KLJ Hijfte Jongens gaat op kamp naar… ?

Claudine
0 reactie(s)
KLJ Hyfte © Hannes De Clercq

Tekt Claudine De Wilde © Foto's Hannes De Clercq

KLJ Hijfte Jongens gaat op kamp naar… ?

Hannes De Clercq (19), leider bij KLJ Hijfte wil niet veel loslaten : “Er is een grote weide, er staan tenten, er is water, er is elektriciteit, er zijn 13 leiders, er komen 4 of 5 koks, een 65tal jongeren, en we gaan op kamp naar ….ga ik lekker nog niet verklappen !”

De kampplaats voor deze zomer was snel gevonden. Met een terrein voor de tenten en genoeg plaats voor de activiteiten zijn de jongens uit Hijfte tevreden. Alle groepen slapen in tenten, ook de 8-12 jarigen. De jongste blijven 5 dagen, de -16 en +16 kamperen 10 dagen. Het grote pluspunt voor de 80 jongens uit Hijfte is dat het een hechte en aangename groep is waar iedereen mekaar kent en mekaar bij naam noemt.

KLJ Hyfte © Hannes De Clercq
Hannes, de KLJ’ers zijn vooral gekend als sterke atleten die houden van sportfeesten en van vendelen. Is dat ook zo op kamp ? Wat is daar de populairste activiteit ?

“De activiteiten zijn uiteraard zeer gevarieerd. Als het warm is zoeken we verkoeling in de bossen of spelen we waterspelletjes… als het heel slecht weer is gaan we al eens naar een binnenspeeltuin. Waar er het meest naar uitgekeken wordt is toch wel een goede zwempartij. Dat is dan bovendien een gelegenheid om zich eens goed wassen vóór de mama, de papa, broers of zussen op bezoek komen.

Wordt er ook gezongen ? Hebben jullie een kamplied ? Of blijft dat ook nog geheim ?

“Goh, goede vraag. Elk jaar is het wel een ander lied. Dat ligt zelfs nooit vooraf vast of zo. Het kan opborrelen tijdens de heenrit naar het kamp, op de trein. Het kan ook pas na 3 dagen echt komen aanwaaien. We hechten weinig belang aan zulke kampliedjes. Als we opstaan is het wel  vaak met Samson&Gert  : ‘hey wordt eens wakker…

KLJ Hyfte © Hannes De Clercq

Een kamp wordt traditioneel afgesloten met een kampvuur, ook bij de KLJ Jongens ?

Wel, dit wordt toch weer afwachten. Als het een droge zomer zou zijn vrees ik er eigenlijk een beetje voor. We moeten daarvoor sowieso de toestemming vragen aan de stad. Dat hebben we ondertussen gedaan maar hun advies krijgen we pas kort voor we op kamp vertrekken. We snappen wel dat het door droogte en hitte verboden zou kunnen worden…. Maar echt iedereen kijkt er zó naar uit! Met mijn leeftijdsgenoten Noah De Mol (19 j.), Fauwst Verbrugge(19 j.) en met al mijn andere maten gezellig chillen rond het vuur, een pintje drinken na een actieve dag : dat is zalig! Of met de groep een avondspel spelen rond het kampvuur! En uiteraard vlamt de laatste avond een kampvuur op  tot in de vroege uurtjes.

KLJ Hyfte © Hannes De Clercq

Bij KLJ jongens Hijfte zijn er momenteel 13 leiders zodanig dat er bij elke activiteit 4 à 5 leiders per groep aanwezig zijn. Er is niet enkel de organisatie van het kamp en het kamp zelf waar de leiders zich voor inzetten. Daarbovenop geven zij leiding op vrijdag en zondag, zijn ze aanwezig bij de vergaderingen, zijn er de klusjes aan het lokaal, de voorbereiding van activiteiten, duizend-en-één zaken waar die jonge mensen zich volledig voor inzetten.
Zij realiseren dit vrijwilligerswerk bovendien samen met ander hobby’s, met studeren, met een betaalde studentenjob of met een beroepsactiviteit.

Hannes besluit: “We proberen zoveel als mogelijk al die bezigheden te combineren en bij de ene gaat dit al gemakkelijker dan bij de andere. Maar er is steeds volk genoeg om alle taken uit te voeren. KLJ zit bij allemaal in ons hart, anders zouden we geen leider worden !”