Kies Kleur Tegen Pesten

Machteld Moijson
0 reactie(s)

Tekst Machteld - Cartoon MP Mullie ©

Kies Kleur Tegen Pesten is de slogan waarmee dit jaar de achttiende Vlaamse Week Tegen Pesten gelanceerd wordt. Van 18 tot 25 februari besteden scholen, jeugddiensten, jeugdbewegingen en de media extra aandacht aan het probleem dat vele levens blijvende schade toebrengt.

“Pesten is gedrag waarbij iemand herhaald en gedurende lange tijd door anderen bejegend wordt op manieren die opzettelijk kwaadaardig zijn. Dit kan psychisch lijden en lichamelijke klachten veroorzaken en in het geval van fysiek geweld verwondingen tot gevolg hebben. Pesten kent vele vormen en kan variëren van woordgrapjes tot structureel geweld en afpersing.” (Bron Wikipedia) Dit probleem manifesteert zich niet alleen op school, maar ook in jeugdbewegingen, jeugdhuizen, op de werkvloer en in woonbuurten.

Pesten is een van de grootste problemen in de ontwikkeling van jongeren. Eén kind op 6 is er slachtoffer van. Het pesten schaadt, kwetst en laat een leven lang sporen na, vooral bij de gepeste, maar ook bij de getuigen en de pester zelf.

De gevolgen voor de gepeste zijn niet te overzien. Het gaat om zich slecht, eenzaam, onmachtig voelen, het kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn, ademhalingsproblemen, een groeiende twijfel, wanhoop, de schuld leggen bij zichzelf, depressie. Het pesten verstoort de normale ontwikkeling van de hersenen en kan leiden tot het zich afsluiten van de groep uit angst en zelfdoding. Pesten verziekt de groepssfeer in een klas of jeugdgroep, mensen worden tegen elkaar opgezet, niemand is nog eerlijk en te vertrouwen.

De pester leert op een negatieve manier vriendschap te krijgen en macht te verwerven. Pesten draait altijd om macht. Onderzoeken hebben aangetoond dat pesten deels erfelijk bepaald is, toch is niemand genetisch voorbestemd om een pestkop te worden. Het is de omgeving die het pestgedrag kan bevorderen.

De oplossing is om te zorgen dat pesten niet werkt door ertegenin te gaan. Het omstanderseffect waarbij mensen wegkijken en als struisvogels de kop in het zand steken, houdt het probleem in stand. De acties moeten leren dat pesten wel het probleem is van iedereen, dat je moet actie ondernemen als je ziet dat iemand gepest wordt. In vele Vlaamse scholen past men sinds 2015 succesvol het Finse Kita, een anti-pestprogramma toe. Het gaat om vijf stappen die men moet doorlopen. De eerste stap is in gesprek gaan met de pester. Daarbij keur je het gedrag af, niet de persoon. Vervolgens wijs je op de kwalijke gevolgen van het pestgedrag. Je maakt duidelijk dat het pestgedrag zich niet mag herhalen. Tot slot vraag je een sorry-gebaar naar het slachtoffer toe in de vorm van een brief, een ingesproken boodschap of een gesprek.

Het Vlaams Netwerk Kiest Kleur Tegen Pesten https://kieskleurtegenpesten.be/ klaagt pesten aan, samen met Ketnet, MNM, Radio2. Ze richten de blik op het omgaan met gelijkenissen en verschillen. “We weten allemaal dat iedereen anders is. We weten ook allemaal dat je jezelf moet kunnen zijn om gelukkig te zijn. En toch is anders zijn een risico …,” zo luidt hun introductie van de actieweek.

Met de STIP-IT campagne brengen Ketnet, Radio2 en MNM een nieuwe song en een videoclip, nieuwe boegbeelden en alle verhalen. Campagnemateriaal en posters kunnen bij hen verkregen worden. Ze introduceren 4 afspraken tegen pesten:

1-Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen.

2-Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.

3-Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!

4-Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Erbovenop komt de WAT WAT DETOX Challenge, het is hét platform met info op maat van jongeren, gemaakt samen met Chrostin. Met de klas kan je dagelijks een korte, maar krachtige challenge aangaan. Het handige draaiboek kan gedownload worden. Via Instagram, Facebook en YouTube kunnen meer info , tips en interviews over de challenges gevonden worden.

Als school kan je een prijs tegen pesten winnen in 2023: de school die sterk werk maakt van pesten laat weten dat ze wil deelnemen via info@kieskleurtegenpesten.be.

Het is duidelijk dat de actie zich vooral richt op jongeren omdat  het probleem in de kiem gesmoord moet worden. Als dit niet gebeurt, ervaren pesters dat ze macht en aanzien verwerven met hun gedrag en zetten ze dit voort in hun volwassen leven. Het is moeilijker om pestgedrag bij volwassenen klein te krijgen. Denk vooral niet dat in ons eigen dorp pesten niet voorkomt. Het verzuurt buurten omdat buren elkaar gaan verdenken of teleurgesteld zijn omdat ze geen steun ondervinden. Zowel op scholen, de werkvloer als in de woonbuurten is dit gedrag aanwezig.

De Lootse scholen en de jeugddienst bieden dit jaar opnieuw een interactieve toneelvoorstelling voor de leerlingen van het vierde leerjaar. Zo willen ze pesten en weerbaarheid meer bespreekbaar maken en roepen ze pesters een halt toe. Daarnaast promoten ze ook de STIP-IT-actie.

Een Afrikaans spreekwoord zegt: “Er is een dorp nodig om een kind op te voeden”. Ouders kunnen en moeten hun kind opvoeden. Ze kunnen nog zo hard hun best doen, ze weten niet altijd alles over hun kind. Daarom zijn we allen verantwoordelijk en moeten we ons geroepen voelen om in te grijpen wanneer we getuige zijn van pesterijen. Of wachten we weer tot een 13–jarige van een brug springt om dan slechts kaarsjes te branden en op Facebook ons medeleven en onze verontwaardiging uit te spreken? Lafheid en onverschilligheid maken onze samenleving meer en meer onleefbaar.

Wie meer wil weten kan contact opnemen met de jeugddienst via 09 355 65 66 of mailen naar jeugdwelzijn@lochristi.be. Ook op de volgende websites kan je terecht www.jeugdlochristi.be, www.kieskleurtegenpesten.be