Kasteel Rozelaar wordt verder gerenoveerd

Jean Marie
1 reactie(s)
Kasteel Rozelaar Lochristi

© JMDB

Rond het kasteel Rozelaar (Roselaer) wordt al een hele tijd gewerkt en gerenoveerd. Momenteel komt de volgende fase er aan en dan is de glorie wellicht bijna volledig.

“ Site met walgrachten in oorsprong opklimmend tot de late middeleeuwen. Als Curtis Roeselaer, één van de jongste ontginningscentra van de Gentse Sint-Baafsabdij, waarschijnlijk in de 13de eeuw opgericht in het boscomplex ten NO van Gent en door een ontginningsweg (Voordestraat) via de Curtis Lichtelaar verbonden met het ‘ Goed Te Achtene ‘ in Oostakker. “, lezen we in ‘Bouwen door de eeuwen heen'.

Kasteel Rozelaar Lochristi

Sinds 1995 is het een beschermd monument en dorpsgezicht. Het huidige kasteel in neoclassistische stijl is ontworpen door de Gentse architect Louis Minard en de totale oppervlakte van het domein behelst 17 ha. Alleen de 2 toegangstorens van de oorspronkelijke residentie blijven over. In 1867 richtte Charles Vuylsteke er een tuinbouwbedrijf op.

De ‘grote schuur’ – 475 m² - (kant Stationsstraat) werd in 2011 gerestaureerd en nu wordt de restauratie verder gezet met drainagewerken rond de omwalling, wordt de buitengevel van het kasteel gerenoveerd en wordt ook de stenen toegangsbrug in de Kasteeldreef aangepakt.

Hiervoor is ook een aanvraag ingediend voor het kappen van 4 bomen.

In Lochristi zijn er nog enkele rustpunten die je kunt genieten al zijn ze privaat. Geleide groepsbezoeken aan de tuin van het kasteel zijn mogelijk en jaren geleden werd het  - met gids -opengesteld tijdens Open Monumenten Dag. Naast het kasteel kunnen evenementen doorgaan.

Meer informatie: http://www.kasteelrozelaar.be/NL/Home