Komt eraan, de Jaarlijkse Grote Lenteschoonmaak

Claudine
0 reactie(s)
Jaarlijkse Grote Lenteschoonmaak

Tekst  - Foto Claudine

Een paar uurtjes zon boven een blauwe hemel volstaan om ons uit de winterslaap wakker te schudden; want het is weer tijd voor DE GROTE SCHOONMAAK.  Wie doet nog mee met die jaarlijkse kuiswoede? Poetsen we niet genoeg het hele jaar door? Wel, als je de cijfers van de dienstenchequesector bekijkt is het zonneklaar: we poetsen héél veel!

Onze Vlaamse huizen blinken, meer nog: je kan er van de vloer eten! In de publicatie van mei 2021 (https://publicaties.vlaanderen.be/view-file/46538) van het departement Werk en Sociale Economie – Vlaanderen zien we een gigantische omzet van bijna 93 miljoen euro dienstencheques in 2020. Dat is 6 miljoen meer dan in 2018.  Daarvan wordt 96 % gebruikt voor poetshulp. Het aantal gebruikers steeg tot 776.000 en er werken momenteel 100.000 mensen in de sector. Tel daarbij de organisaties die zonder dienstencheques werken én de gezinnen die gewoon alles zelf doen en het lijdt geen twijfel: we poetsen, wrijven, vegen, harken, wassen, strijken, schuren, …  ons te pletter.  
Bij de gebruikers van dienstencheques zijn 40 % mensen 30 – 40-ers in de ‘drukke levensfase’ mét kinderlast en 90 % werkend. Anderzijds zijn 30 % van de gebruikers 65-plussers.  Dienstenchequegebruikers zijn voor 92 % van Belgische origine. Meer cijfers en grafieken over leeftijden van werknemers, regionale spreiding, nationaliteiten vind je in het jaarrapport.
Er zijn geen aantallen per gemeente gekend, wel per provincie.  In 2020 was Oost-Vlaanderen goed voor 21,77% of 161.843 gebruikers, terwijl er 22,98 % van de Vlaamse bevolking woont.

Naast de wekelijkse kuisdag blijft ook de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak voor velen een noodzaak. Klusjes en reparaties in het tuinhok, in de garage, schilderwerken binnen- en buitenshuis, verluchten en ontstoffen, kortom onderhoud allerhande. Het voorjaar kietelt niet alleen de natuur maar ook wij krijgen een goesting en een drang om aan de slag te gaan.
Zo hoorde ik van een gepassioneerde ‘grote schoonmaakster’: “Mannen en vrouwen, allemaal aan het werk! De grote kuis moet vóór Pasen gebeurd zijn en die is maar écht gedaan als er ook een nieuwe toile cirée op de keukentafel ligt.”