Kids kleurden het LoS poëtisch in

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
sierteeltmuseum Zaffelare

© JMDB

Vorig jaar was er de eerste editie van het project ‘Sierlijkste Klas van Lochristi’. Een wedstrijd waarbij aan de Lootse leerlingen van het vijfde leerjaar werd gevraagd om, in klasverband, een door de sierteelt geïnspireerd kunstwerk te maken.

En afgelopen weekend kon je in het Sierteeltmuseum het resultaat van een nieuwe uitdaging bewonderen én via het uitbrengen van je stem mee bepalen wie een jaar lang de wisselbeker mag omarmen en zich de ‘Sierlijkste Klas’mag noemen.

De nieuwe uitdaging bestond erin met de aangereikte informatie over de bloementeelt en haar historiek in Lochristi een origineel bloemengedicht te schrijven.

De Sprankel LoS for Kids 2015 Zaffelare

Dat het niet alleen bloemen zijn die de wereld kleuren, maar ook woorden, was tijdens ons bezoek vrij snel duidelijk. Inspiratie te over.

Moeilijke woorden, vage teksten en meestal op rijm, zijn dingen die je vaak hoort over poëzie. Maar dat gedichten niet ingewikkeld en saai hoeven te zijn, lieten de deelnemers ons zien.

De Weg-Wijzer Zaffelare Los for Kids

Fien Van Hecke uit de Sint-Elooischool in Zeveneken vond creatief zijn met woorden heel plezant. ‘We werkten in vijf groepen die elk vier zinnen moesten maken en achteraf werd het geheel dan samengevoegd tot één gedicht.’ Op mijn vraag of de leerkracht niet een beetje heeft geholpen, antwoordt ze onmiddellijk ‘Ja, die heeft de lijntjes getrokken’!

Tijl Gyssels uit de vrije basisschool Sint-Jozef in Lochristi ervoer het dan wel als plezant om met woorden te werken, maar voegde er fijntjes aan toe dat ‘deelnemers met grote families meer kans maken om de wisselbeker binnen te halen’!

Dit wel erg mooie initiatief om kinderen niet alleen te stimuleren in hun pen te kruipen, maar hen ook te betrekken bij een stukje erfgoed, kan men alleen maar toejuichen.

Of zoals Willy van de ‘Vrienden van Willy’ het verwoordde: ‘Goed dat ze nu eens weten waar ze wonen.’ Waarmee hij verwees naar het rijke bloemenverleden van onze gemeente.

Volgens Mieke Imschoot, cultuurambtenaar, werd dit initiatief helemaal gedragen door de leerlingen. En dat de voorafgaande uiteenzetting over onze lokale bloemencultuur niet in dovemansoren was gevallen, kwam volgens haar duidelijk tot uiting in de gedichten.

Het LoS bevond zich een weekendje in bloemenkinderen-modus, een plaats waar woord en beeld met elkaar vervlochten waren.

188 leerlingen uit 10 klassen leverden kleurrijke woordwerkjesaf die, als je het ons vraagt, aan elkaar waren gewaagd.

De uitslag van de stemming en het oordeel van de jury bepaalden dat het vijfde leerjaar uit de vrije basisschool De Sprankel in Beervelde zich een jaar lang de ‘Sierlijkste’ mag noemen. De vrije basisschool De Weg-Wijzer in Zaffelare ging dan weer met de publieksprijs lopen.

Lochristinaar geeft een dikke proficiat mee aan alle dichters, die door hun deelname eigenlijk allemaal een beetje winnaar zijn.

Hieronder 5de lj.De Sprankel Beervelde met aardbeientaart en 5de lj De Weg-Wijzer met bloemengebakjes. Editie 2014 eens herlezen: www.lochristinaar.com/blog/los-kids-de-sierlijkste-klas

De Sprankel Beervelde 5de leerjaar

De Weg-Wijzer Zaffelare 5de leerjaar