KOM: “Place de l’Azalée“ en laureaat Bert Verschraegen

Bennie
1 reactie(s)
KOM: “Place de l’Azalée“ Bert Verschraegen

© Bennie Vanderpiete

Zondag eindigde de negende editie van het tweejaarlijks kunstenfestival “Kunst omdat het Moet”.
Op de Place de l’Azalée was het gezellig toeven tussen de kunstenaars. Bert Verschraegen mocht er de prijs “Kunst Omdat het Moet” in ontvangst nemen.

Place de l’Azalée

Zondagnamiddag vond de slothappening van het tiendaagse kunstenfestival “Kunst Omdat het Moet” plaats. De cultuurdienst zorgde, in samenwerking met Lo-Art, voor een kleine kunstmarkt.
Negen kunstenaars demonstreerden de hele namiddag hun kunnen en gaven de gewenste toelichting. Onder hen Rita Bracke, die gespecialiseerd is in de Oosterse batikkunst. Met vaste hand bracht ze met vloeibare was patronen aan op textieldoeken. Na de nodige kleurbaden levert het prachtige sjaals op.

Kris Reynebeau, Brigitte Slabbynck en Hilde Van Puyenbroeck toonden hun keramiek. Beeldhouwen was te zien bij Patrick Van Ryckeghem en voor Floral Art & Jewels was je bij Harlinde Wieërs aan het juiste adres. No Naudts verbaasde menigeen met haar papierscheppen waarvoor zelfs prei en rabarber als grondstof geschikt bleken. Machteld Moijson had haar schildersezel mee en hanteerde het penseel terwijl Lo-Art voorzitter - en woordkunstenaar - Evarist Ganzelever, de dichtkunst beoefende. Ondertussen zorgde Luc Van Autreve met een aantal vrienden voor een aangename en onderhoudende muzikale omkadering.
De grote volkstoeloop bleef jammer genoeg uit maar toch was deze eerste “Place de l’Azalée” als nieuw concept een lichtpunt. Als u het ons vraagt, zeker voor herhaling vatbaar bij een volgende editie van Kunst Omdat het Moet.

Publieksprijs voor Linda Tollenaere

Tien dagen lang kon men in Orphanimo de werken bewonderen van een vijftigtal Lootse kunstenaars. Een zeshonderdtal mensen bezochten de expositie en brachten ook elk een stem uit. Linda Tollenaere uit de Lieskensweg bleek de winnaar van de publieksprijs. Zij krijgt van de gemeente gedurende drie dagen het sierteeltmuseum ter beschikking voor een expositie mét openingsreceptie. Linda haalt haar inspiratie vooral uit de natuur en schildert zeer realistisch. Zij nam aan deze tiendaagse deel met een reeks van 4 schilderijen van bloemen.

Kunstenaarsprijs en aanmoedigingsprijs

Erik Wuyckens en Johan Lorrez mochten daarna de drie prijzen uitreiken die gesponsord werden door Rotary Lochristi-Laarne. Niet enkel de bezoekers, maar ook alle deelnemende kunstenaars konden een winnaar kiezen. Het leverde een ex aequo op waarbij keramiekkunstenaars Kathleen Boone en Brigitte Slabbynck de geldprijs van 250 euro mogen delen.

Steve Van Hoyweghen, die deelnam in de categorie fotografie, was de winnaar van de aanmoedigingsprijs. Ook hij werd beloond met een geldprijs van 250 euro.

Bert Verschraegen wint hoofdprijs KOM

Maar de grote winnaar van de avond bleek uiteindelijk Bert Verschraegen. Hij mocht de hoofdprijs “Kunst Omdat het Moet”, een geldprijs van 500 euro, in ontvangst nemen.

Bert (33) verhuisde nog maar een tweetal weken geleden van Merelbeke naar Lochristi, waar hij met zijn partner in Dennenhof woont. Hij is leerkracht Grafisch Medium aan EDUGO- Campus Glorieux in Oostakker. Pas op het allerlaatste moment besloot hij om deel te nemen met zijn werk “Vain of the Earth”.

“Het werk bestaat uit een 320-tal foto’s, die bewerkt en samengevoegd werden met photoshop”, lichtte Bert ons toe.

“ De basis was een foto van een omgevallen boom in een park in Gent. In ieder werk probeer ik een verhaal te steken. Op de boomstam zie je mensen wandelen die op zoek zijn naar geluk, naar een goed gevoel. In het werk steken ook heel wat elementen die ik zelf tekende. De lianen bijvoorbeeld, zijn van mijn hand. Zij vormen sterke diagonalen die je als het ware in het beeld zuigen. Aan dit werk heb ik een volle maand gewerkt. Iedere avond dompelde ik me, met aangepaste muziek, volledig onder in het verhaal en ging aan de slag. Het werk is onderdeel van een hele reeks van dergelijke afbeeldingen. Onlangs fotografeerde ik het station van Antwerpen dat ik volledig overwoekerd - een beetje nostalgisch - zal afbeelden. En de geldprijs, die ga ik gebruiken voor een volgend werk. Want zo een afbeelding laten drukken op een grote glasplaat is niet goedkoop. “

Meer werk van Bert kan je bewonderen op zijn website http://bertverschraegen.wix.com/hetgrafischhuis
Klik zeker eens op de rubriek “Digital Art”

Bij dit artikel onderstaande fotoreeks van de Place de l’azalée en de prijsuitreiking.