Kortbij vakantie Westkust

Uitwaaien aan zee en genieten van wat zon, veel wind en ook regen. We trokken weer eens richting Westkust en Groenendijk (Oostduinkerke) om er te wandelen, te fietsen en gastronomisch te genieten.

Het was even wennen aan wat vroeger was en nu niet meer mocht of kon. Zo mag je met de fiets in Nieuwpoort de dijk niet meer op terwijl dat in Koksijde wel kan. Ook langs de IJzer tussen Bad en Strand ben je alleen al wandelaar welkom.

De werken aan de waterkeringsmuur zijn nog steeds in volle gang.

Voor Beaufort 2021 was het nog te vroeg uiteraard maar men kan nog altijd genieten van Beaufort 2018. Curator Heidi Ballet belichtte toen de als een onbeheersbare plek mar ons ook verbindt met alle delen van de wereld.

Jan Fabre is nog altijd op zoek naar Utopia al heeft hij de zeedijk verruild voor een pleintje door appartementen omsingeld. De zee oversteken zit er van hieruit niet meer in. Alleen een watergordijn omringt hem.

‘Le vent souffle où il veut’ is het bekende werk van Daniël Buren. Honderd vlaggenmasten met evenveel windzakken in 10 verschillende kleuren. Dit in situ werk als je tussen de masten wandelt. In de winter worden de vlaggen binnengehaald.

Culinair

Mateus is een vrij nieuwe zaak (open sinds 9/2019) maar natuurlijk ook zo’n 3 maanden gesloten wegens Covid 19. Broer en zus runnen de zaak en hebben Portugese roots. Verrassende – betaalbare keuken in een gezellig kader op de dijk. Zie www.mateus-nieuwpoort.be Mateus kennen we natuurlijk ook van de bolle flesjes rosé die nu toch wat minder courant zijn.

Pasta, vino en caffe serveren ze bij Martino’s Bar en Martin en Marleen hebben passie voor Italië die zich ook vertaalt in een uitgebreide wijnkaart van Franciacorta tot Barolo. Vlakbij de jachthaven. www.martinosbar.be

M Bistro vlakbij de Markt van Nieuwpoort heeft al een tijdje 1* Michelin. Hun marktmenu ‘s middags (2 gangen) kost 36 euro en naast een uitgebreide wijnkaart, hebben ze ook speciale biertjes zoals Papegaei, Arabier en Sportzot en dat laatste gerstennat is alcoholvrij. Super gastronomisch plekje met binnentuin, rustig kader met vintage accenten. https://mbistro.be/

Soms vraagt men je de QR-code te fotograferen om zo de menukaart te raadplegen. Anderen geven een ‘dagblad’ uit dat je mag meenemen, werken met een bord of geven een menukaart achter plastiek die ze dan ontsmetten.

Scroll naar boven