootte verhouding. Van de 2 planeten is Jupiter de helderste. Wie met een verrekijker of telescoop zou kijken kan ook de manen Ganymedes, Io, Callisto en Europa van Jupiter zien alsook de maan Titan van Saturnus.

Vóór en na die datum is de samenstand eveneens te zien maar is de afstand tussen de 2 planeten groter. Laat ons hopen op een heldere hemel die avond! 

(© Thierry Van Driessche)

Scroll naar boven