Komisch mysterie in Zaffelare

Vandaag en morgen 19 en 20 oktober, telkens om 20.15 uur brengen de Onnozele Kinders onder leiding van Luc Van Autreve in het Lentecongrescentrum een herneming van hun interpretatie van Mistero Buffo.

Eerder dit jaar waren er al twee voorstellingen die volledig uitverkocht waren. Mensen die eerder niet de kans hadden om deze voorstelling bij te wonen worden hiermee op hun wenken bediend.

De Onnozele Kinders is een gelegenheidstheatergroep met mensen van Zaffelare, die het toneelstuk geschreven in 1969 door de Italiaanse theaterauteur Dario Fo, vertolken in toneel, zang en muziek. De sociaal bewogen schrijver Dario Fo kreeg voor zijn oeuvre van kritische stukken over de menselijke strijd tegen verdrukking, uitbuiting en politieke leugens de Nobelprijs Literatuur in 1997.

De Vlaamse versie van het stuk, gemaakt in 1972 en gebracht door de Internationale Nieuwe Scène, werd een kritisch en populair succes dat nog altijd bekend staat als beste, belangrijkste Vlaamse theaterproductie. De première op 16 november 1972 vond plaats in de kleine zaal van de Koninklijke Muntschouwburg Brussel.  Het is een solo- en ensemblespel met een variatie van sketches, zang, dans, ernst en humor. Voor enkele acteurs bracht het bekendheid. In de oorspronkelijke cast zaten Dora van der Groen, Emmy Leemans, Bernard Verheyden, Jan Decleir, Hilde Uitterlinden en Charles Cornette. Deze laatste twee brachten het stuk mee uit Italië, zorgden voor de vormgeving, Arturo Corso stond in voor de regie, Dirk Ceus werkte mee aan de choreografie, Wannes Van de Velde en Bernard Van Lent bewerkten de Italiaanse volksliederen en speelden, respectievelijk gitaar en accordeon, samen met de violist Flor Hermans.

Het stuk vertelt scènes uit het leven van Jezus, gezien vanuit het gezichtspunt van het volk. De nar is de verteller en de rode draad in het verhaal. Het stuk is satirisch, bevat enkele godslasterlijke taferelen, historische gegevens vermengd met actualiteit met een marxistische ondertoon. Het begint met de geboorte van Christus en eindigt met zijn lijden en kruisiging. Volksliedjes over het leven, de seizoenen, de liefde, de landbouw, de fabrieksarbeid, feesten, rouw, honger, oorlog, verzet, geboorte en dood wisselen af met de gespeelde stukken. Het muzikale ritme wordt bepaald door het arbeidsritme.

Luc Van Autreve heeft mensen bij elkaar gebracht die hij tot onvermoede prestaties kon begeleiden. Zelf speelt hij de rol van de nar.

Wie het stuk nog nooit zag moet zeker reserveren bij luc@vanautreve.be. Het wordt een onvergetelijke toneelavond.

Het Lentecongrescentrum is gelegen achter de kerk van Zaffelare. De inrit is die van het rust-en verzorgingstehuis, Kanunnik Triestlaan, tegenover sporthal Veerleveld.

Fragmenten kan je zien op

 

 

 

 

Scroll naar boven